I Ga(r)y Neville protiv Markovića: "Što on smatra normalnim?"

IZJAVE Vlatka Markovića izazvale su buru i izvan granica Hrvatske pa svakodnevno stižu reakcije na istup homofobnog predsjednika HNS-a. Na Markovićeve izjave posebno su osjetljive gay zajednice u Engleskoj, a protiv njega je ustala i Udruga profesionalnih nogometaša u Engleskoj i Walesu!

Prvi čovjek HNS-a dignuo je prašinu rečenicama "Dok sam predsjednik u reprezentaciji neće igrati homoseksualci". Na pitanje je li ikad upoznao gay nogometaša odgovorio je: "Srećom, samo normalni ljudi igraju nogomet".

Izjava je razljutila ljude iz Justin Campaign, kampanja koja se bori protiv homofobije u nogometu i koju podržava Sindikat nogometaša i Udruga profesionalnih nogometaša (PFA). Simone Pound, čovjek zadužen za ravnopravnost u Udruzi profesionalnih nogometaša je rekao: "Ovdje se očito radi o diskriminaciji. Svatko bi trebao imati jednak tretman, bez obzira na seksualnost, boju kože, vjeru, spol ili sposobnosti."

PFA je najstarija udruga profesionalnih sportaša na svijetu koja trenutno broj čak četiri tisuće članova. U Odboru za upravljanje su primjerice Gary Neville iz Manchestera ili Marcus Hahnemann, vratar Wolverhamptona.

Gay navijači (The Gay Football Supporters Network) također su zabrinuti zbog Markovićevih izjava i pozvali su Uefu da reagira. Chris Basiursk, prvi čovjek GFSN-a je rekao: "Pitamo se što on misli pod normalno? Normalno je biti homoseksualac, normalno je voljeti nogomet i normalno je biti homoseksualac i voljeti nogomet. Jako nas zanima kako će Uefa reagirati na njegove komentare i nadam se da će se ponašati isto kako bi se ponašala da je gospodin Marković rekao kako crni ili azijski nogometaši nisu normalni."

Svjetski mediji, poput AP-a i NBC-a jučer su izvijestili kako je Uefa pokrenula istragu protiv Markovića te da će 25. studenog morati na saslušanje. Presidente je to danas demantirao ustvrdivši kako su sve krivi novinari koji "lansiraju laži". Uostalom, novinara mu je, kako je nedavno elokventno rekao, "pun kurac". Marković je očito nervozan, dugi jezik bi ga mogao koštati u kampanji za ostanak na čelu HNS-a. A ambiciozni Štimac mu puše za vratom...

Pročitajte više