Ikona Jamajke o golu Hrvatskoj: "Plesačice, tulum i najbolje poluvrijeme života"

Foto: AP Photo/Rick Bowmer, Reuters

PRVA utakmica Hrvatske na svjetskim nogometnim prvenstvima odigrana je 14. lipnja 1998. u Lensu. Bila je to utakmica dva debitanta na Mundijalima. S jedne strane Hrvatska, a s druge Jamajka.

Hrvatska je bila apsolutni favorit, slavila je 3:1 i na kraju je osvojila svjetsku broncu. Jamajka je izgubila od Hrvatske i Argentine, ali je slavila protiv Japana i na povijesnom nastupu grupu nije završila kao posljednja.

To ljeto 1998. bilo je zlatno doba hrvatskog, ali i jamajčanskog nogometa. Nitko nije očekivao da sruše moćnu Hrvatsku i ljudi su igrali za svoj gušt te za užitak navijača Jamajke koji su na tribinama Lensa napravili tulum.

Hrvatska je povela golom Marija Stanića, ali je Jamajka izjednačila golom Robbieja Earla. Svog pogotka se prisjetio bivši igrač Wimbledona u razgovoru za Daily Mirror.

''Prijatelji koji su bili te noći na stadionu su mi rekli da je prvih 45 minuta s Hrvatskom bilo najbolje poluvrijeme u njihovom životu zbog muzike, partija i plesačica koje su bile tamo. Bilo je to pokazivanje zemlje u dobrom svjetlu jer se mnogo toga negativno govorilo o Jamajci. Cijelo je iskustvo bilo čudesno, bili smo 'Reggae Boyzi' i zainteresirali smo mnoge zbog filma 'Cool Runnings''', kazao je Earle, a onda je kazao nešto i o golu koji je zabio Ladiću:

''Bio je to odličan trenutak i to je bila moja svojevrsna zahvala za to što su mi dali priliku da igram međunarodni nogomet. Odmah kad je lopta došla do Gardnera, znao sam kamo će ići centaršut. Imao je 17 godina, ali bio je odličan kod nabacivanja. Radili smo to dan prije i znao sam da ću zabiti gol. Mislim da mi karijera ne bi bila upotpunjena da nisam nastupao na toj razini'', kazao je.

Pročitajte više