KOŠARKA

Hrvatski trener dobio otkaz u najjačoj europskoj košarkaškoj ligi

Foto: Newspix.pl/Guliver

PRVA trenerska žrtva ove sezone u španjolskoj košarkaškoj ACB ligi postao je hrvatski stručnjak Žan Tabak. Njega je San Pablo Burgos smijenio nakon deset kola prvenstva, u kojima je ostvario tri pobjede, što je klubu dovoljno za tek 14. mjesto.

Tabak je preuzeo španjolski klub na kraju prošle sezone, nakon što je protekle dvije radio u Poljskoj, ali na klupi je izdržao samo četiri i pol mjeseca od imenovanja.

Pet poraza zaredom

Klub je objavio da će umjesto Tabaka na predstojećoj utakmici FIBA-ine Lige prvaka protiv njemačkog Oldenburga u srijedu momčad voditi pomoćnici Felix Alonso i Fran Hernandez. 

U tom natjecanju Burgos ima omjer 2-1. No u domaćem prvenstvu izgubio je pet utakmica zaredom i približio se zoni ispadanja.

"Hereda San Pablo Burgos okončala je odnos s trenerom prve momčadi Žanom Tabakom. Želimo mu zahvaliti na profesionalnosti od svog dolaska i ljudskim kvalitetama tijekom rada u našem klubu. Želimo mu svu sreću svijeta u budućnosti, i profesionalno i privatno", objavio je kastiljanski klub u priopćenju.

Europski i NBA prvak

Tabak je 51-godišnji Splićanin koji je bio dio momčadi Jugoplastike u sva tri europska naslova, a nakon dvije godine u Italiji 1994. je otišao u NBA, gdje je u prvoj sezoni osvojio šampionski prsten kao pričuva u Houston Rocketsima, a 2000. je igrao i finale s Indianom.

Igračku karijeru završio je 2005. u Unicaji, a već iduće godine postao je pomoćni trener Real Madrida. Kao glavni trener vodio je Gironu, Trefl Sopot, Baskoniju, Fuenlabradu, Maccabi Tel Aviv, Sevillu te Zielonu Goru, s kojom je prošle sezone osvojio poljski kup.

Pročitajte više