Hrvatski talent je Slaven zamijenio Bayernom pa nestao. Saznali smo što se događa

Foto: Profimedia

U SIJEČNJU ove godine službena stranica Bundeslige objavila je članak pod naslovom: "Lovro Zvonarek: Tko je Bayernov tinejdžer za kojega se predviđa da će biti novi Luka Modrić?" Potrudili su se otkriti i napisati što više detalja o Bayernovom wunderkindu.

Gdje je počeo igrati, kada je potpisao prvi profesionalni ugovor, kada je debitirao i što je sve dosad uspio ostvariti. Sve to još je potkrijepljeno i citatima Lovrinih bivših trenera iz Slaven Belupa, prije svega Tomislava Stipića te Zorana Zekića, koji su imali samo riječi hvale za svog bivšeg igrača.

>> Stipić za Bild: Zvonarek je senzacionalan, on može biti novi Modrić

Na to se nadovezao i direktor FC Bayern Campusa Jochen Sauer, koji je rekao kako su se odmah na probnim treninzima u Münchenu uvjerili u Lovrin potencijal te da su bili presretni jer je odabrao Bayern.

Još nije ostavio značajan trag, ali dio je planova

Vjerojatno su u nekom trenutku pomislili da su otkrili još jednog Musialu i uspjeli ga pridobiti za neznatnu svotu novca. Lovro je nakon potpisa ostao u Belupu još jednu sezonu, a potom se prošlog ljeta priključio Bayernu.

Neko vrijeme trenirao je sa seniorima, ali je plan bio da najviše igra za U-19 i Bayern II. To je prilično siguran način prilagodbe i laganog uvođenja u sistem, što je posebno dobro za mladog nogometaša. Ranije spomenuti naslov je pobudio pažnju javnosti i mnogi su se pitali gdje je taj Modrićev nasljednik, indirektno tražeći od mladog talenta da ponese teret za koji nije niti može biti spreman.

Prvi dio aktualne sezone dobro je odradio za Bayernovu drugu momčad koja se natječe u Regionalligi Bayern, što je 4. rang u Njemačkoj. Nastupio je u 17 utakmica, postigao 4 gola i pridodao tome dvije asistencije. U prosjeku je igrao 57 minuta po utakmici. Usput je odigrao i 4 utakmice za U-19 momčad u Ligi prvaka za mlade.

Trenirala ga je legenda

U tih 17 utakmica Regionallige vodio ga je Martín Demichelis, bivši Bayernov nogometaš s 259 nastupa za klub, a trenutno hit trener u Argentini. Njegov River Plate uvjerljivo vodi u argentinskom prvenstvu. Demichelisa je naslijedio Holger Seitz, koji je već vodio tu ekipu u 30 utakmica prije Demichelisa. U proljetnom dijelu sezone Lovru konstantno muče ozljede koje su poremetile sve planove.

"Lovro je dobro napredovao i razvio se u prvoj polusezoni. Prije zimske stanke sudjelovao je u postizanju šest golova u 17 nastupa. Nažalost, ove godine muče ga problemi s gležnjem, zbog čega još nije mogao odigrati ni jednu utakmicu. Nadamo se da će nam uskoro opet biti dostupan", govori za Index njegov aktualni trener Holger Seitz.

Posljednju utakmicu odigrao je 3. studenog prošle godine u porazu Bayerna II kod Viktorije Aschaffenburg 3:2. Igrao je 90 minuta kao ofenzivni vezni i postigao gol. Inače, Lovro može igrati i kao krilo koje se uvlači u sredinu i većinom je i korišten tako - u 9 utakmica. Zanimljivo je da je jednom počeo i kao najistureniji u svojoj momčadi.

U Bayernu su svjesni da moraju biti strpljivi

Malo je potrebno da bi se počele povlačiti usporedbe i postavljati velika očekivanja, kao što naslov spomenutog članka s početka ovog teksta pokazuje. No, u Bayernu se na to ne obaziru previše jer znaju da je najvažnije igraču ponuditi normalan i postepen razvoj. Tvrdi to i Seitz.

"Lovro je jako mlad igrač, toliko mlad da bi mogao po godinama još i sljedeće sezone nastupati za U-19. Zato od njega ne treba imati prevelika očekivanja. U svakom slučaju, zadovoljni smo njegovim razvojem otkako je s nama. I vjerujemo u njegov nogometni potencijal koji treba oprezno dalje razvijati", kaže nam 48-godišnji trener Seitz i ističe da s Lovrom nisu zadovoljni samo zbog nogometnog talenta nego i zbog drugih kvaliteta:

"Lovro je super dečko! Vrlo brzo je naučio njemački jezik i uvijek je jako vrijedan na treninzima. Vrlo brzo se integrirao u našu momčad, a i u naš klub u globalu."

