I Crnogorci se naklonili Poklepoviću. Savićević: Šjor Špaco je bio sve

Foto: Hina

ODLAZAK legendarnog Stanka Poklepovića pogodio je nogometnu Hrvatsku, ali i regiju. Šjor Špaco je od 1987. do 1989. vodio podgoričku Budućnost. Bila je to momčad sastavljena od mladih igrača koji su kasnije postali velika imena. Dejan Savićević, Branko Brnović, Anto Drobnjak, Predrag Mijatović, kao i sadašnji izbornik Hrvatske Zlatko Dalić bili su u toj ekipi, a vodio ih je čuveni Splićanin.

Špaco je plavo-bijele u tadašnjem Titogradu vodio u 57 utakmica, uz 24 pobjede, 17 remija i 16 poraza, a u glavnom gradu Crne Gore upamtili su ga kao sjajnog trenera i velikog čovjeka. 

"Jako mi je žao zbog njegovog odlaska... Špaco je bio sve, od trenera, humanista, velikog čovjeka, psihologa... Jedan je od najboljih trenera koji je radio u Podgorici jer je bio drukčiji od svih prethodnih. Znate, kada završite karijeru, malo zastanete, razmislite i shvatite tko je bio pravi trener i čovjek, a on je to bio i ostao", poručio je Savićević za Dnevne novine.

Jedan od najboljih nogometaša u povijesti s ovih prostora nije se tu zaustavio...

"Bio je to divan period dok je radio kod nas u Podgorici. On je promovirao 'Čileance' Dragoja Lekovića i Peđu Mijatovića, dok je Branko Brnović godinu dana ranije već bio izgrađen igrač. Bez dvojbe, Stanko ostaje u predivnom sjećanju", naglasio je predsjednik nogometnog saveza Crne Gore i bivši igrač Zvezde i Milana s kojima je bio europski prvak.

Legenda Hajduka i hrvatskog nogometa ostala je u lijepom sjećanju i Anti Drobnjaku, koji dijeli mišljenje s Genijem.

"Pročitao sam u medijima da je preminuo... Što da kažem, izvrstan trener, ali što je najvažnije - još veći čovjek. Donio je tada nešto novo našoj momčadi. Sjećam se, volio je treninge u kojima je dosta igrača igralo na malom prostoru. Bio je veliki oslonac mladima, ali i onim iskusnima. Naučili smo puno od njega", rekao je Drobnjak, koji je ispričao i jednu anegdotu od prije 30 godina.

"Bio sam klinac tada i na jednom treningu sam šutirajući pogodio njega loptom u glavu, ali nije zamjerio. Naprotiv. Jako me je volio. Imao je taj splitski akcenat i često je spominjao lijepu Gospu. Ma, Špaco je legenda Hajduka i nezaboravan čovjek", zaključio je Drobnjak.

Komemoracija će biti održana u četvrtak, 27. prosinca, u kinodvorani HNK Hajduk na Poljudu u 11 sati. U petak, 28. prosinca, organiziran je posljednji ispraćaj na splitskom groblju Lovrinac od 9 do 10 sati pa slijedi polazak trajekta za Brač u 11 sati te pogreb na mjesnom groblju u Mlini u 14 sati.

Pročitajte više