HRVATSKI NOGOMETAŠI

Igrao je za Hajduk i Hrvatsku, a onda je nestao. Sada briljira u inozemstvu

Foto: Profimedia

FRAN TUDOR (27), rođeni Zagrepčanin ponikao u Dinamu, došao je u Hajduk iz Panathinaikosove mlade momčadi u proljeće 2015. U iduće četiri godine ostavio je veliki trag na Poljudu. Kao desni bočni odigrao je 139 utakmica, postigao 18 i namjestio 17 golova. U Hajduku je postao reprezentativac Hrvatske. Priliku koju je dobio u nacionalnoj momčadi također je sjajno iskoristio. 

Bio je nezamjenjiv u Hajduku, za Hrvatsku je briljirao od Kine do Los Angelesa

Na turniru u Kini i američkoj turneji 2017. pod izbornikom Antom Čačićem, u tri utakmice je postigao jedan te namjestio tri gola. Pamti se kako je u Los Angelesu golom i asistencijom Duji Čopu vodio Hrvatsku s Jakovom Filipovićem, Zoranom Nizićem, Denisom Kolingerom i Matom Milošom do pobjede 2:1 nad najjačim Meksikom pred 60 tisuća njegovih navijača. 

Prije tri ljeta Hajduk ga je otpisao, pola godine je bio bez posla

Međutim, Fran Tudor je zatim, usprkos tako sjajnim igrama u ranim 20-ima, nestao. Hajduk ga je otpustio u ljeto 2019. te je pola godine čak bio bez kluba. Našao ga je u zimu 2020. Naravno, nije mogao puno birati pa se zadovoljio poljskim Rakow Czestochowom, dojučerašnjim drugoligašem. Ispostavilo se da su Tudor i Rakow savršen spoj.

Dojučerašnji poljski drugoligaš i Hrvat s burze pokazali su se kao savršeni spoj

U prvoj kompletnoj sezoni u novom klubu do kraja je bio u igri za naslov i osvojio je kup. Iste uspjehe ponovili su i iduće sezone. Tudor je ključni čovjek u povijesnim podvizima donedavno opskurnog kluba. Kao desni bočni i vezni, pa čak i stoper, u dvije i pol godine je za poljski klub odigrao 111 utakmica, postigao sedam i namjestio čak 23 gola. 

Rakow je imao igrača manje u sudačkoj nadoknadi. Pogledajte što je Tudor onda napravio

Sinoć je, u zaostaloj utakmici drugog kola, vodio Rakow do dramatične pobjede kod Piasta. Gosti su u četvrtoj minuti nadoknade, pri rezultatu 0:0, ostali s igračem manje. Očekivalo se dakle da nakon toga budu zadovoljni bodom. Međutim, Tudor je u 10. minuti sudačke nadoknade natrčao na odbijenu loptu i iskosa je zakucao pod prečku za veliku pobjedu.

Već je izjednačio golgeterski skor iz prošle, najbolje sezone u karijeri

Rakowu je donio slavlje u gostima s igračem manje za proboj na prvo mjesto. Ovo mu je već treći gol ove sezone i tako je izjednačio golgeterski učinak iz prošle, najbolje u karijeri. Završio ju je s tri gola i 10 asistencija, od kojih je posljednja bila za osvajanje kupa. 

Pročitajte više