Hrvatski sudački eksperti: Suđenje u JAR-u je bolje nego na prijašnjim prvenstvima

SVE do jučerašnjeg dana ni iz jedne momčadi sudionice Svjetskog prvenstva nisu pristizale ozbiljnije pritužbe na suđenje. A onda je krenulo...

Novi Zeland je neregularnim pogotkom poveo protiv Italije, Brazilci su udvostručili prednost protiv Obale Bjelokosti nakon očitog igranja Luisa Fabiana rukom, da bi nakon susreta Čilea i Švicarske Ottmar Hitzfeld sasuo paljbu po saudijskom sucu Al Ghamdiju nakon što je pokazao crveni karton Valonu Behramiju.

Šupraha: Zadnja dva dana suđenje je nešto slabije

Za komentar suđenja u Južnoj Africi nakon dva odigrana kola zamolili smo dvojicu naših sudačkih eksperata, Uefinog kontrolora Alojzija Šuprahu i legendarnog Željka Širića, koji su u razgovoru za Index prokomentirali arbitražu u JAR-u.


"Zaključno sa srijedom suđenje je bilo na očekivanoj razini, ali zadnja dva dana osjeća se lagani pad kvalitete suđenja. Dovoljno je bilo pogledati utakmice Talijana i Brazilaca, a stigao sam i vidjeti prvo poluvrijeme utakmice Čile-Švicarska. Nije mi Al Ghamdi bio uvjerljiv s onim crvenim kartonom", rekao nam je Šupraha, a sličnog je razmišljanja i popularni Širkan:

Širić: Pomoćni suci gotovo da ne griješe

"Svakako je puno bolje nego na zadnja dva prvenstva, posebice u odnosu na Mundijal u Japanu i Južnoj Koreji. Vidi se da se radilo sa suđenjem, selektirali su se pravi arbitri", rekao je Širić koji ima objašnjenje zbog čega je na svjetskim prvenstvima sve veći broj sudaca iz egzotičnih zemalja:

"Ne, jer kako što su se te države počele nogometno razvijati, i u seniorskim i mlađim kategorijama, Fifa im je počela davati priliku. Njihove su reprezentacije prije dobivale porcije, ali su s vremenom napredovali u svakom segmentu. I želim istaknuti još jednu stvar - pomoćni suci vrlo malo griješe, jako puno su napredovali, a krive procjene gotovo da i ne postoje i na tome im zbilja treba skinuti kapu."

Pročitajte više