Hrvatski taekwondo na udaru USKOK-a: Istražuju se ugovori Olimpijskog odbora s djecom

Foto: Index

INDEX je doznao da USKOK radi izvide povodom anonimne prijave o krivotvorenim potpisima na ugovorima za razvojni program HOO-a, koje su djeca, članovi splitskog taekwondo kluba ''Marjan'' navodno konzumirala preko kluba. Roditelji tvrde da za ugovore nisu ni znali, kao što nisu bili ni u saznanju da su trošili spomenuta sredstva. 
 
 >>>Korupciju, nepravilnosti i nepravdu u sportu možete nam prijaviti na e-mail korupcijasport@index.hr. Jamčimo anonimnost! 
 
Index već duže vrijeme istražuje odnose unutar taekwondo kluba ''Marjan'' iz Splita, ali i relacije kluba s Hrvatskim taekwondo savezom, HOO-om i Gradom Splitom.
 
Zbog osjetljivosti tematike, ali još više zbog osjetljivih godina sportaša i sportašica, ovom slučaju pokušavamo pristupiti veoma detaljno i studiozno, ne prepuštajući ništa slučaju ni improvizaciji, jer u pitanju su djeca i tinejdžeri. Samim tim ne želimo objaviti određene informacije koje nisu do kraja provjerene jer ozbiljnost ovog slučaja nalaže maksimalnu profesionalnost u pristupu. 
 
Ipak, da bi naši čitatelji dobili približan uvid u cijelu priču, kazat ćemo da je u redakciju Indexa stiglo pismo ogorčenih roditelja, koji teško optužuju Petra Josipovića, direktora HTS-a (javnosti najpoznatijeg kao ključnog i glavnog odgovornog u donošenju odluke da Vedran Golec ne ide na kvalifikacijski turnir za Rio u Istanbul), Sandra Deaka, bivšeg glasnogovornika HTS-a, a danas tajnika HTK-a ''Marjan'' te Tonija Tomasa, trenera reprezentacija i jednog od trenera u HTK-u ''Marjan''.
 
Roditelji ih terete za krivotvorenje njihovih potpisa na razvojnim ugovorima HOO-a, kojima su se trebali stipendirati nadareni mladi sportaši i sportašice. Roditelji tvrde kako su sasvim slučajno saznali za postojanje tih ugovora i da nisu imali saznanja da raspolažu sredstvima koja HOO uplaćuje TK ''Marjan'', s kojima bi klub trebao djeci osigurati opremu, zdravstvenu skrb i sve ostalo što je neophodno u razvoju sportaša. Ne samo da TK ''Marjan'' nije osigurao djeci to što je bio dužan prema ugovoru s HOO-u, već, kako tvrde roditelji, djeci nije osiguravao plaćanje kotizacije za turnire, već su roditelji iz svog džepa plaćali.
 
Roditelji su posebno ogorčeni odnosom čelnih ljudi HTS-a, za koje tvrde da su im djecu zastrašivali i dovodili ih u zabludu, pa su cijeli slučaj prijavili dječjoj pravobraniteljici.
 
U međuvremenu, u USKOK je stigla anonimna prijava, nakon čega su, kako doznajemo, pokrenute izvidne radnje, a već je ispitan trener hrvatske taekwondo reprezentacije i TK ''Marjan'' Toni Tomas.
 
Iz izvora bliskim TK ''Marjan'' doznajemo kako čelnici kluba pripremaju dodatnu dokumentaciju za potrebe istrage USKOK-a, a koja će biti dostavljena Indexu do kraja sutrašnjeg dana. Index doznaje da se obrana optuženih temelji na tvrdnji, kako su djeci dali obrasce spornih ugovora, ona su ih navodno odnijela kući, i potpisane ih vratili u klub.
 
Index je u posjedu jednog od tih ugovora, a čim saznamo više informacija o njima ćemo obavijestiti naše čitatelje. Također, cijeli dan pokušavamo doći do direktora HTS-a Petra Josipovića, no mobitel mu je isključen.
 
Zasada donosimo alarmantno pismo kojeg su roditelji splitskih sportaša poslali Indexu i državnim institucijama.
 
Pismo prenosimo u cijelosti.
 
 
Poštovani,
 
Evo što želimo da ide u Vaš medij, nakon što smo vidjeli u komentarima Vaših članaka da nas se proziva kao nezadovoljne roditelje u Vašim člancima o Vedranu Golecu. Također smo to dali i u druge medije.
 
- Naša djeca ušla su u razvojni program HOO, a mi to nismo znali i nitko nam nije rekao da naša djeca imaju prava iz tog ugovora niti smo dobili ugovore na uvid. 
 
