Hrvatskoj sudi metalac koji je pjevao na televiziji i s kojim je Engleska uvijek pobjeđivala

Foto: EPA-EFE

POLUFINALE SP-a između Hrvatske i Engleske u Moskvi (srijeda, 20 h) sudit će Cuneyt Cakir (41). 

Turčin je na ovom Svjetskom prvenstvu sudio dvije utakmice. Onu Maroka i Irana koju su Azijci dobili 1:0 autogolom u 95. minuti i pobjedu Argentine protiv Nigerije 2:1 u kojoj je propustio dosuditi kazneni udarac za Nigeriju nakon što je Marcos Rojo igrao rukom u kaznenom prostoru.

"Nije mi jasno kako to nije bio penal jer je išao gledati snimku. Kad sam ga pitao je li ga lopta pogodila u ruku, odgovorio je da jest, ali kad sam ga pitao zašto nije dosudio penal rekao je da ne zna", bjesnio je nigerijski kapetan Jon Obi Mikel nakon poraza i ispadanja sa SP-a.

U dvije dosadašnje utakmice na SP-u je pokazao devet žutih kartona, a još nikoga nije isključio. 

Cakir, koji se za utakmice priprema slušajući heavy metal, a osobito bendove Manowar i Iron Maiden, u turskoj je poznat i po nastupu u novogodišnjem programu prije godinu i pol. Pjevao je stari turski hit "Resimdeki Gözyaşları" i pokupio ovacije. No, 2013. je dobio koncert zvižduka na Old Traffordu nakon što je isključio Nanija u utakmici Manchester Uniteda i Real Madrida.

Iako je Portugalac neoprezno startao na Arbelou, dojam je bio da ga je Cakir prestrogo isključio što je toliko razbjesnilo Sira Alexa Fergusona da nakon utakmice, koja mu je bila zadnja u karijeri u LP-u, nije došao na redovnu press konferenciju. Ferguson je navodno svojem stručnom stožeru i igračima rekao da se čuvaju Cakira jer on ima posebni pik na engleske nogometaše.

I bio je u pravu, jer je Cakir u prošlosti pokazivao crvene kartone Johnu Terryju, Garyju Cahillu i Stevenu Gerrardu, iako engleska reprezentacija nije izgubila nijednu od pet utakmica (sve prijateljske) koje joj je Cakir sudio. No, to je sve bila "pop glazba" u usporedbi s heavy metalom koji je Cakir odsvirao ove sezone u polufinalu Lige prvaka između Reala i Bayerna.

Cakir je sudio uzvratnu utakmicu u kojoj je propustio dosuditi čisti kazneni udarac za Bayern nakon što je Marcelo loptu u kaznenom prostoru zaustavio rukom. To su jasno vidjeli i pomoćni i peti sudac, ali Cakir je samo odmahnuo rukom. Marcelo je nakon utakmice priznao da je igrao rukom te da smatra da je to bio čisti penal.

Pročitajte više