Ibrahimović ima 16 godina i briljira u Bayernu, ali Arijon nije novi Zlatan

Foto: Profimedia

OVAJ 16-godišnji ofenzivni veznjak smatra se jednim od najvećih talenata njemačkog nogometa i sprema se debitirati u prvoj momčadi. Bilo da se radi o razvoju igrača od rane dobi ili kupovanju tinejdžera na vrhuncu da budu spremni za utakmice prve momčadi, Bayern München posljednjih godina podiže standarde kada je u pitanju pružanje šanse mladima na elitnoj razini, piše Goal.

Igrači kao što su Jamal Musiala, Mathys Tel i Paul Wanner oborili su klupske rekorde kao najmlađi igrači ili strijelci u Bayernovoj slavnoj povijesti u prošle tri sezone, ali oni neće biti posljednji tinejdžeri koji će blistati u prvoj momčadi u Bavarskoj u sljedećih nekoliko godina.

Jedno od imena na koja treba obratiti pažnju je Arijon Ibrahimović, koji već nekoliko godina blista u juniorskom nogometu u Njemačkoj, a sada se o njemu govori kao o prvom na redu u smislu stjecanja seniorskog iskustva.

Gdje je sve počelo?

Ali tko je on i što tog 16-godišnjaka čini toliko posebnim? Prije nego što dođemo do toga kako je započela Ibrahimovićeva nogometna karijera, prvo ćemo se pozabaviti pitanjem koje se nameće samo po sebi... Ne, nije u rodu sa Zlatanom Ibrahimovićem.

Arijon je rođen u Nürnbergu, roditelji su mu s Kosova, a razvijao se u akademijama Greuther Fürtha i Nürnberga prije nego što se 2018. pridružio Bayernu u dobi od 12 godina.

Jasno je da je bio ispred većine igrača svoje dobi. Ibrahimovića su uskoro testirali protiv suparnika dvije ili tri godine starijih od njega. Nastavilo se to sve do kolovoza 2021. i njegovog debija za U-19 momčad u dobi od 15 godina.

Trebale su mu manje od tri utakmice na toj razini da zabije prvi gol od ukupno sedam u 25 utakmica koje je odigrao za U-19 sastav u sezoni 2021./2022., a upisao je i 14 asistencija.

Velika prilika

Iako dobro poznat među navijačima Bayerna i onima koji prate njemačke mlađe dobne skupine, Ibrahimović je širu pažnju privukao u siječnju 2022. kada je zajedno sa 16-godišnjim Paulom Wannerom hitno vraćen iz međunarodnog trening-kampa u Španjolskoj kako bi se pridružio prvoj momčadi Bayerna.

Momčad Juliana Nagelsmanna sa zimske se stanke vratila desetkovana jer je više igrača završilo u karanteni zahvaljujući pozitivnim testovima na covid-19 te su stoga pojačanja bila neophodna.

Ibrahimović je već bio zapeo za oko treneru prve momčadi dok je trenirao sa seniorskom momčadi tijekom predsezone, a postavljen je na klupu protiv Borussije Mönchengladbach.

Za razliku od Wannera, koji je postao Bayernov najmlađi nogometaš ikad, Ibrahimović nije odigrao niti jednu utakmicu, ali njegovo uključivanje u momčad na dan utakmice poslužilo je kao naznaka koliko ga cijene na Allianz Areni.

Kako mu ide?

Ibrahimović još uvijek čeka novu priliku da se ubaci u Nagelsmannove planove, ali zasad čini sve što treba kako bi dokazao da je spreman.

Dosad je ove sezone postigao devet golova i imao četiri asistencije u 10 utakmica za Bayernovu U-19 momčad, a sa sedam prvenstvenih pogodaka najbolji je strijelac u njihovoj regionalnoj diviziji, unatoč tome što je treći najmlađi igrač u momčadi.

Također je debitirao za Bayernove pričuve, koje igraju u četvrtoj njemačkoj ligi, kao i za Njemačku U-18, za koju je postigao pogodak u debitantskom nastupu protiv Češke.

Najveća snaga

Ibrahimović je u teoriji ofenzivni vezni igrač, iako je poznato da povremeno igra izvan okvira kao krilo sa zadatkom da šalje dijagonalne lopte u šesnaesterac. Njegova glavna snaga leži u kontroli lopte, a njegova sposobnost driblinga posebno privlači pažnju.

Impresivan broj golova također ilustrira izvrsnu sposobnost šuta, s kasnim utrčavanjima u šesnaesterac, što ga čini noćnom morom za braniče.

"On je instinktivan nogometaš. Ima izvrsne tehničke sposobnosti i vrlo dobro razumijevanje igre. Često mu je potreban samo jedan dodir da nastavi igru. Osim toga, ima izvanrednu brzinu misli i akcije", kaže Holger Seitz, direktor Bayernove akademije, te dodaje: "Unosi puno dinamike u svoje duele i odličan je u šutu."

Prostor za poboljšanja

Osim očitog fizičkog razvoja koji je većini mladih nogometaša potreban kada naprave korak do igre odraslih, Ibrahimović je prilično kompletan kao broj 10 s napadačke točke gledišta.

Postoje neke stvari koje treba ispeglati u smislu obrambenih akcija, a Seitz ističe: "Još uvijek ima mjesta za napredak u smislu njegovog praćenja kada suparnik pokrene napad."

Novi... Leon Goretzka?

Ibrahimovića su u više navrata uspoređivali s Goretzkom, kao i Thomasom Müllerom, iako se mnoge od tih sličnosti temelje na poziciji, a ne na ukupnom stilu igre.

Sa samo 176 cm Ibrahimović je mnogo niži od bilo kojeg Bayernovog prvotimca. On dobro koristi to niže težište, možda sličnije načinu na koji Phil Foden ili mladi Wayne Rooney koriste svoja tijela za nadmudrivanje suparnika. Bit će vjerojatno i epiteta poput "novog Zlatana", iako se radi o potpuno različitim vrstama igrača. Arijon, međutim, legendarnog Šveđanina navodi kao jednu od svojih nogometnih ikona.

Što mu slijedi?

Iako će tek sredinom prosinca napuniti 17 godina, Ibrahimović je ambiciozan i želi što prije započeti svoju seniorsku karijeru.

Teško je pronaći mjesto u Nagelsmannovoj momčadi, zbog čega je Bayern nedavno donekle promijenio svoju strategiju i počeo više svojih mladih igrača slati na posudbe kako bi igrali vrhunski nogomet drugdje, umjesto da se samo razvijaju na razini svoje dobne skupine i u četvrtoj diviziji s rezervama.

Posljednjih su se dana pojavili izvještaji da je Ibrahimović spreman zauvijek napustiti Bayern ako uskoro ne dobije priliku u prvoj momčadi, a navodno ga želi dovesti i Red Bull Salzburg, ali Bayern zasad ne želi izgubiti jednog od dragulja svoje akademije.

Pročitajte više