- Zatražili smo uvid u Ugovore preko HTS, ali nam oni ne žele poslati Ugovore niti dati specifikaciju potrošenih sredstava. Tražeći od HTS Ugovor razvojnog programa na uvid sa našim potpisima imamo problem s dobivanjem istog od strane Petra Josipovića koji nas je sam kontaktirao kada smo zatražili te ugovore službenim putem i pitao nas zašto nam to treba. Mi smo mu objasnili da ih želimo imati na uvid budući da znamo da ništa slično nismo potpisali niti imali uvid u ta sredstva te da su djeca oštećena, a on je počeo braniti Tonija Tomasa.
 
Prvo smo dobili nepotpisane Ugovore, a nakon što je intervenirao roditelj Jurica Runtić koji je ostavio poruku u taekwondo Savezu da ga Petar Josipović nazove obzirom da je Petar Josipović preko nekih zajedničkih poznanstava htio da Runtić umiri i utiče na ostale roditelje. Runtić je jedini imao Ugovor sa HOO i Savezom, a nama ga Petar Josipović nije htio dati. Kada smo nakon pune muke dobili taj Ugovor, vidjeli smo da potpisi nisu naši te da se netko potpisivao umjesto roditelja ( vjerojatno su vježbali dok nam nisu htjeli dati ). 
 
FALSIFICIRANJE POTPISA JE TEŠKO KAZNENO DJELO. Josipović je obećao Runtiću da će u slučaju falsificiranog potpisa provesti internu istragu i doživotno izbaciti iz sporta onog tko je to napravio. Kada mu je Runtić rekao da su roditeljima potpisi krivotvoreni, Josipović mu je rekao što on može kada se na Ugovore potpisuju bake, djedovi, ujaci i ujne.  Vidite li koji je to lakrdijaš?
- Uvidom u Ugovor jednog djeteta vidjeli smo da imamo pravo na određene iznose koje mogu utrošiti naša djeca, a nismo znali niti nas je itko obavijestio, a na to smo imali pravo.
 
- Imamo osnovane sumnje da je klub zajedno sa HTS - om ta sredstava izvlačio i koristio na nama nepoznat način, a ujedno su se stavke od ugovora naplaćivale roditeljima ( kotizacija, putovanja, oprema, liječnički pregledi, prehrana i sve drugo što je definirano ugovorom )i mislimo da je to nedopustivo jer klub uopće nije potpisnik ugovora, već roditelji, Savez i HOO, a većina roditelja nije potpisala ni sam Ugovor. Pozivamo institucije da to istraže.
 
- Do svega ovoga smo došli jer nam je od strane kluba i njegovog predsjednika Tonija Tomasa i trenera Veljka Laure, ponuđen Ugovor za financiranje sportskog razvoja sportaša koji je diskriminirajući. Roditelji su u nevjerici počeli međusobno komunicirati o navedenom ugovoru te zajedno došli do raznih spoznaja o brojnim nepravilnostima tijekom dužeg vremenskog perioda, a sve to na štetu naše djece i obitelji koja su bezrezervno podržavala klub.
 
Ivica Taslak, otac Ane Teslak, europske prvakinje 2013., svjetske brončane 2014., europske brončane 2015. i višestruke prvakinje Hrvatske nakon što je odbio potpisati Ugovor koji mu je ponudio TKD Marjan dobio je od svoje kćerke informacije da je stavljena sa strane. Ona je dijete koja od četvrte godine izgrađivala taekwondo klub Marjan. Jako je razočaran u ponašanje Petra Josipovića u trenutcima kada je tražena pomoć Saveza, a Josipović je samo branio Tonija Tomasa.
 
- Također smo došli do spoznaja da grad Split donira i refundira sredstva za putovanja, kotizacije, smještaj itd...iako su djeci naplaćene neke stavke, a za druge stavke Toni Tomas nam govori da on plaća sve iz svog džepa tj. opet nas laže i obmanjuje na štetu djece.
 
- Na sastanku sa Tonijem Tomasom, on nam govori da će za sve greške odgovarati svi koji su involvirani u kriminalne radnje i da on ne zna ništa i da je on veliki vjernik.
 
- Obzirom da je Taekwondo klub Marjan neprofitabilna udruga i informacije su javne, a mi smo svi koji plaćamo članarinu članovi skupštine, želimo da nadležne institucije provjere informaciju o isplati dnevnica na osnovu putnih naloga koje je netko potpisivao umjesto naše djece tj uzimao novac na njihovo ime, a djeca bila i u tome oštećena. Pozivamo institucije da se očituje u tome.
 
