premier liga

Ima pola godine da spasi 320 milijuna eura: Ne obećavam da ćemo se izvući

Foto: EPA-EFE

KAD u subotu u 16 sati protiv Brentforda sjedne na klupu, Eddie Howe kreće u neizvjesnu avanturu u kojoj će Newcastle United pokušati spasiti od ispadanja.

Bivši 43-godišnji trener Bournemoutha odmarao se više od godinu dana i onda je prihvatio ponudu novih vlasnika Newcastlea, koji su nedavno preuzeli klub za 320 milijuna eura, a odbili su ih neki renomiraniji treneri. Howe se proslavio kad je Bournemouth s vrlo ograničenim budžetom uveo u Premier ligu i tamo bio pet godina, da bi Bournemouth nakon toga ispao.

U shopping već u siječnju

Novi Newcastleov trener u siječnju ima na raspolaganju 200 milijuna eura za dovođenje novih igrača i jačanje momčadi, ali istovremeno mu je na leđima veliki teret činjenice da Newcastle ima samo pet bodova i da još nikoga ove sezone nije pobijedio. 

"Apsolutno sam siguran da se možemo spasiti od ispadanja, ali ne mogu ništa obećati. Trenutno gledamo kratkoročno, da izvučemo momčad iz ovih problema i tek onda ćemo moći gledati u budućnost", rekao je Howe nakon što je potpisao ugovor do 2024. godine, a sad je za Athletic dao veliki intervju u kojem je objasnio gdje je bio od kolovoza 2020. godine, kad je zadnji put radio.

"Imao sam dosta ponuda, ali sam želio uzeti pauzu od nogometa. Regenerirao sam se, odlično se osjećam i prepun sam energije za novi posao. Želio sam doći u klub koji će me motivirati da nešto napravim, a ne da dođem samo zato da bih se vratio u nogomet", rekao je Howe.

Athletic je u tekstu napisao da je Howe vrijeme izvan nogometa ipak koristio djelomično i za nogomet. Tako je Englez bio kod Diega Simeonea i proučavao njegove treninge, bio je i kod Kloppa, a kontaktirao je i Arsenea Wengera, Brendana Rodgersa i Maurizija Sarrija. 

Neće odustati od napadačkog nogometa

"Radio sam na svojoj edukaciji, a istovremeno sam putovao s obitelji. Osjećam da sam puno bolji trener nego što sam bio. Ovaj posao je puno drukčiji od onoga koji sam radio prije. Pritisak će biti ogroman, ali ja sam uvijek imao visoka očekivanja od sebe i tako je i sad", rekao je Howe i dodao:

"Moj Bournemouth je uvijek igrao hrabro i napadački. Neću u Newcastleu pokušavati ništa drugo. Vjerujem da će se moj rad vidjeti, a želim da Newcastle svojim stilom igre oduševi navijače. Izazov je stvarno ogroman."

Pročitajte više