fifa 21

Ibrahimović najavio tužbu protiv EA Sportsa. Pridružuje mu se još 300 igrača

Foto: Screenshot FIFA 21

ZLATAN IBRAHIMOVIĆ najavio je da će tužiti EA Sports jer, kako tvrdi Šveđanin, neovlašteno koristi njegov lik i ime u megapopularnoj nogometnoj simulaciji FIFA 21.

Poznati nogometni menadžer Mino Raiola izjavio je danas da će njegov primjer slijediti još 300 nogometaša, među kojima je i Gareth Bale, koji smatraju da su ih kanadska tvrtka i FIFPro, udruga profesionalnih nogometaša, oštetili. EA Sports i FIFPro imaju sklopljeni ugovor prema kojem ta tvrtka može koristiti imena i likove igrača u svojoj igri, no nisu svi nogometaši koji se nalaze u videoigri ujedno i članovi FIFProa.

"Nije to samo stvar Zlatana i Balea. Javile su nam se stotine nogometaša. Ići ćemo do kraja protiv Fife i FIFProa i protiv svih onih koji neovlašteno prodaju prava koja nemaju. Ovo je jedan od najvećih skandala u koji je umiješana Fifa koja od igrača želi napraviti robove. Zlatan nije marioneta i Zlatan nije tip kojemu možete narediti što da radi. Prava na lik i ime pojedinog igrača ne pripadaju ni klubu, ni Fifi, ni FIFProu, nego samim igračima. Ovo neću dopustiti", rekao je Raiola.

Radić: Igrači imaju pravo

U Fifi 21 igrači mogu igrati s klubovima i igračima iz svih najjačih europskih liga i još nekoliko desetaka ostalih liga u svijetu. Fifa je poznata po tome da ima prava na sve klubove, što nije slučaj u konkurentskoj igri eFootball PES, no poznati hrvatski odvjetnik Damir Radić, specijaliziran za sportsko pravo, smatra da igrači imaju podlogu za tužbu.

"Valjda je svima jasno da Zlatanu u ovom slučaju nije stalo do novca jer ga je zaradio za sto života. On, kao i drugi igrači, ne žele da se od njih rade budale. Ako igrači nisu članovi FIFProa, onda ta organizacija nema nikakvo pravo da bilo kome proda njihovo ime i lik. U prijevodu, EA Sports je morao osobno kontaktirati svakog igrača koji nije u sustavu FIFProa i pitati ga ima li njegovo dopuštenje da ga stavi u igru. Igrači su tu potpuno u pravu i mislim da mogu dobiti tu parnicu", rekao nam je Radić.

Problem u konkretno Zlatanovom slučaju mogao bi biti u činjenici što je AC Milan potpisao ugovor s EA Sportsom kao "platinasti" partner. Taj ugovor kanadskoj tvrtki dopušta korištenje svega što ima veze s AC Milanom.

"Ako Ibrahimović nije Milanu izričito dao pravo da klub raspolaže njegovim reklamnim pravima, onda ima potpuno pravo buniti se što se nalazi u igri. No, sumnjam da je to slučaj jer su ugovori između igrača i klubova u Italiji najjednostavniji u Europi. To su dva papira s pet članaka i to je to. Sve ostalo dogovara se privatnim ugovorima. Napoli je jedini klub u Serie A koji izričito inzistira na tome da mu igrači moraju dati sto posto reklamnih prava", rekao je Radić.

Ultimate Team donio 1.4 milijarde dolara zarade

FIFA 21 najviše se igra kroz Ultimate Team, mod u kojem igrači od svih igrača u igri sastavljaju vlastitu momčad i s njom se natječu. Da bi bili što bolji, mogu trošiti stvarni novac na kupovinu "paketića" s igračima, a EA Sports je preko Ultimate Teama zaradio više od 1.4 milijarde dolara, odnosno 28 posto svih svojih prihoda.

Pročitajte više