hrvatski nogometni savez

Index doznaje: Veliki raskol u HNS-u. Šuker nije došao u Dubai i nikome se ne javlja

Foto: Pixsell

DAVOR ŠUKER bio je pozvan na poslovno druženje HNS-a sa šeicima u Dubaiju, ali kako doznajemo, nije bio zainteresiran za odlazak onamo. Njegov dopredsjednik i jedan od najmoćnijih ljudi hrvatskog nogometa Damir Mišković u Dubaiju je okupio kompletan vrh HNS-a, od prvog operativca Marijana Kustića, preko šefa sudaca Ante Kulušića, Nenada Horvatića, još jednog Šukerovog dopredsjednika Tomislava Svetine i vanjskog suradnika, do koordinatora i osuđenika za davanje mita u aferi Pošteno suđenje Nevena Šprajcera. U vrlo zanimljivom trenutku, dok Rijeka i Dinamo, odnosno Mišković i Mamići, prijete HNS-u da će razbucati suce i zaustaviti lakrdiju, a gazda Rijeke dodaje i kako iza napada VAR sudaca na Rijeku "stoji nešto puno dublje", druženje u Dubaiju može se protumačiti i kao poruka Miškovića, u kojoj otkriva - ako ništa - na koga nije mislio u svojim vrlo ozbiljim izjavama o nogometnoj organizaciji.

Mišković, Svetina, Šprajcer, Dalić, Horvatić i ekipa potpisali su Sporazum o suradnji s nogometnim savezom Ujedinjenih Arapskih Emirata i bili su gosti predsjednika saveza i šeika te se i večeras, strogo poslovno, kako nam javlja Mišković, druže u Dubaiju. Svi su tu osim Davora Šukera, a kako doznajemo, ovo nije jedini neumjesan potez koji je povukao posljednjih mjeseci. Standardno nevidljiv, Šuker je godinama tek fiktivni predsjednik HNS-a, kojem paše biti na vlasti, dok svima koji ga biraju paše da je takav tip isturen. No činjenica je da Šuker i njegovi predsjednici mjesecima ne komuniciraju, doznao je Index iz više izvora. Šuker je također čak četiri mjeseca u ladici držao ponudu turskog saveza i tek na glasanje i požurnicu IO-a riješio je taj posao i odletio za Tursku, opet bez da je ikome to kazao. Na potpisivanje sporazuma danas u Dubai nije došao. 

Kulušić čupa kosu zbog Gabrila 

Podsjetimo, već odavno Šukeru je Izvršni odbor srezao visinu iznosa ugovora koje može samostalno potpisivati, kao i pojedine limite u troškovima i time je dodatno marginalizirao njegovu ulogu.

Sve ovo nagnalo nas je da Miškovića pitamo što se događa u HNS-u i što radi HNS-ov dream team u Dubaiju. 

"Kulušić čupa kosu još zbog Gabrila, ha-ha", odmah će Mišković, ali će se i naglo uozbiljiti na naše pitanje čemu uopće služe ti sporazumi, odnosno što HNS dobije zauzvrat. Mi njima valjda prodajemo neko znanje, dolaze i obilaze HNL...

"Napravit ćemo onoliko koliko budemo sposobni. Čast bi nam trebala biti da surađujemo s Emiratima i njihovim šeicima, ključnim državnicima. U zemlji u kojoj nema hrvatskog veleposlanstva mi povezujemo dvije države kroz sport. Nije u pitanju stadion, ovo smo pripremali godinu dana. Sve dalje je na nama, možemo napraviti puno, možemo napraviti ništa", govori Mišković. 

Na pitanje je li neukusno što Šuker nije išao s njima, Mišković odgovara: "Ne bih komentirao predsjednika Saveza jer jedan čovjek nije HNS. To nikada ne smije biti tako."

Ali bilo je i svi to znamo.

"Promjene možda dolaze sporije nego što želimo, to je istina. Hoćemo li uspjeti? Ne znam. Ali činjenica je da nešto nije u redu", rekao je.

Na što mislite?

"Pa pričali smo i jučer o suđenju, jasno je da nije dobro. Ne znam, ali nije li čudno da nam ne sude penal protiv Gorice, da imamo situacije protiv Belupa i da nas u trećoj utakmici u nizu oštete? Nismo reagirali na dvije situacije na Menalu, ne znam u čemu je problem, ali ono je bio masakr."

Mišković: Vidjet ćemo tko stoji iza svega, neki ne žele promjene 

Ozbiljno zvuči kad prvi čovjek do Šukera tvrdi da iza toga stoji nešto dublje. 

"Ja to istinski i mislim i vjerujem da ćemo uskoro saznati što. Vi znate da sam ja uvijek branio suce. Ja sam uvjeren da iza toga stoji nešto dublje. Nadam se da ćemo uskoro saznati sve. I jasno mi je da postoje struje u HNS-u koje ne žele promjene."

Miškovićevo čuđenje i najave da će razbucati sudačku organizaciju dolaze desetljeće i pol nakon što su počela prva prokazivanja institucionalizirane korupcije i nepotizma u sudačkoj organizaciji, a nije tajna da se za svaku titulu u HNL-u mora logistički pomučiti van terena pa je za očekivati da je i Mišković, uz svoje ljude, odradio taj posao.

"Ne, ne možemo ovo uspoređivati s našom titulom. Ne insinuiram tako nešto. Ovdje se radi o tri utakmice u nizu i ja vjerujem da to ne može biti slučajno."

Ali vi ste jedan od najjačih u HNS-u, trebali biste to znati, tko što radi i za koga.

"Nije HNS jedan čovjek, ponavljam, a ja sam rekao ono što vidim. Vidim da ne valja."

Nije valjalo ni prije.

"Ne valja ni kad govorim ni kad ne govorim", odgovorio nam je Mišković. 

Podsjetimo, Mišković je prije dva dana, nakon nevjerojatne utakmice na Rujevici između Šibenika i Rijeke (2:2) i VAR predstave u sobi Gorana Gabrila, glavnog VAR suca, poslao poruku da iza svega stoje dublje stvari i da tek sada, odlučnije nego ikad, želi urediti stvari u nogometu. Počet će, tvrdi, sa sudačkom organizacijom. Prvi je na udaru Splićanin Gabrilo kojeg je Mišković direktno prozvao, a Bruno Marić kao kontrolor zakucao negativnom ocjenom, da bi Gabrilo bio uklonjen s liste sudaca u idućem kolu, a doznajemo da bi zbog nevjerojatnih gafova u VAR sobi mogao biti kažnjen puno duže.

Mišković je nakon utakmice za Index poručio kako je dosta sudačke lakrdije te da VAR suca utakmice Gorana Gabrila može biti sram onoga što je učinio. Podsjetimo, utakmica je zbog premotavanja videa trajala 15 minuta duže, poništena su dva gola i dva penala, a Rijeka je pobijedila u zadnjoj sekundi 101. minute iz kaznenog udarca.

Pročitajte više