Hrvatski trener u Aziji lovi plasman u Europa ligu: "Slučajno sam završio ovdje"

Foto: Profimedia

HRVATSKI trener Krunoslav Rendulić početkom ožujka ove godine preuzeo je klupu azerbajdžanskog prvoligaša Sabaha. Radi se o klubu koji dolazi iz grada Masazira, petnaestak kilometara sjeverno od azerbajdžanske metropole Bakua. Rendulić je posljednji angažman imao u mostarskom Zrinjskom, a prije toga bio je u stožeru Dragana Skočića na klupi Irana. Ranije u karijeri je u HNL-u vodio Goricu, Šibenik i Istru. Kao igrač Rendulić je 2001. godine osvojio naslov s Hajdukom.

Zrinjski je vodio u prvoj povijesnoj sezoni u Europi. Bio je to i prvi povijesni nastup nekog kluba iz BiH u grupnoj fazi Europskog natjecanja. Rendulić je senzacionalno pobijedio AZ u Mostaru, ali je na kraju ipak smijenjen, kako su rekli iz kluba, zbog slabijih rezultata u prvenstvu.

Sada je stigao u Sabah, klub koji ima slične europske ambicije kao i Zrinjski. Pomalo bizarno, ali takav je sustav UEFA-e - klub koji se geografski nalazi u Aziji (tek mali dio Azerbajdžana na zapadu geografski pripada Europi) lovi plasman u europska natjecanja.

U prvih pet utakmica Sabah ima tri pobjede i dva poraza, a trenutno se nalazi na petom mjestu s 49 osvojenih bodova, koliko ima i četvrti Zire, te ima bod manje od Sumqayita i Neftčija na drugom i trećem mjestu. Nazvali smo Rendulića, koji nam se javio prije jutarnjeg treninga i otkrio da je vrlo zadovoljan stanjem koje je zatekao u klubu kada je došao prije skoro dva mjeseca. 

Grafika: Sofascore

Kakav je život u Azerbajdžanu? 

Dobar! Europska metropola, imate sve što vam treba. Nogometni uvjeti su više nego dobri. Od deset momčadi sedam do osam ima jako lijepe stadione i uvjete za igru. Imamo stadion za 13 tisuća ljudi, sve tribine su natkrivene. Imamo pomoćni teren na kojem radimo.

Kako je uopće došlo do toga da odete u Sabah? 

Slučajno. A možda i nije slučajno. Kako sam ostao bez posla, uvijek čekaš nešto. I slučajno sam preko jednog prijatelja došao u kontakt s ljudima iz Sabaha. Zvali me na razgovor, doletio sam u Baku i brzo dobio posao. Oni su se zatekli u neobičnoj situaciji, trener je otišao u drugom dijelu sezone, bili su u potrebi i to je to. Ni za jednog trenera nije idealna situacija doći u ovakvom trenutku.

Koga ste sve poveli sa sobom?

Ista ekipa kao u Zrinjskom. Saša Sabljak kao asistent, Domagoj Perić kao fitness-trener i nadamo se da će nam se za mjesec dana pridružiti analitičar Filip Lekić. Nije bilo nikakvih problema oko stožera, svi raniji treneri su mogli sastavljati svoj stožer, pa tako i ja.

Od dolaska ste četiri puta pobijedili i dva puta izgubili, izgleda da ne znate remizirati. Je li to do načina igre ili jednostavno slučajnost?

Ne znam, iskreno, nisam o tome razmišljao. Ja bih pristao na to da i dalje nemamo remija ako ćemo od ove četiri utakmice u barem dvije osvojiti tri boda. 

Imate puno domaćih igrača iz Azerbajdžana, ali ima u ekipi i Španjolaca, Nigerijaca, jedan Luksemburžanin. Kako komunicirate s igračima? 

Komunikacija se odvija na engleskom, imamo neke igrače koji malo bolje razumiju pa prevode drugima, a imamo neke za koje je potreban predvoditelj. Imamo dva prevoditelja, jedan prevodi s engleskog na arapski, a drugi prevodi španjolski. Nije idealna situacija, posebno kod uputa tijekom utakmice. Dok ti nešto kažeš i dok ovaj prevede, prošla baka s kolačima.

Najveće ime u ekipi je Ishak Belfodil, kakav je on kao igrač?

Ima iza sebe impresivnu karijeru, ima izuzetnu kvalitetu, može pomoći svakoj ekipi. Kod nas igra, koristan je za momčad, nadam se da će tako biti i do kraja. Iz svakog njegovog poteza se vidi kvaliteta, to je jasno vidljivo onome tko se ikad bavio sportom. Nije više u snazi u kojoj je bio prije pet ili šest godina, ali i dalje je jako dobar igrač.

Četiri kola do kraja ste bod od mjesta koja vode u Europu. U zadnja dva kola vas čekaju dva derbija s Neftčijem i Sumqayitom, koliki je pritisak u klubu?

Ne osjetim neki pritisak. Pritisak nametneš sam sebi. Želiš izvući maksimum iz posla. Naš cilj je biti drugi, to je pozicija koja osigurava kvalifikacije za Europa ligu. Utrka je ravnopravna, sve je to u bod. Imamo otegotnu okolnost da od te četiri igramo tri utakmice vani.

Kakve su druge ekipe u ligi, Qarabag prema tablici odstupa od ostatka?

Qarabag je svijet za sebe u ligi, oni su bez konkurencije najbolja momčad, ali mi smo ih dobili. Kad ostavite Qarabag na dva udarca na gol i oba uđu u gol, a vi dobijete, onda znate da ste dobro odigrali. Ostali su svi tu negdje, nema laganih bodova baš, nešto kao što je SHNL bio prije Rudeša.

Pratite li HNL? 

Pratim. Mislim da je ova utrka Rijeke i Dinama na kraju najrealniji rasplet s obzirom na to što se događalo u Hajduku, a i po nekoj kvaliteti ekipa. Rijeka je kiksala sada, ali rekao bih da utakmica u Rijeci odlučuje prvaka ako Dinamo dobije. Ako dobije Rijeka, onda je sve otvoreno, ali i dalje prednost dajem Dinamu. Dobro je za ligu da su stadioni napokon puni, čini mi se da više ljudi dolazi na sve utakmice, a ne samo na Dinamo, Hajduk i Rijeku. Još bolje bi bilo da je Hajduk konkurentan do zadnjeg kola, onda bi sve gorjelo.

Šibenik se bori za ulazak u SHNL, kako gledate na utrku sa Zrinskim?

Sve mi nekako vuče da će to biti odlučeno u zadnjem kolu. Naravno da u toj priči ja ne mogu skrivati emocije i reći da navijam za Šibenik jer Šibenik to zaslužuje tradicijom i svime što se tamo radi zadnjih godina. Šibenik mora biti prvoligaš, nije mu mjesto u drugoj ligi. Ili ideš u totalni amaterizam ili u SHNL, nemaš što tražiti u drugoj ligi. 

Ne bojite se Rudešovog scenarija ako Šibenik uđe u SHNL?

Ne, ne može se povlačiti paralela. Rudeš je kvartovski klub koji je zadnjih godina u ekspanziji, dogodi im se da uđu u ligu pa su onda par godina dolje, a Šibenik je klub koji ima ime i prezime, ne mogu stati u istu rečenicu.

Pročitajte više