KOŠARKA

Hrvat je srušio Srbiju u košarci: Ovo nam je najveća pobjeda, otvorila nam je pogled

Foto: AP Photo/Domantas Pipas/Guliver

BELGIJSKA košarkaška reprezentacija napravila je veliko iznenađenje pobijedivši u 2. kolu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2023. Srbiju 73:69.

Do te su senzacije Belgijci došli pod vodstvom Hrvata, tamošnje trenerske legende koja za sobom ima 10 uzastopnih naslova prvaka. Dario Gjergja na klupi Belgije je od 2018. godine, a ovo mu je najveća izbornička pobjeda.

Gjergja: Ideja je bila biti blizu svih 40 minuta

"Sretan sam zbog momaka i izvanredne izvedbe u drugom poluvremenu. Ideja je bila biti blizu 40 minuta, ne odustajati i boriti se svake sekunde. Znali smo da ćemo imati problema kad je Teodosić otvorio s tri trice. Kad smo u trećoj četvrtini napravili seriju 7:0, počeli smo vjerovati da možemo nešto učiniti. Napravili smo malo pogrešaka, što je važno jer ekipa poput Srbije sve kažnjava. Ponosan sam na svoje igrače jer nisu odustajali ni sekunde", rekao je Gjergja nakon utakmice.

Pitali su ga smatra li da je ova pobjeda veća od one koju je ostvario protiv Litve u kvalifikacijama za Eurobasket.

"Mislim da da, ova nam je pobjeda otvorila pogled. Dalek je put, a idući put kad se sastanemo s njima, imat će NBA All-Star igrače i bit će nam jako teško, ali omogućila nam je da vjerujemo, a kada vjerujete, to je više od obične nade", objasnio je 46-godišnji Zadranin.

Učio u Zagrebu i Ciboni, postao legenda u Belgiji

Gjergja je trenersku karijeru započeo kao pomoćnik u KK Zagrebu 2001., a četiri je godine isti posao radio u Ciboni pod Draženom Anzulovićem. Nakon jedne sezone u Rusiji karijeru je vrlo uspješno gradio u Belgiji, prvo kao pomoćnik u Charleroiu, pa glavni trener u Liegeu. Od 2011. je trener Oostendea, s kojim je u svakoj od 10 sezona osvojio naslov prvaka i dodao im sedam titula u kupu. Paralelno je na klupi belgijske reprezentacije od 2018. godine.

Pročitajte više