regija

Bivši reprezentativac Jugoslavije: Da sam mogao, likvidirao bih Jarnija na Maksimiru

Foto: Screenshot

ALBERT NAĐ, bivši reprezentativac tadašnje SR Jugoslavije, u velikom se intervjuu prisjetio legendarne utakmice protiv Hrvatske na Maksimiru 1999. godine u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo.

Hrvatskoj je u zadnjem kolu kvalifikacija trebala pobjeda kako bi ostala u igri za plasman u Nizozemsku i Belgiju, a bi li išla izravno na Euro ili u dodatne kvalifikacije, odlučivala je i utakmica Makedonije i Irske. No Hrvatska je protiv Jugoslavije odigrala samo 2:2, Irska je remizirala s Makedonijom 1:1, pa je Jugoslavija otišla izravno na EP, a Irci u dodatne kvalifikacije u kojima su ispali od Turaka.

Hrvatska morala pobijediti, odigrala samo 2:2

U naelektriziranoj atmosferi na Maksimiru Hrvatska je povela u 20. minuti golom Alena Bokšića, da bi Jugoslavija do poluvremena okrenula golovima Mijatovića u 26. i Stankovića u 31. minuti. Mario Stanić je u 47. zabio za 2:2, ali su gosti do kraja izdržali. Događaj koji je obilježio tu utakmicu bio je potez Zorana Mirkovića, koji je u 41. minuti, ležeći na travnjaku, za međunožje uhvatio Roberta Jarnija, za što je dobio crveni karton. Jarni se razljutio što je Mirković, prema njegovu mišljenju, odglumio prekršaj, a igrač Jugoslavije ga je potom uhvatio za - jaja.

"Mirković je tad ispao heroj, ali tko zna što bi bilo da se na kraju nismo plasirali na Euro. Kad sam vidio da će mu sudac dati crveni karton, odmah sam krenuo prema Jarniju. Da sam mogao, u tom trenutku bih ga likvidirao. Sva sreća je bila da sudac nije vidio koliko sam bio bijesan i agresivan jer sam i ja mogao dobiti crveni karton", rekao je Nađ u intervjuu i dodao:

"Dan kasnije vidjeli smo se na aerodromu. Čim smo se ugledali, izdaleka smo se počeli smijati. Onda je počela prijateljska priča. To je sve normalno, izvan terena smo prijatelji, a na terenu maksimalni profesionalci."

U strahu i Srbi i Hrvati

Nađ se prisjetio i prve utakmice ovih reprezentacija u skupini, koja je u Beogradu završila bez golova. Ni taj susret nije prošao bez incidenta budući da je uoči utakmice na Marakani nestalo struje, pa je kasnila 45 minuta.

"U strahu smo bili i mi i Hrvati jer nismo znali je li riječ o nekakvoj diverziji ili nečemu drugom. Bilo je to iznenađenje za sve nas. Ja sam se ukopao u mjestu jer nisam imao pojma što se događa. Hrvati su se isto čudili. Neki od njih su mi prišli i pitali me 'Stari, što je ovo?'. Rekao sam im da nemam pojma i da moramo svi ostati mirni koliko je to moguće", rekao je Nađ i prepričao kako je njemu i suigračima bilo u Zagrebu:

"Od samog dolaska u Zagreb bili smo maksimalno sigurni. Imao sam osjećaj da nema šanse da nam padne dlaka s glave. Pred samu utakmicu smo na stadionu dobili tretman kakav su i oni dobili u Beogradu, ali bili smo fokusirani samo na odlazak na Euro."

Pročitajte više