Igrao je za Real, PSG i Manchester City. Sada je postao direktor turskog drugoligaša

Foto: EPA

NICOLAS ANELKA, nekadašnja zvijezda francuske nogometne reprezentacije i brojnih najjačih europskih klubova, postao je izvršni direktor turskog drugoligaša Umraniyespora. Taj je klub službeno obznanio dolazak 44-godišnjeg Anelke koji je u karijeri kratko boravio u turskom nogometu. Tijekom 2005. i 2006. godine je nosio dres Fenerbahčea. 

Za francusku reprezentaciju u karijeri je odigrao 69 utakmica te je postigao 14 pogodaka. Karijeru je počeo u Paris Saint Germainu, a kasnije je igrao za Arsenal, madridski Real, ponovno PSG pa Liverpool, Manchester City i spomenuti Fenerbahce. Možda i najdublji trag je ostavio u vremenu od 2008. do 2012. godine kada je nosio dres Chelseaja.

Nakon igračke karijere se ne može pohvaliti velikim uspjesima

U završnom dijelu karijere brzo je mijenjao klubove te je igrao za Shanghai Shenhuu, Juventus, West Bromwich i na kraju za indijski Mumbai City gdje je istovremeno bio i trener. Anelka je dugo vremena bio poznat i kao igrač za koje su klubovi kumulativno platili najveću odštetu u povijesti nogometa (ukupno 127 milijuna eura), ali u su ga zbog općenitog porasta cijena prestigli brojni igrači.

Nakon što se umirovio kao igrač, Anelka se u 2017. godine pridružio tehničkom osoblju nizozemske Rode, tvrdeći da želi pomoći svom prijatelju i dioničaru kluba Alekseyu Korotaevu. Od studenog 2018. radio je u Lilleu kao trener mladih napadača, a u veljači 2021. postao je sportski direktor Hyeres FC-a, francuskog četvrtoligaša. Otišao je tri mjeseca kasnije, a da momčad zbog pandemije nije odigrala niti jednu utakmicu. Njegov novi klub Umraniyespor se trenutačno nalazi na 12. mjestu drugoligaške ljestvice u Turskoj.

 

Pročitajte više