DINAMO

Imamo potvrdu: Predsjednik Dinama mora otići, otezao je s financijskim izvješćem

Foto: Index, Pixsell

IGOR KODŽOMAN ne smije biti predsjednik Uprave Dinama. Index je u posjedu rješenja Sektora za sportsku inspekciju pri Gradskom kontrolnom uredu Grada Zagreba, koji je nakon obavljenog nadzora u Dinamu zabranio Kodžomanu zastupanje i članstvo u upravljačkim tijelima kluba. 

Kodžoman je kažnjen na Prekršajnom sudu u Zagrebu jer je zakasnio s objavom financijskih izvješća kluba na službenim stranicama Dinama. Sud je kaznio Dinamo i predsjednika Uprave novčanom kaznom jer su prekršili odredbe Zakona o sportu, a prema tom zakonu, za Kodžomana su nastale i dodatne komplikacije. 

Naime, osoba koja je u posljednje tri godine pravomoćno kažnjena za prekršaj u sportu ne smije obavljati stručne poslove u sportu, sudjelovati u radu skupštine ili tijela upravljanja sportske udruge ili trgovačkog društva niti može biti ovlaštena za zastupanje te pravne osobe.

Zato Igor Kodžoman, stav je Sportske inspekcije, ne može biti osoba koja zastupa i upravlja Dinamom.

"Gradski kontrolni ured po službenoj dužnosti proveo je inspekcijski nadzor u GNK Dinamo u kojem je temeljem utvrđenih činjenica, temeljem članka 22. Zakona o sportskoj inspekciji donio rješenje kojem se klubu zabranjuje da u njemu ovlast za zastupanje i članstvo u tijelima upravljanja Kluba ima osoba za koju je utvrđena zapreka u smislu odredaba Zakona o sportu", potvrđeno je Indexu. 

Zakasnili s objavom financijskih izvješća 

Podsjetimo, Dinamo i njegov predsjednik prekršajno su kažnjeni u lipnju prošle godine zbog kašnjenja s objavom godišnjih financijskih izvješća za 2017. godinu. Nakon predaje izvješća FINA-i, odgovorne osobe morale su u roku od 15 dana objaviti izvješća na web stranicama Dinama. To nisu učinili te su kažnjeni s novčanim iznosom od 12 tisuća kuna za klub te 1200 kuna kazne za Kodžomana. 

Postupak protiv Dinama pokrenuo je Bandićev Gradski kontrolni ured, a iz Dinama nisu negirali prekršaj. Index je u posjedu presude koji tereti Kodžomana i Dinamo zbog kašnjenja s izvješćima. Igor Kodžoman najprije je kazao da je u klub došao početkom ožujka te nije znao jesu li izvještaji objavljeni, da bi naknadno objasnio kako je za to ipak znao, ali nije uspio ispoštovati rok. 

Kodžoman je kažnjen novčanim iznosom od 1200 kuna, ali to je tek početak problema za predsjednika Dinama, s obzirom na to da je člankom 13. st.4. istog zakona propisano kako osoba koja je u posljednje tri godine pravomoćno kažnjena za prekršaj u sportu ne smije obavljati stručne poslove u sportu niti upravljati sportskim klubom. Gradski kontrolni ured izvijestio nas je da je izašao na teren u Maksimirsku 128 po službenoj dužnosti i zabranio klubu da ga zastupa Igor Kodžoman kojeg su inspekciji prijavili i članovi udruge Dinamo to smo mi. U nogometnom klubu Dinamo kazali su nam da nisu primili rješenje Sportske inspekcije i da će se o njemu očitovati kada dođe u klub. Neslužbeno, Dinamo se već priprema za izbor novog predsjednika Uprave. Kodžoman se u posljednje vrijeme ne pojavljuje na važnim događajima kluba. 

Ured Janice Kostelić već je maknuo Šprajcera, Širića, Galovića.. No, zakon nema rješenje za "vanjske suradnike" i "savjetnike" s kaznenim presudama 

Na rješenje koje je izdala sportska inspekcija Grada Zagreba Kodžoman i Dinamo imaju pravo žalbe. U drugom stupnju predmet preuzima Samostalna služba sportske inspekcije pri Državom uredu za sport koji je do sada zbog pravomoćnih prekršajnih i kaznenih presuda iz sportskih saveza, klubova i udruga uklonio broje dužnosnike. Neven Šprajcer tako je s pravomoćnom presudom za primanje mita obnašao dužnost čelnika u karlovačkom nogometnom savezu, Željko Širić s pravomoćnom presudom za primanje mita i sudskim izgonom iz nogometa bio je savjetnik u Sportskom savezu grada Osijeka, dok je Dubravko Galović, član Izvršnog odbora i prvi čovjek nogometnog saveza brodsko-posavskog ostao na funkcijama, iako je prekršajno kažnjen jer Statut županijskog saveza nije uskladio sa Zakonom o sportu. Janičina inspekcija sve ih je isključila iz rukovodećih tijela sportskih saveza i udruga, no Šprajcer je iskoristio opciju vanjskog suradnika te ostao u poslovnom odnosu kao koordinator HNS-a. Poziciju savjetnika sada cilja i friško smijenjeni Galović.

Isti članak Zakona o sportu spriječio je i Marina Brbića da se kandidira za novi saziv Nadzornog odbora Hajduka. Bivši predsjednik Hajduka kažnjen je prema Zakona o sprječavanju nereda na borilištima zbog propusta u organizaciji utakmice. Brbić je zaradio prekršajnu kaznu zbog manjka zaštitara koje Hajduk u tom momentu nije mogao platiti, a nije mogao dopustiti ni otkazivanje susreta.

U problemu bi se mogao naći i Damir Vrbanović, direktor HNS-a, kojeg se u Splitu prekršajno goni zbog propusta u organizaciji utakmice Italija - Hrvatska (slučaj svastika), dok je u Osijeku u kaznenom procesu nepravomoćno osuđen kaznom zatvora zbog teških malverzacija u Dinamu. 

TKO JE IGOR KODŽOMAN?

Rođen 1970. u Splitu, porijeklom iz Sinja, Kodžoman je doselio u Zagreb u četvrtom razredu osnovne škole. Diplomirani ekonomist karijeru je počeo graditi u financijskom sektoru. Godine 1995. zapošljava se kao viši revizor u Reviziji Zagreb, a 1996. prelazi u Kaptol banku d.d. Zagreb.  Iste godine počinje raditi u revizorskoj tvrtki Ernst & Young Audit te ostaje do 1998. godine. Prelazi u Hypo Alpe Adria banku, u kojoj je osam godina bio član uprave. Nakon brojnih istraga banka je propala, a Kodžoman se sklonio u Agrokoru, na poziciji šefa tvornice Zvijezda. S te pozicije je smijenjen. Od 2010. godine spominje se kao član Dinamove Skupštine, a 2015. godine postaje direktor tvrtke Svetice sport koju je osnovao Hrvatski nogometni savez. Tvrtka je trebala voditi posao gradnje kampa reprezentacije na Sveticama. Projekt je propao, a direktor Kodžoman mjesečno je primao oko 20 tisuća kuna plaće, kako su navodili mediji bliski Dinamu i Savezu. Jedini zaposlenik tvrtke bio je Kodžoman, a u Nadzornom odboru bili su predsjednik HNS-a Davor Šuker, Zdravko Mamić, izvršni direktor HNS-a Damir Vrbanović, glavni tajnik Vladimir Iveta i šefica računovodstva HNS-a Ružica Bajrić.

 

Pročitajte više