Hrvatsku jalovost izliječio rezervni branič: U 15 dana zabio koliko u karijeri

Foto: Igor Kralj / Pixsell

SAMO JEDAN gol postigla je Hrvatska u tri ozbiljne utakmice nakon SP-a.

A i taj jedini zabila je u prijateljskoj utakmici protiv Portugala (1:1), dok je bez gola ostala na oba službena meča Lige nacija, novog UEFA-inog natjecanja. Španjolska ju je razbila 6:0, a Engleska joj to nije napravila rezultatom (0:0), ali jest igrom.

Kao što vidite, ne spominjemo smijuriju od meča s Jordanom (2:1) jer kako smo naglasili u uvodu, pišemo o velikoj neefikasnosti Hrvatske u "ozbiljnim" utakmicama.

Zbog toga su se naveliko pisale analize pod zajedničkom tezom "Ima li života poslije Mandžukića?" jer bilo je očito da friški viceprvak svijeta nepovratno tone bez najboljeg braniča među golgeterima.

Sve dok se Tin Jedvaj, rezervni obrambeni vatrogasac Bayera i Hrvatske koji u klubu i reprezentaciji krpa sve četiri pozicije u zadnjem redu kada prvotimce stisnu ozljede i kartoni, prije dva tjedna nije preobrazio u golgetera među braničima. 

Defenzivac koji krajem ovog mjeseca navršava 23 godine, do tada je za Dinamo, Romu i Bayer u cijeloj karijeri postigao četiri gola. 

Skromne golgeterske brojke ne bi popravio da se u 15. minuti gostovanja Leverkusena kod Mönchengladbacha u njemačkom kupu nije ozlijedio stoper Aleksandar Dragović. Zamijenio ga je Jedvaj i u posljednjim trenucima prvog poluvremena zabio za vodstvo svoje momčadi 2:0. Pucao je Bender, golman Sommer obranio, a Jedvaj je odbijanac pospremio u mrežu. 

Time je zaslužio mjesto prvotimca za iduću utakmicu, prvenstvenu protiv Hoffenheima. No tek treći nastup u prvoj momčadi ove sezone završio je debaklom Bayera, porazom 4:0. Jedvaj je ipak zadržao status startera i za idući meč protiv Züricha u Europa ligi. 

I protiv tog suparnika postigao je efektan gol. Brandt je centrirao iz kornera, a na bližem rubu peterca Jedvaj visoko leti i lijepo zakucava u mrežu Brechera, nemoćnog vratara švicarske momčadi. 


 

Četiri dana kasnije, eto Jedvaja kao "slučajnog" lijevog beka u reprezentaciji Hrvatske. Jer izbornik Dalić na raspolaganju nije imao Strinića, Pivarića, Barišića i Leovca, a kako nije htio razdvajati tandem Vida-Lovren na stoperskim pozicijama prebacivanjem Vide na lijevog beka, Jedvaj mu je bio jedina opcija uz ipak nedokazanog Antonija Milića. 

On je uz pomoć Perišića pokušavao zatvoriti svoju lijevu stranu protiv razigranih Španjolaca, a prije samo mjesec dana igrao je desnog beka protiv Engleske u remiju 0:0. U Bayeru je, u rijetkim utakmicama u kojima igra, jedan od tri stopera. 

U 69. minuti, pri rezultatu 1:1, Hrvatska se grčevito branila te potpuno neočekivano povela. Modrić i Kramarić odigrali su dupli pas iz kornera, Modrić je izvrtio dvojicu španjolskih igrača pa poslao fantastičan centaršut na drugu stativu, gdje je Jedvaj potpuno sam glavom samo pospremio loptu u gol za 2:1. Pri tome je peti Dalićev izbor za lijevog beka bio na suprotnoj, desnoj stativi!

No tu nije bio kraj Jedvajevim golgeterskim podvizima. Španjolska je ubrzo nakon njegovog prvog gola izjednačila na 2:2. Međutim, gostima je na Maksimiru igrala samo pobjeda jer u bilo kojem drugom slučaju više ne bi ovisili sami o sebi. Zato su u 93. minuti pri rezultatu 2:2 čak trojica njihovih igrača ostala na centru čekajući priliku za kontru kojom bi se spasili. Hrvatska klupa urlala je na igrače i molila barem nekoga da se vrati na centar i čuva ih, ali nitko za to nije želio ni čuti. Svi su krenuli u zadnji napad na Španjolsku. Perišić je spasio jednu već izgubljenu loptu nakon koje bi Hrvatska sigurno bila u izgubljenoj situaciji. Uhvatio ju je i odigrao Brekalu koji je odlično vagnuo jednog španjolskog igrača na rubu kaznenog prostora i još bolje pucao. Ipak, De Gea je obranio njegov udarac, ali je samo uspio spustiti loptu na noge Jedvaju koji je opet bio tamo gdje nije trebao biti te iz blizine zakucao za 3:2 i delirij na Maksimiru.

Jedvaj je, dakle, u zadnja dva tjedna zabio četiri odlučujuća gola u svim natjecanjima za klub i reprezentaciju. "Nije loše" za rezervnog stopera, drugog desnog bočnog i petog lijevog beka Bayera i Hrvatske. 

Hrvatska je tako zamjenu za Mandžukića i lijek za neefikasnost koja je prijetila da preraste u onu kroničnu, našla u braniču koji nije ni trebao igrati.

Pročitajte više