HVALA, FINSKA Gol na Rujevici u 90. minuti najbolja je stvar koja se dogodila Hrvatskoj

Foto: Getty Images/Guliver Image

IGRALA se 90. minuta pretposljednjeg kola kvalifikacija za SP. Bezidejna i troma Hrvatska grčevito je zadnjih petnaestak minuta branila 1:0 protiv Finske. Tmurnom Rujevicom orilo se ''Čačiću, odlazi!'', a navijači su počeli zviždati i igračima. Pobjeda bi Hrvatskoj osigurala dodatne kvalifikacije, a uz malo sreće i izravan plasman na Svjetsko prvenstvo. 

Uslijedio je šok. Uporni Finci, koji su igrali kao da im je to posljednja utakmica u životu, poslali su još jednu dobru loptu u šesnaesterac. Rakitić je promašio skok, Mitrović reklamirao ofsajd, Subašić loše izašao, a Pyry Soiri rekao je ''hvala lijepa'' te Island poslao na avion za Rusiju, a Anti Čačiću ispisao otkaz.

Malo tko u tom trenutku je pomislio da je Soirijev gol najbolje što se hrvatskoj reprezentaciji moglo dogoditi. Što bi bilo da ga Soiri nije zabio? Ne bi se dogodile pozitivne promjene koje su preporodile Hrvatsku.



 

Da Soiri nije bio izjednačio, Hrvatska bi se u posljednjoj utakmici skupine u KIjevu borila za direktan plasman na SP. No, nitko u nju ne bi vjerovao. Nakon remija s Finskom bilo je teorija kako bi za Hrvatsku bilo najbolje da ne ide na SP i napravi reset.

Čačić je nakon Soirijeva gola smijenjen, a Hrvatsku je preuzeo trener koji je u par dana uredio momčad. Imao je svega dva treninga prije ključne utakmice u Kijevu. Sjeo je s igračima i objasnio im što očekuje i na kojim pozicijama ih vidi. Nije se razbacivao izjavama, ali je ponavljao da vjeruje u ovu momčad u kojoj igraju veliki igrači.

Zamijenio je mjesta Rakitiću i Modriću, koji je kod Čačića igrao predaleko od gola. Zarotirao je Mandžukića i Kramarića u napadu, preživio prvo poluvrijeme u Kijevu i - Hrvatska je proigrala. To više nije bila momčad koja se boji Pohjanpala, Hamalainena i Arajuurija i koja je u posljednje četiri utakmice zabila samo dva gola (Kosovu i Finskoj). Gledali smo čvrstu i angažiranu momčad prepunu samopouzdanja koja je ''na mišiće'' slomila Ukrajinu, a onda sinoć u Maksimiru pomela Grčku 4:1.

Najveći dobitak su navijači


Neki će reći da je Ukrajina momčad u kojoj igraju Konopljanka, Jarmolenko i devet promatrača, a da je Grčka najlošija momčad koja je u Maksimiru gostovala posljednjih godina, a ne zove se Andora ili Lihtenštajn. No, ne treba poletjeti nakon dvije dobre utakmice reprezentacije u kojoj igraju glavni igrači Reala, Juventusa i Barcelone. Treba popraviti greške u obrani. Grčka je dva puta ozbiljno prešla centar, a uspjela je zabiti i skuhati gužvu.

Osim zamjene pozicija ključnim igračima, najveći Dalićev dobitak su 30 013 navijača na Maksimiru i još stotine tisuća onih koji su pred televizorima stali uz njegovu Hrvatsku.

Ždrijeb skupina za SP u Rusiji na rasporedu je 1. prosinca. U njemu bi trebala biti i Hrvatska. Da nije bilo Soirija, vjerojatno bi je vodio Ante Čačić, u znato drugačijoj atmosferi i s mnogo manjim očekivanjima.

Zato, ako sretnete Soirija negdje na moru sljedećeg ljeta, platite čovjeku pivo. Možda je baš njegov gol preporodio hrvatsku reprezentaciju. 
 

Pročitajte više