ronjenje

Hrvatski svjetski rekorderi i osvajači medalja kazneno prijavili vlastiti savez

Foto: Inicijativa S.O.S. Apnea 2021

HRVATSKI ronioci na dah, njih desetero, podnijeli su danas Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu kaznenu prijavu protiv čelnih i odgovornih ljudi u Hrvatskom ronilačkom savezu (HRS) na čelu s predsjednikom Kamilom Čuljkom i dopredsjednikom Valentinom Rajkovićem.

Kulminacija je to višemjesečnih apela inicijative Apnea S.O.S. 2021 o brojnim nepravilnostima u radu Saveza te poziva na ostavke. 

 

"Mjesecima upozoravamo na nevjerojatne nezakonitosti pomoću kojih predsjednik i potpredsjednik Čuljak i Rajković koriste HRS kako bi se privatno okoristili javnim sredstvima. Pri tome ih ni najmanje nije briga niti za razvoj ronjenja kao sporta niti za sigurnost sportaša. Dio nezakonitosti na koje smo upozoravali potvrdila je i interna revizija Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO). Zaključak je revizije da su sredstava isplaćena treneru Franji Pinjuhu, koji je imenovan u upitnoj proceduri, potrošena nenamjenski i moguće na prijevaran način. HOO je zatražio povrat sredstava od HRS-a. Na državnom odvjetništvu je sada da procesuira nepravilnosti koje je HOO utvrdio te ispita sve druge nepravilnosti koje nisu u nadležnosti HOO-a", izjavio je Ivan Drviš, trener mentor koji volonterski trenira vrhunske ronioce na dah.

Teške optužbe

Hrvatski ronioci, osvajači desetaka medalja s SP-a i EP-a te vlasnici brojnih svjetskih rekorda, čelnicima HRS-a na teret su stavili kaznena djela prevare, krivotvorenja službene ili poslovne isprave, zlouporabe položaja i ovlasti te, zbog ugrožavanja sigurnosti i života sportaša, kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom.

Ronioci su još ranije upozoravali da je trener Franjo Pinjuh svojom nekompetentnošću u opasnost doveo njihove živote jer se ronjenjem nikad nije bavio, a čelnike Saveza optužili su da su nezakonito uzimali i raspolagali sredstvima koja su dobivali od države.

 

"Opsežno smo potkrijepili svoje navode, a od državnog odvjetništva očekujemo da, sukladno svojim ovlastima, pokrene kazneni postupak protiv navedenih osoba te da optužni prijedlog po potrebi i proširi na temelju vlastitih saznanja", rekao je Marko Ivica, odvjetnik koji zastupa ronioce.

Mirela Kardašević, ovogodišnja svjetska prvakinja u bazenskom ronjenju na dah i višestruka svjetska rekorderka, upozorila je da članovi inicijative trpe odmazdu HRS-a.

"Moj klub DPS Zagreb nedavno je u neregularnoj proceduri suspendiran iz HRS-a na temelju izmišljenog duga. Ta je odluka privremeno ukinuta, ali mi opravdano strahujemo od daljnje odmazde čelnika Saveza i mogućnosti da nam onemoguće nastupe i natjecanja", rekla je Kardašević i pozvala institucije da hitno reagiraju.

Pročitajte više