Hrvatski nogomet se raspada, a vodstvo HNS-a s Predsjednikom dogovara udar na navijače

DOK se Hrvatska nogometna liga raspada zbog katastrofalne financijske situacije koja je dovela i do prvog bojkota utakmice jedne cijele momčadi Hrvatski nogometni savez bavi se nekim drugim "važnijim" temama.

Vlatko Marković javnosti je već dao do znanja da stanje u hrvatskom nogometu nije briga HNS-a, kao što ga se ne tiče niti štrajk igrača Karlovca i Šibenika zbog čega je i pitanje došla i regularnost HNL-a. Vodstvo HNS-a na jučerašnjem je sastanku s predsjednikom Republike Hrvatske Ivom Josipovićem tako raspravljalo o "puno važnijem" problemu - navijačima.

"Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović primio je izaslanstvo Hrvatskog nogometnog saveza koje ga je izvijestilo o zabrinjavajućem stanju sigurnosti tijekom nogometnih utakmica, a koje je uzrokovano nasiljem od strane dijela navijača, te ga upoznalo sa svojim prijedlogom mjera za suzbijanje nasilja na sportskim događanjima. Kako bi te mjere bile učinkovite važna je uska suradnja s državnim institucijama, osobito policijom i pravosuđem, te s medijima kako bi ova borba protiv nasilja u sportu bila prihvaćena i u široj javnosti, istaknuli su čelni ljudi Hrvatskog nogometnog saveza. Predsjednik Josipović osudio je nesportske ispade mržnje i netolerancije, naglasivši kako ti izgredi imaju vrlo negativne posljedice i na ugled zemlje, te pružio podršku svakom naporu da se nasilje ukloni sa sportskih terena", stoji u priopćenju iz ureda Predsjednika.

Josipović može o navijačima, ali ne i o "maloj mafiji"

Na sljedećem linku možete provjeriti aktivnost hrvatskih navijača posljednjih mjeseci, a one su svele na nekoliko prosvjeda Bad Blue Boysa koji traže uvođenje zakona i reda u Dinamo te desetke zapaljenih stolica na Maksimiru. Naravno, ne treba zaboraviti ni baklje koje su česta pojava na hrvatskim stadionima, a najveći ispad bila je masovna tučnjava Armade i Demona na autocesti prilikom putovanja na gostovanja Rijeke i Istre 1960 u Zagreb početkom listopada. Ne treba banalizirati navijačke nerede, ali u usporedbi s vijestima iz ostalih "naprednijih" europskih zemalja jasno je da je na ulicama i stadionima "Lijepe naše" još uvijek mirno.

Zbog toga posebno čudi što je u aktualnom trenutku vodstvo HNS-a odlučilo ponovo otvoriti temu navijača i to u razgovoru s Predsjednikom koji je još na početku mandata priznao kako u našem nogometu "ima jedna mala mafija". Od tada do danas Josipović se više nije doticao te teme, a još manje pokušao utjecati na poboljšanje situacije u hrvatskom nogometu. No, navijače je komentirao i nakon tučnjave na Grobniku kada je rekao:

"Imamo zakon o sprječavanju sukoba navijača ali on se uvijek ne poštuje do kraja. Radi se zapravo o još jednom primjeru da u Hrvatskoj imamo dobre zakone koji se ne provode do kraja. Od iznimne važnosti je preventivno djelovanje, moramo spriječiti takvo ponašanje navijača".

Dan nakon te izjave IO HNS-a donio je "revolucionarni" akcijski plan kojim je HNS odlučio poštovati vlastite odluke (!?), točnije da se konačno počnu poštivati postojeći zakoni i propisi. Najavljeni su prekidi utakmica u slučaju bacanja baklji i pogrdnih skandiranja s tribina, no javnost se i u posljednjih dva mjeseca mogla uvjeriti kako je i dalje to samo mrtvo slovo na papiru kada suci nisu prekinuli utakmicu Zadra i Dinama na Stanovima.

U trenutku dok Dinamo očekuje posljednju utakmicu u Europi, reprezentacija čeka ždrijeb za Euro 2012, a HNL se sprema na višemjesečni "zimski san" nejasno je zašto je HNS baš sada odlučio s Predsjednikom razgovarati o navijačima kojih na stadionu neće biti do proljeća, a pitanje je hoće li do proljeća uopće biti HNL-a.

Pročitajte više