INTERVJU: DRAGO GABRIĆ

Igrao za Hrvatsku pa ponovno učio hodati: "Hajduk mi je rekao - idi ti u Rijeku"

FOTO: Hina/EPA

U JEDNOM trenutku bio je reprezentativac Hrvatske, u drugom čovjek koji u 25. godini uči ponovno hodati. Drago Gabrić, danas igrač RNK Splita i drugi strijelac 3. HNL Jug sa 17 golova, prije osam godina doživio je tešku prometnu nesreću na jakoj kiši između Dugopolja i Biskoga.

Sletio je s ceste u svom BMW X6 terencu tog 23. lipnja 2011.

"Uopće se ne sjećam nesreće", započeo je u razgovoru za Index.

Hitno je prebačen u KBC Split s frakturom lubanje i ozljedama mozga, u umjetnoj komi bio je četiri dana.

Onda je počeo dolaziti sebi.

"Nije meni nogomet u tom trenutku bio na pameti. Vidio sam da mi dolaze svi u posjete, bilo je čudno. Nisi svjestan toga svega od tih pustih tableta protiv bolova i inducirane kome. Tek sam postao svjestan svega kad sam vidio da ne znam trčati. Dosta sam bio u krevetu pa sam morao ponovno učiti hodati, lagano. Koordinacija mi je totalno falila, ubijala me ta nekooridinarost pokreta kad trebaš mijenjati pravac kretanja."

"Morao sam ponovno učiti hodati.Turci su me otpustili e-mail porukom"

Uslijedio je najteži dio oporavka. Nekad dinamičan i hitar ofenzivac našao se u situaciji u kojoj nije smio hodati bez pratnje.

"Bio sam u Krapinskim toplicama, stigao sam u kolicima. Stavili su me odmah u krevet, tu su me počeli učiti hodati. Teško mi je to bilo, mišići su bili atrofirali pa sam bio kao poluinvalid. Nisam smio hodati bez nečije prisutnosti i to je trajalo 4, 5 dana. Nisam smio kasnije ni puno ni brže trčati, a nisam to ni znao. To sam mogao tek kad mi se povratio tonus mišića. Kad sam s loptom prvi put trenirao, nisam imao osjećaja, kao da je kamen."

"To se sve lagano počne vraćati, ne možeš u 20 dana. Imao sam frakturu lubanje, nagnječenje mozga. Sve je moralo ići postupno s oporavkom, nakon 4, 5 mjeseci sam počeo trenirati."

Drago je u to doba bio igrač turskog Trabzonspora koji je u kolovozu 2009. Hajduku za njega platio 2,5 milijuna eura.

U svibnju 2010. zabio je svoj prvi i jedini gol za Hrvatsku, u prijateljskoj utakmici protiv Walesa u Osijeku. No sve se okrenulo nakon prometne nesreće.

"Oni su mi poslali mail da su raskinuli ugovor jer postoji stavka da ga, ako se ozlijedim van terena, oni mogu raskinuti. Ispalo je kao da sam ja kriv. Trebao sam to dokazivati na sudu, na kraju smo se nagodili, iako nisam time nešto zadovoljan. Turci su bili u posjetu nakon nesreće, poslali su svoje doktore i rekli da dođem u Tursku nakon mjesec dana, u istanbulsku kliniku, i tu me kao 7, 8 doktora trebalo procijeniti. Rekao sam im da neću, odnosno da bih došao nakon 2, 3 mjeseca ili da oni dođu u Split. Oni su otišli i onda sam za 20 dana dobio mail o raskidu. To je tako vani, nema sentimenta, broj si. Ako si dobar, tu si, ako je loše, ništa. Surovo."

Nogometu se vratio šest mjeseci nakon prometne nesreće, i to u dresu Hajduka 5. studenog 2011. u 14. kolu HNL-a protiv Varteksa, momčadi protiv koje je imao profesionalni debi.

"Ajde ti bolje u Rijeku"

U deset utakmica zabio je jedan gol, što struku kluba nije zadovoljilo. Otišao je u Rijeku.

"Kao hajdučko srce prešao sam u Rijeku jer me potjerao jedan član Upravnog odbora. Bio sam na razgovoru u hotelu i rečeno mi je: 'Ajde ti bolje u Rijeku.'" Ja sam samo rekao 'okej' i otišao. Ne žalim ni za tom odlukom jer sam bio potjeran. To je bilo nakon prometne nesreće."

