VIDEO TJEDNA Ovi dečki snagu dokazuju na terenu, a ne na ženama

Foto, video: Dario Dalmacija/Index

SVOM snagom protiv nasilja - snažna je poruka koju su poslali hrvatski ragbijaši. Snažni dečki s ekipom sveučilišta Oxford odigrali su tradicionalnu humanitarnu utakmicu protiv nasilja nad ženama i pokazali svoju nježnu stranu. Potom su stali pred Indexovu kameru i približili nam situaciju u hrvatskom ragbiju, koji je rezerviran većinom samo za najveće entuzijaste.

Utakmica s Oxfordom bila je i priprema za prvu utakmicu Europskog kupa nacija 2016/17. u subotu na splitskom Starom placu gostuje Andora.

"Nadamo se pobjedama u uvodne dvije utakmice protiv Andore i Izraela, to nam je zasad jedina preokupacija," otkrio je glavni tajnik saveza Veceslav Holjevac u Sigetu, gdje su ragbijaši tradicionalno podržali Žensku Sobu, centar za seksualna prava.

"To nam je već sad postao običaj, ragbijaši sve svoje frustracije ostave na terenu prije nego dođu doma, riječ je o grubom sportu za prave muškarčine, a ovom gestom želimo pokazati da poštujemo žene," rekao je radijski voditelj Danijel Bilić, koji je nekoć igrao ragbi i često dolazi na utakmice.

"Nisam stigao na prvo poluvrijeme, bio sam na poslu"

A na susretima ragbijaške reprezentacije uglavnom je obiteljska atmosfera, u Hrvatskoj je taj sport rezerviran isključivo za entuzijaste, uglavnom dolaze obitelji i prijatelji igrača, te poneki zaljubljenik sa strane, no stvore odličan ugođaj, bolji nego na mnogim nogometnim utakmicama u domaćim okvirima. Tako bi trebalo biti i u Splitu za vikend.


Nažalost taj susret, kao i onaj s Izraelom u 2. kolu, propustit će kapetan reprezentacije Nik Jurišić, koji je ozlijedio rame i izbornik neće moći računati na njega. Nije igrao ni protiv Oxforda, naprotiv nije ni pogledao prvo poluvrijeme jer je bio na poslu!

"Ragbi je poluprofesionalan sport u Hrvatskoj, igram paralelno i radim u jednoj privatnoj tvrtki, morao sam na poslovni put u Italiju i zato nisam bio na prvom dijelu," ispričao se Nik Jurišić.



"Inače nemam problema uskladiti obaveze na poslu i u reprezentaciji, šef me uvijek pušta na utakmice, obožava ragbi, Talijan je i na svakoj je mojoj utakmici, dolazi i njegova supruga. Danas sam morao na put jer zna da sam ozlijeđen i da ne mogu igrati, nisam imao izgovor," smije se Nik.

"Cijeli život radim da bi igrao ragbi," nastavlja kapetan reprezentacije. "Imao sam ponudu iz francuske druge lige dok sam još bio u srednjoj, ali želio sam završiti školu pa sam ju odbio. Nakon završene škole sam radio na Novom Zelandu kao poljoprivrednik i tamo usporedno igrao za niželigašku momčad. Probao sam i otočki ragbi, bio sam u Škotskoj s još nekoliko suigrača iz reprezentacije, imali smo poslove u klubu i igrali," kaže Nik, koji u Hrvatskoj igra za Mladost.

"Mislim da se dugo ništa neće promijeniti po tom pitanju. Pogledajte samo individualne sportaše, koji donose olimpijske medalje u Hrvatsku pa žive na rubu egzistencije. Ragbi je tek 20. sport u Hrvatskoj, nema novca za pobjednike i osvajače medalja, a gdje će za nas."

Priliku za afirmaciju ragbija u Hrvatskoj, reprezentativci imaju već u subotu u Splitu, a kako će Europskim kupom nacija započeti i kvalifikacije za SP u Japanu 2019. godine, kockasti žele osvojiti prvo mjesto u skupini s Maltom, Izraelom, Andorom i Ciprom, te osigurati plasman udaljnje kvalifikacije.

Pročitajte više