Hrvatu Amerikanci dali božanski status nakon fantastičnog debija. Od tada mu ne ide

Foto: Profimedia

HRVATSKI 20-godišnji košarkaš, 219 cm visoki Zvonimir Ivišić, prošlog je mjeseca oduševio Ameriku sjajnim debijem za Kentucky Wildcatse u sveučilišnoj NCAA ligi, nakon kojeg se počeo pojavljivati u prognozama za ovogodišnji draft čak i među prvih 10, a navijači su ga uzdignuli u "božanski status". Sve nakon toga bilo je daleko manje impresivno.

Ivišić je nakon više od pola godine čekanja i borbe s birokracijom u siječnju stekao pravo igranja za momčad jednog od najslavnijih američkih sveučilišta, barem što se tiče košarkaškog programa, predvođenu legendarnim trenerom Johnom Caliparijem.

Fantastičan debi pa spuštanje

U debiju protiv Sveučilišta Georgia za samo 16 minuta igre postigao je 13 poena, pogodivši tri trice iz četiri pokušaja, a podjednako je oduševio obranom sakupivši tri blokade i dvije ukradene lopte. No, nakon toga odigrao je još samo pet utakmica, a samo je u jednoj igrao više od 10 minuta i postigao više od 10 poena. U tih je šest utakmica na prosjecima od 5.8 poena i 3.5 skokova.

"Nakon prve utakmice dali ste mu božanski status", ukorio je novinare pomoćni trener Bruiser Flint početkom mjeseca. "Imao je nevjerojatan debi, ali nakon toga se malo spustio. Vjerojatno niste znali, ali i u debiju je često bio na pogrešnim mjestima, samo su mu ulazili šutevi. Ali naposljetku će nam pomoći, imamo dobar plan za njega."

"Više dugoročno nego kratkoročno"

A plan je uvoditi ga u rotaciju malo pomalo, jer nije jednostavno upasti u momčad usred sezone, a u treninzima su ga ometale manje ozljede te se dvaput u kratkom razdoblju razbolio i propustio jednu utakmicu, dok je na dvije imao neznatnu minutažu.

"Mislim da će nam Z više pomoći dugoročno nego kratkoročno. Teško je uvesti nekog u momčad u veljači, čak i s treninzima, a on je nažalost bio i bolestan i lakše ozlijeđen. Polako ga uvodimo u rotaciju, a do NCAA turnira znat ćemo kako najbolje može biti učinkovit", rekao je Flint.

Prognoziraju mu početak druge runde drafta

Nakon debija iz snova Ivišić se odmah počeo pojavljivati u "mock draftovima", a Yahoo Sports stavio ga je na visoko deveto mjesto, no mjesec dana kasnije većina ga vidi izabranog početkom druge runde, do 40. mjesta. 

Ipak, budući da NBA skauti najviše od svega cijene potencijal i izuzetne fizičke predispozicije, dvije dobre predstave na NCAA turniru mogle bi ga lansirati puno više, pogotovo u slaboj generaciji u kojoj se očekuje dosta korisnih NBA igrača, ali malo budućih zvijezda.

Pročitajte više