Hrvatski panker zaludio Italiju: Igrači mu posvećuju golove, novinari mu se klanjaju

Foto: Guliver Image/Getty Images

IVAN JURIĆ, impulzivni, temperamentni alternativac i osobenjak u nogometnom svijetu, i ove sezone je trenerski hit u Italiji. Nakon što je prošle mali i siromašni Crotone senzacionalno uveo u Serie A, dobio je angažman u Genoi i tamo također nastavlja oduševljavati.

U 9. kolu razbio je Milan 3:0 za proboj na sedmo mjesto, tri dana nakon što su se Rossoneri pobjedom nad nedodirljivim prvakom Juventusom (1:0), poslije godina osrednjosti vratili na vrh, zbog čega su milanski klub i navijači u Genovu došli na valu velikog zanosa.
 
Genoi je osim toga, utakmica s protivnikom u silovitom uzletu došla u najgore vrijeme, jer za vikend je izgubila (1:2) gradski derbi od Sampdorije. Ali, to je bilo zato što je Genoa na Derbyju della Lanterna bila bez "najboljeg igrača" - Ivana Jurića. Trener je važnu utakmicu s najvećim suparnikom gledao s tribina jer je kolo ranije isključen protiv Empolija (0:0)
 
"Nakon što je pokazao napadno nezadovoljstvo sučevom odlukom zbog čega je poslan na tribinu, Jurić je dva puta prijeteći pokušao doći u kontakt sa sucem, a zadržali su ga njegovi igrači", stoji u izvještaju Disciplinske komisije Serije A.
 
"Impulzivan sam, ne možete mi uzeti taj dio duše. Uvrijeđen sam ako je netko agresivan prema meni. Ne mogu voditi utakmicu bez gestikuliranja. Nikoga ne vrijeđam i ne koristim ružne riječi. Ne mogu sjediti mirno poput kipa, suci bi trebali biti malo opušteniji i imati više razumijevanja." objasnio je tada Jurić.
 
Tri dana nakon što je propustio jedan derbi, Jurić se vratio za drugi, protiv Milana i to u najvećem stilu, tako što je uvjerljivo pobijedio klub koji se na toj utakmici nadao probiti na prvo mjesto Serie A.

Gazzetta dello Sport ističe da je Jurić nadmudrio kolegu i suparnika Montellu, koji je htio probiti Genou po bokovima, ali je umjesto toga naišao na neprobojni blok u sredini i protivnika koji ga je iskontrirao za 3:0.
 
"Montella je bio u pravu kada je govorio da je utakmica s Genoom teža od one s Juventusom, ali nije uspio protiv Jurića, kojem se isplatilo što je Nikoli Ninkoviću omogućio debi u prvoj momčadi, jer ovaj ne samo što je zabio prvi gol, nego je i bio igrač utakmice, a pogodio je i kada ga je zamijenio njegovim sunarodnjakom Lazovićem, čiji udarac u 80. minuti Kucka skrenuo u gol za 2:0."
 
Talijanski mediji posebno hvale Jurića upravo zato što je dao veliku priliku srpskom ofenzivnom veznjaku Nikoli Ninkoviću (21) nakon što je u osam mjeseci u Italiji sakupio samo 45 minuta igre i koji još niti ne natuca jezik zemlje u kojoj je zaposlen, zbog čega je pod kritikama. Ali, trener se i tu založio za njega: "Ne možete naučiti strani jezik za pola godine." brani Jurić najmlađeg kapetana u povijesti Partizana.
 
"Večeras nije bilo važno što Ninković ne govori talijanski, a mora da je i Jurić uživao dok ga je gledao kako oduševljeno slavi najvažniji gol njegove dosadašnje karijere, jer trener je po svemu stao iza svog mladog igrača." pišu Talijani.
 
Osim tiskanih medija i portala, Jurića slave i na televiziji, gdje su mu u analizi i intervjuu nakon utakmice, na sjajnoj predstavi čestitali velikani Javier Zanetti i Christian Panucci:

Utakmica Genoe i Milana bila je odlučena još u 56. minuti, kada je Milanov stoper Paletta dobio crveni karton zbog grubog prekršaja na Rigoniju, a definitivno ju je riješio Leonardo Pavoletti u 86. minuti, kada je postavio konačan rezultat. 
 
Upravo je on nakon utakmice gol posvetio "Misteru", kako Talijani zovu trenera, a Jurića je nahvalio i drugi istaknuti Genoin igrač Luca Rigoni:
 
"Igrali smo odlično i zasluženo uvjerljivo pobijedili, ali velike zasluge zasluge za ovaj rezultat idu Misteru Juriću, s kojim možemo dogurati daleko i visoko."

Tablice vam donosi SofaScore - rezultati uživo

Pročitajte više