I Grci bi stranca u reprezentaciji: Santos bi na Euro poveo sunarodnjaka Vierinhu?

ZANIMLJIVU priču pokrenuli su grčki mediji uoči utakmice s Hrvatskom. Grčki nogometni savez razmatra mogućnost pozivanja odličnog PAOK-ovog Portugalca Vierinhe u nacionalnu momčad.

Kako su predstojeće kvalifikacijske utakmice ključne za odlazak na Europsko prvenstvo, nitko se u grčkom nogometu ne misli još baviti eksperimentima, ali nakon Hrvatske puno će toga biti jasnije i pomoć još jednog igrača bit će i više nego dobrodošla, naročito u slučaju odlaska u Poljsku i Ukrajinu.

Vierinha je dijete Porta, a iako je bio označen kao veliki talent tamo se nije uspio probiti u prvu momčad. U ljeto 2008. godine prešao je u grčki PAOK za 300.000 eura, a danas je kao 25-godišnjak procijenjen na 8 milijuna eura. Za PAOK je odigrao 117 utakmica, zabio 23 gola i 21 put asistirao.

Iako je igrao za mlade selekcije Portugala, nije upisao niti minute za A-vrstu pa je Grcima sinulo da bi ga nakon tri i pol sezone, koliko igra u njihovom prvenstvu, mogli vrbovati za svoju reprezentaciju. Priča dobiva smisao ponajviše zbog činjenice da je izbornik još uvijek Vierinhin sunarodnjak Fernando Santos.

Eventualni problem mogao bi predstavljati tradicionalni grčki mentalitet, no filozofija modernog nogometa koji ne poznaje granice uspješno se probila i na Balkan, što pokazuju primjeri Hrvatske i Srbije u kojima se naveliko raspravljalo o Sammiru i Cleu, a posljednji Eurobasket (Makedonija, BiH, Hrvatska, Crna Gora) pokazao je kako su stranci postali popularni i u drugim sportovima.

Pročitajte više