I komentatori štrajkaju zbog Garyja Linekera, BBC-jeva emisija prvi put bez voditelja

Foto: Profimedia

NAJPOPULARNIJA nogometna emisija u Engleskoj, BBC-jev Match of the Day, danas će se emitirati bez komentatora i gostiju u studiju. Posljedica je to BBC-jeve odluke o suspenziji Garyja Linekera, nakon koje su brojni bivši nogometaši, a današnji komentatori i voditelji, odnosno punditi, otkazali svoje sudjelovanje u današnjoj emisiji.

Prvo su istupili punditi Ian Wright i Alan Shearer, a onda su četiri komentatora - Steve Wilson, Conor McNamara, Robyn Cowen i Steven Wyeth - u zajedničkom priopćenju objavili da osjećaju "kako ne bi bilo prikladno sudjelovati u programu" u subotu. BBC je nakon svega odlučio da će se emisija održati bez prezentacije u studiju i bez pundita te će se "fokusirati na akciju na terenu".

Što je Lineker učinio?

Lineker u emisiji Match od the Day radi već 20 godina, ali ovog tjedna ga je BBC, na zahtjev konzervativaca, tražio da odstupi zbog komentara na Twitteru kojim je odluku ministrice unutarnjih poslova Suelle Braverman kojom se praktički onemogućuje ulazak svih migranata u Veliku Britaniju usporedio s nacističkim zakonima u Njemačkoj 1930-ih te ju je nazvao "gorom od grozne" i "neizmjerno okrutnom".

Braveman se potužila BBC-ju na Linekerovu objavu na Twitteru, pa su iz BBC-ja objavili priopćenje u kojem navode kako će sa svojim vrlo popularnim voditeljem i zaštitnim licem sportskog programa obaviti "iskren razgovor" te ga udaljiti iz emisije dok se ne "postignu dogovor i jasna pozicija oko njegovog korištenja društvenih medija".

Otkazali i Football Focus, neće biti ni intervjua nakon utakmica

Lineker je dobio ogroman broj poruka podrške zbog cijele situacije, a njegovi kolege su odlučili iz solidarnosti preskočiti današnju emisiju. Čak je i Alex Scott, voditeljica nedavno nagrađene emisije Football Focus, otkazala nastup u svojoj emisiji i tako prekinula nagađanja da bi baš ona mogla zamijeniti Linekera u Match of the Day. Naposljetku je BBC i njenu emisiju skinuo s programa.

Odlučeno je i da nakon utakmica neće biti razgovora s igračima i trenerima, a čak i da nije, neki su klubovi, poput Bristola, najavili da neće davati izjave za BBC.

Pročitajte više