Što se tiče bliže budućnosti, ozljede su uvelike poremetile plan i program njegovog razvoja. Sportski mediji i analitičari u Njemačkoj spekulirali su da bi Lovro trebao otići na posudbu u neki klub koji igra u kvalitetnijem rangu nogometa od 4. lige s obzirom na to da se radi o natprosječno talentiranom dečku.

Regionalliga nije slaba kao što ljudi misle

Kao tako ocijenjen, jasno je da bi trebao imati bolji podražaj, iako mnogi pogrešno percipiraju Regionalligu Bayern. To jest amaterska razina nogometa, ali kako Njemačka ima jako puno nogometaša, tako i u toj ligi igra dosta kvalitetnih igrača koji ne uspijevaju pronaći angažman u prve tri profesionalne lige.

Jednostavno, nema mjesta za sve i mnogi kvalitetni nogometaši odrade epizodu i u 4. rangu, gdje dosta klubova ponudi i dobru godišnju plaću. A da taj rang ne treba podcijeniti, zanimljiv primjer je Denis Huseinbašić koji je u nekoliko mjeseci napravio skok od Regionallige Jugozapad do Bundeslige. Nije mu trebalo mnogo prilagodbe kako bi zaigrao u elitnom rangu njemačkog nogometa za 1.FC Köln. Prethodno je igrao za Kickerse iz Offenbacha.

No, vratimo se Lovri. Glavne usporedbe vezane za razvoj bivšeg nogometaša Slaven Belupa išle su u smjeru slično okarakteriziranih mladih zvijezda u Bayernu. Najbliži primjer još je jedna mlada hrvatska i Bayernova nada, Gabriel Vidović, koji je trenutno na posudbi u Vitesseu.

Što se tiče ostalih mladića koji okupiraju pozicije na terenu kao i Zvonarek i svojevrsna su mu konkurencija, tu su još i Arijon Ibrahimović te Paul Wanner. Svi oni vide svoj razvoj karijere kao što se dogodilo s Jamalom Musialom, koji je gotovo već prvotimac Bayerna s 20 godina.

Ne zna se hoće li na posudbu

Upitali smo njegovog trenera smije li nam otkriti nešto o planovima koje imaju za Lovru u narednom periodu. "Kao što sam rekao, mi jako vjerujemo u njega, ali on je još uvijek mlad igrač koji se može mnogo razviti, pogotovo fizički", kaže Seitz, a na pitanje o mogućoj posudbi za sljedeću sezonu ili pridruživanju prvom timu kratko i jasno je odgovorio: "Još nismo donijeli odluku o tome."

Bayern prolazi kroz turbulentno razdoblje što se tiče prve momčadi, a tu je i novi stručnjak na klupi - Thomas Tuchel. Treba vidjeti kakve će on planove napraviti za sljedeću sezonu, a ne sumnjamo da će Zvonarek biti u širim planovima prvog tima, makar i samo na ljetnim pripremama.

U internim krugovima, bliskim klubu, poznato je da Bayern još uvijek ne želi pristati na sulude transfer-odštete kakve se sve češće događaju u svijetu nogometa među mladim zvijezdama. Želja je da tako što duže i ostane, a cilj je pronaći mlade talente koji pripadaju samom vrhu, a za koje ne treba izdvojiti mnogo novca.

Svima je interes uspjeh

Zvonarek je odličan primjer. Dobro kotira kao veliki potencijal, plafon mu je visoko postavljen, a za sada integraciju odlično provodi u Münchenu. Trenutno ispunjava sve kriterije koje Bayern treba i uklapa se u viziju kluba. Klub će učiniti sve da Zvonarek dobije šansu kakvu je dobio, recimo, Musiala.

To ne znači da će sigurno uspjeti i to ne znači da Bayern neće pogriješiti u nekoj procjeni i nekom koraku. Ali će sigurno tu mogućnost pogreške svesti na minimum. Jer i njima je stalo, u najmanju ruku kao i Lovri, da uspiju.

To ne mora značiti da je Zvonarek novi Modrić ni da će biti. Dovoljno je da nastavi kako je počeo sa 16 godina, kada su se mnogi iznenadili zrelošću tog klinca i izjavama koje je davao bez trunke prizvuka da je negdje poletio. Na dobrom je putu i u dobrim rukama.

Pročitajte više