Zbog toga je kasnije znao trpjeti uvrede u Splitu.

"Uvijek ima nečeg, pa to je dio svega. Bilo je prije nekih verbalnih neugodnosti i sigurno da ti koji su me i napadali imaju svoju priču, no da znaju moju, možda bi drugačije pričali. Nikad se nisam naljutio zbog takvih stvari."

Uslijedila je faza traženja. Drago priznaje da se tek danas osjeća kao da je na svojih 100 posto te da se godinama oporavljao od teške nesreće.

"Meni su, nažalost, trebale 3, 4 godine da se oporavim. U Rijeci sam bio kod Scorije pa je došao Kek i on je rekao da treba vidjeti moje stanje, na što sam se naljutio i rekao mu da me podcjenjuje i da me nikad nije stavio u igru. Rekao je 'ok' i pustio me na kraju sezone pa sam otišao u Domžale."

Iz Slovenije se vratio u Dalmaciju na poziv Igora Štimca, u Zadar koji se grčevito borio za ostanak u 1. HNL.

"Tamo je bilo dobro, zabio sam neke bitne golove Lokomotivi i Hajduku. Dosta smo zaostajali, nismo se izvukli zbog licence. Dalje nisam htio igrati nogomet, odlučio sam prekinuti. Nije mi sve to imalo nekog smisla, htio sam igrati prvu ligu, a nitko me nije zvao."

Godinu dana pauzirao s nogometom pa trenirao kikboks 

Po okončanju zadarske priče, razočaran, odlučuje prekinuti s nogometom na godinu dana.

"Trenirao sam u to doba kikboks, a onda je došla ponuda Junaka iz Sinja. Htjeli su da im pomognem i spasim ih od ispadanja iz treće lige. Uspjeli smo, a onda me zvao predsjednik Žužul koji je htio vratiti Split u prvu ligu. Krenuli smo dobro, a onda su opet bili problemi zbog licence, UEFA nas je kaznila sa šest bodova minusa i dobili smo zabranu transfera."

I danas u redovima Splita, koji se u 3. HNL bori za ostanak, igra odlično i zabija kako poželi.

"Igram desno krilo, kao i cijeli život, tako da se ništa nije promijenilo od nekih mojih početaka. Kako svi kažu, ipak imam pet nastupa za Hrvatsku, tu je onda suludo nešto govoriti. Došao sam ovamo raditi razliku, nije meni 36 ili 37 godina, fizički sam spreman i mogu. Znam da igram u ekipi koja se bori za ostanak i tu je puno teže i napasti protivnika", priča nam Drago pa nastavlja:

"Ma nije to neka mutava liga. Imate tu bivše HNL-ovce, Jurendića, Ješu, Malčića, Slavicu pa Wagnera iz Širokog. To je dobra liga, tu su sve stariji i iskusniji igrači, jedino je ritam usporeniji."

"Žužul je uredan s plaćama, a Hajduk igra dopadljivo"

Rastanak sa Splitom, u kojem je sretan, mogao bi se dogoditi samo pod jednim uvjetom, a nogomet će igrati sve dok uživa u igri i golovima.

"Planiram otići ako mi dođe kakva prava ponuda. Nemam sad nekih dobrih, bilo je tu nešto vani, ali nisam osjećao potrebu za odlaskom. Žužul je uredan oko plaća, na vrijeme su. Problem je to što ne smijemo dovoditi igrače, ranije ih je dosta otišlo. Ovog se ljeta ukida ta zabrana transfera. S predsjednikom pričam svaki dan, skoro sam mu kao desna ruka uz trenera Marencija koji je jako kvalitetan."

Naravno, prati što se zbiva u bivšem mu klubu.

"Sviđa mi se, pogotovo otkako je došao novi trener Oreščanin. Igraju dopadljivo, možda malo fali okomice. Definitivno se vide pomaci, sad ih je Gorica gurnula pola koraka unazad", misli Drago pa ističe igrače Hajduka po svom guštu:

"Jairo i Caktaš, vidi se po njima da donose prevagu."

Pročitajte više