I Srbi otkazali pripreme u Turskoj, navijačima Zenita zabranjen dolazak u Belgiju

Foto: Getty Images / Guliver image 

NAPETA politička situacija između Rusije i Turske nakon rušenja turskog borbenog zrakoplova na tursko-sirijskoj granici projicira se i na nogomet. Vladimir Putin otišao je u ekstreme i zabranio ruskim klubovima da kupuju turske igrače u siječnju, no zajamčio je sigurnost jedinom Turčinu koji nastupa u ruskom prvenstvu, Gökhanu Karadenizu (Rubin). 

Ruski klubovi masovno su otkazali aranžmane u Turskoj za zimske pripreme. Spartak, Rostov, Lokomotiv, Ural, Krasnodar, Kuban, Amkar, Mordovia... jedan po jedan odjavili su se na preporuku Ruskog nogometnog saveza i Putinovog ministarstva vanjskih poslova. Putin je klubovima našao alternativu na posvojenom Krimu.

U međuvremenu, primjer Rusije slijede srpski klubovi Partizan i Crvena Zvezda. Otkazali su pripreme u Antaliji te razmišljaju o aranžmanima u Španjolskoj. 

Tu nije kraj napetostima. Ruskim navijačima zabranjeno je gostovanje sa Zenitom kod Genta u posljednjem kolu Lige prvaka. U Belgiji je naseljeno oko 200 tisuća Turaka, pa dolazak žestokih ruskih navijača predstavlja sigurnosni problem. Ruski ministar sporta Vitalij Mutko ne slaže se s tom procjenom, već traži 10 posto kapaciteta stadiona za ruske navijače koje jamče UEFA i FIFA.

"Ako ne mogu jamčiti sigurnost, neka nađu drugi stadion. To smo tražili i od UEFA-e", kazao je Mutko. 

Turci u međuvremenu strahuju od novih otkaza i turističkog minusa. Boje se da dolazak na pripreme ne otkažu i njemački klubovi, no za sada nitko od njih nije izašao s jasnim stavom. Oglasili su se Nizozemci, preciznije Ajax, koji neće otkazati Belek ako se situacija ne pogorša. 

Pročitajte više