I JAR se narugao Francuzima: Pirova pobjeda domaćina za oproštaj od SP-a

DOMAĆIN Južna Afrika i finalist prošlog SP-a Francuska oprostili su se od svjetske smotre. U međusobnom okršaju u posljednjem kolu natjecanja po skupinama, JAR je protiv Domenechove razbijene vojske slavio sa 2:1. Iako "Afrikanci" imaju četiri boda, jednako kao i Meksiko koji je u paralelnom dvoboju poražen od Urugvaja, u osminu finala idu Meksikanci zbog bolje gol-razlike. Drugi "prolaznik" je Urugvaj koji u daljnje natjecanje ide s čelne pozicije i sedam osvojenih bodova.

> Bljesak nevidljivog Suareza potvrdio Urugvaj na vrhu skupine A

> Domenech: Uživao sam biti francuski izbornik

Pokazalo se da je Domenechova momčad nakon svih potresa koji su je pogodili posljednih dana ipak postala razbijena vojska, a ne ranjeni lav, kako su se neki nadali. Finalisti posljednje svjetske smotre niti u zadnjem nastupu nisu uspjeli osvjetlati obraz i pokazati barem dio kvalitete koju njihove megazvijezde objektivno posjeduju. Domenech, kojem je ovo bio i oproštaj od francuske klupe, na teren je poslao momčad koja vrlo vjerojatno više nikada zajedno neće nastupiti u jednoj službenoj utakmici. Bez izbačenog Anelke i bez kapetana Evre, u prvih su se 11 tako našli i Cisse, Clichy, Gignac, Diarra i Squillachi.

Nezasluženi crveni karton

I takva je Francuska dominirala prvih petnaestak minuta iako su se Južnoafrikanci postavili dosta hrabro i otvoreno. Plavi su imali prividnu terensku inicijativu, no pravih prilika za Domenechovu momčad nije bilo. I onda je uslijedilo veliko slavlje na stadionu u Bloemfontainu kada su njihovi ljubimci načeli Llorisovu mrežu u 20. minuti. Iz prve prave šanse domaćih pao je i prvi gol za "žute". Khumalo je nakon nabačaja iz kornera bio najviši u šesnaestercu Francuske zabivši loptu iza nemoćnog Llorisa.

No, to nije bio kraj šokova za Francusku. Samo pet minuta kasnije Tricolori su ostali s igračem manje kada je zbog udaranja laktom u skoku isključen Gourcuff. Neki će reći da je ovaj izravni crveni karton ipak malo prestrogo dosuđen, a mi ćemo se s njima složiti. To je u svakom slučaju bio prijelomni trenutak susreta koji je definitivno odredio pobjednika. Demoralizirani Francuzi nakon toga su se potpuno raspali, dok su "Afrikancima", s druge strane, narasla krila. Nošena prepunim stadionom, Bafana Bafana je krenula u juriše prema Llorisovom golu koji su mogli završiti i s još nekoliko pogodaka iza francuskog vratara.

Konačni slom stigao je u 37. minuti pogotkom Mphele. Bila je to više loša reakcija mlake francuske obrane, nego kvalitetna akcija domaćina. Žuta se devetka najbolje snašla nakon ubačaja u samo srce peterca i, iščeprkavši loptu, zapečatila sudbinu Tricolora. Sa 2:0 se otišlo na odmor.

Juriš Afrikanaca i počasni gol Maloude

Iako je Južna Afrika i u drugom dijelu bila bolja jurišavši na gol-razliku koja joj je trebala za prolazak u drugi krug, pogodak ipak nije pao. Barem ne u Llorisovu mrežu. Mphela je u nekoliko navrata bio vrlo blizu golu, no odlični je Lloris svaki put nadmudrio afričkog napadača.

Francuzi su u 60. minuti uspjeli postići počasni pogodak. Ribery je obavio najveći dio posla sjajno posluživši Maloudu kojem nije bilo preteško ubaciti loptu u praznu mrežu.

Francuska: Lloris, Sagna, Ribery, Gourcuff, Cisse, Gignac, Squillaci, Diarra, Diaby, Clichy

JAR: Josephs, Masilela, Mokoena, Ngcongca, Sibaya, Tshabalala, Mphela, Pienaar, Parker, Khumalo, Khunoni

Pročitajte više