- Otac Ivane Babić, juniorske svjetske prvakinje, osvajačice zlatnog odličja na prvim OI mladih, Zdravko Babić napominje da je u velikom konfliktu sa tajnikom kluba Sandrom Deakom koji ga je lažno optužio da je poslao prijeteći mail te time izazvao veliki šok njegovoj kćerki Ivani osvajačici brojnih odličja za RH i klub. Također je oštećena za razna sredstva koja joj pripadaju po razvojnom programu HOO, a jako je razočaran odnosom Sandra Deaka i tajnice saveza Mihaele Štrok koji su ga obmanjivali cijelo vrijeme. U dvije godine razvojnog programa nije ništa dobio.
 
- Trener Veljko Laura je govorio roditeljima kako je sporni Ugovor sa klubom odličan i kako bi on to odmah potpisao za svoje dijete. Nakon roditeljskog sastanka sa Tonijem Tomasom, Toni kaže da on ne bi potpisao i da sve ostaje kao prije, a onda za nekoliko dana taj isti trener Veljko Laura roditeljima kaže kako nema šanse da bi taj Ugovor potpisao, nakon što ih je tri puta zvao da ga potpišu jer bi on i za svoje dijete to potpisao. I zamislite, o Ugovoru pregovara trener, a ne predsjednik ili tajnik kluba. Vidite li vi  koliko su oni bahati i bezobrazni i koliko nam vrijeđaju inteligenciju? 
 
- Jure Čerina, također ističe nezapamćeni bezobrazluk i bahatost Sandra Deaka prilikom realizacije stipendije za njegovu kćerku Kristinu koja je svjetski prvak, gdje on sebi daje za pravo da određuje hoće li dijete uopće biti prijavljeno za natječaj za stipendiju iako u toj dobi je to u gradu Splitu bio najveći sportski rezultat. Jedno vrijeme nije plaćao članarinu pa mu je Toni Tomas rekao da nema problema da će on to Veljku Lauri odbiti od plaće te je tada nastavio plaćati. Također je pokušao pričati sa Petrom Josipovićem vezano za falsificiranje potpisa te ga je zamolio da napravi internu istragu, na što mu ovaj nije niti odgovorio.
 
- Želimo napomenuti da se radi o prvacima Hrvatske, Europe, Svijeta koji su pomogli da se klub izgradi i izdigne na nivo koji se sada nalazi, a od kluba su oštećeni. To su djeca koja ginu na treninzima, ozljeđuju se u borbama, koja su super u školama, ali ovako dalje više ne može.
 
- Sve obitelji su pomogle da se dođe do ogromnog uspjeh, podupirale djecu i trenere, trošile financije, a klub je djecu izigrao. Koristio je našu djecu za reklame, demonstracije za populariziranje kluba, kao radnike na turnirima koristio djecu za sastavljanje tatamija i svega ostaloga, reklamu kluba po školama...a na kraju se pokazalo da su ta djeca samo mjesečna članarina i da će klub naplatiti izmaklu dobit u slučaju potpisa spornog Ugovora ako dijete samo prestane trenirati.
 
- Roditelji su jako puno u konfliktu sa Sandrom Deakom kojeg Toni Tomas štiti svim sredstvima i uopće nemamo nikakvih informacija.
 
- Zahvaljujemo roditeljima Usanović i Rastović koji su nam također otvorili oči i koji su nam svojim pričama pokazali da nije zlato sve što sja. Njihove cure su prošle također veliku kalvariju te je čak jedna od njih plaćala sebi sve troškove kako bi bila prva zamjena Ani Zaninović na OI u Londonu.
 
- Otac Viktorije Pavlovski, Teo Pavlovski je razočaran jer mu je kćerka ( Europska prvakinja ) stavljena sa strane zbog toga što pohađa jako tešku školu te trenira samo jednom dnevno. Uz jedan trening dnevno ona je četiri puta bila prvakinja Hrvatske.
 
- Jurica Runtić ima dvije kćerke u klubu te napominje da nije oštećen po bilo kakvoj osnovi, ali se senzibilizira sa roditeljima i zajedno je prisustvovao svim sastancima te stao u obranu roditelja nakon što je Toni Tomas rekao da on o ničemu ništa ne zna. Također napominje da je u velikom konfliktu sa tajnikom kluba Sandrom Deakom koji je cijeloj obitelji nanio veliku emotivnu bol  i da se odnos sa Deakom za njegovog života neće popraviti. Iz Saveza ( Petar Josipović ) su nam rekli da je zbog toga dobio otkaz kao glasnogovornik, ali Toni Tomas je rekao da nije te smo pročitali da je dobio otkaz zbog sasvim neke druge stvari, pa smo shvatili da su nas lagali.

Pročitajte više