ZA INDEX IZ AZERBAJDŽANA

"Igramo sramotno, svi žele da se vrati Prosinečki. Jurčević nije pokazao ništa"

Foto: Index

INDEX SPORT ima razgranatu mrežu novinara u Europi i svijetu koji kao gostujući komentatori najavljuju sportske događaje i utakmice te analiziraju transfere i globalne promjene u nogometu. "Na gostovanju" kod Index Sporta je Elsever Memmedov, kolumnist Qafqaza koji godinama prati reprezentaciju te iz prve ruke za Index Sport javlja o atmosferi u Azerbajdžanu uoči večerašnje utakmice s Hrvatskom u Bakuu (18.30).

ATMOSFERA u reprezentaciji Azerbajdžana nije dobra, i to u najblažem smislu riječi. U posljednje vrijeme reprezentacija igra očajno. Zadnji put kad smo pobijedili ozbiljniju reprezentaciju bilo je u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo prije tri godine. Tada je pala Norveška 1:0. Od tada, u trideset utakmica upisali smo svega pet pobjeda, i to dvije protiv Farskih otoka, a po jednu protiv San Marina i Kirgistana. Sramota.

Nije čudo što baš nikoga više ne zanima reprezentacija, a onda ni večerašnja utakmica. Javnost je došla u onu fazu u kojoj je toliko razočarana događanjima oko reprezentacije da gotovo priželjkuje novi poraz. Da, svi su uvjereni da će Hrvatska večeras slaviti s najmanje nekoliko golova razlike. Dodao bih kako će biti pravo čudo ako se na stadionu u Bakuu danas okupi veliki broj navijača. Protiv Slovačke i Mađarske čak je i postojao neki optimizam, a sada baš nikakav.

Lipanj je ugasio Azerbajdžancima bilo kakav optimizam

Domaći poraz od Mađarske 3:1 pa tri dana kasnije na istom stadionu pet golova u mreži od Slovačke bili su dva ogromna udarca Azerbajdžancima. Ako se uoči kvalifikacija netko nečem i nadao, pa i nakon minimalnog poraza od Hrvatske u prvom kolu, kada nismo djelovali toliko loše, lipanjske dvije utakmice ugasile su bilo kakav optimizam. Iskreno, ne vidim bilo koju drugu mogućnost od visoke pobjede hrvatske reprezentacije.

Očekuje se da će u postavi izbornika Nikole Jurčevića na golu biti Salahat, a u posljednjoj liniji, s lijeva na desno Pavel, Maksim, Bahlul i Tamkin. U sredini terena na pozicijama zadnjih veznih zaigrat će Richard i Garajev, dok će ispred njih biti Dmitri Nazarov. Trojac zadužen za ofenzivu bit će Abdulajev na jednom, a Mahir na drugom krilu te Ramil Šejdajev u vršku napada.

Jedini igrač kojeg se Hrvati trebaju bojati je upravo Šejdajev, napadač moskovskog Dinama. Ne radi se o nekom klasnom strijelcu, ali prilično je visok i odlično igra glavom. Zna se zagraditi i proigrati suigrače, a i opasan je iz prekida, što je u ovom trenutku nažalost jedino oružje Azerbajdžana. Ako je najjaču kariku reprezentacije lako pronaći, onda se za najslabiju valja pomučiti jer je jako puno konkurenata. Besmisleno ih je uopće nabrajati.

Jurčević nije pokazao ništa, nacija hoće natrag Prosinečkog

Nikola Jurčević za sada nije pokazao baš ništa. Jednostavno ne postoji nikakva prepoznatljivost njegova stila. Igra je nula. Glupo bi bilo kriviti isključivo njega jer kadar igrača je zaista siromašan. Od ničega je teško napraviti nešto, no ne mogu se oteti dojmu da cijela nacija priželjkuje da se na klupu vrati Robert Prosinečki. On je najbolji izbornik kojeg smo ikada imali.

Ne znam koliko ste upoznati s tim, ali u Azerbajdžanu jako volimo hrvatsku reprezentaciju. Znam mnogo ljudi koji ovdje navijaju upravo za Hrvatsku i koji su na Svjetskom prvenstvu u Rusiji svaku utakmicu dramatično proživljavali. Znate, pravi ste sretnici. Tako mala zemlja, a toliko vrhunskih nogometaša, od Modrića, Rakitića, Perišića, Mandžukića do ostalih, da ih ne nabrajam. A što je najimpresivnije, jednako talentirana generacija čeka u sjeni.

Za mene nije bilo nikakvo iznenađenje što je Hrvatska otišla tako daleko na Svjetskom prvenstvu. Zvučat će kao dodvoravanje, ali to sam i očekivao. Rijetko tko ima takav vezni red i po svemu u ovom trenutku spadate u pet najboljih reprezentacija globusa. Mislim da u ovim kvalifikacijama, jednom kad se Dalićev stroj uštima, nećete imati nikakvih problema. Prvo mjesto vam je zagarantirano, a drugo bi, po svemu sudeći, trebalo pripasti Mađarskoj. Nemaju oni u Hrvatskoj nikakve šanse.

Pročitajte više