WALES - HRVATSKA

Hrvatskoj sudi 12 milijuna eura težak vlasnik supermarketa i frizerskih salona

Foto: EPA

NIZOZEMAC Björn Kuipers iza sebe ima bogatu sudačku karijeru, već godinama slovi za jednog od najboljih svjetskih sudaca, a večeras će suditi Hrvatskoj protiv Walesa. 

Do sada je Kuipers bio sretan sudac za Hrvatsku, sudio je šest puta, a Hrvatska nijednom nije izgubila. Četiri puta je slavila, a dvaput remizirala uz ukupnu gol-razliku 11:3. 

Donosi sreću Hrvatskoj

Prvi put Kuipers je Hrvatskoj sudio u kvalifikacijama za EP 2012. godine u gostujućoj pobjedi protiv Latvije 3:0. Sudio je i u pobjedi protiv Irske 3:1 na EP-u u Poljskoj i Ukrajini. Vodio je i dvoboj na San Siru protiv Italije u kvalifikacijama za EURO 2016 koja je završila 1:1.

Sudio je Hrvatskoj i na EP-u u Francuskoj u pobjedi protiv Španjolske 2:1 u skupini. Posljednji utakmicu sudio je u studenom 2017. godine kad je Hrvatska u Pireju odigrala 0:0 protiv Grčke te osigurala plasman na Svjetsko prvenstvo u Rusiji. 

Kuipers je profesionalac od 2002. godine, na Fifinoj listi najboljih je od 2006. godine, a od 2009. godine je član Uefine sudačke "Elitne momčadi".

Uspješan poduzetnik

Sudio je finale Lige prvaka 2014. godine, a 2013. i 2018. sudio je finala Europa lige. Osim toga, Kuipers je vjerojatno i najbogatiji sudac na svijetu zbog svoje uspješne karijere u poduzetništvu. 

Jedan je od osnivača i suvlasnika lanca supermarketa C100 kojih samo u Nizozemskoj ima oko 500, a toliko su uspješni da je najavljeno i širenje na susjedne zemlje.

Uz to je otvorio i nekoliko frizerskih salona, a taj posao također planira širiti. Težak je oko 12 milijuna eura, a s obzirom na to koliko je uspješan, čini se da mu bogatstvo može samo rasti. 

Pročitajte više