Index otkriva: Ni bogati gradovi domaćini SP-a ne žele plaćati "rukometni" porez na budale!

"NE BIH uopće govorio što mislim o tome gospodinu, ali je čista glupost da HRS nije imao s kime razgovarati i da nisu znali o kojim se ciframa radi. Od rujna, rekao bih, gotovo svaki dan razgovaram s gospodom iz HRS-a. Ponajviše s Njirićem, Poljakom, ali i Gobcem. Njihov porez na budale nećemo plaćati." Odgovor je gradonačelnika Poreča Edija Štifanića izvršnom dopredsjedniku HRS-a Zoranu Gobcu na tvrdnje koje je izrekao u razgovoru za Index.

"Od početka nas zavlače"

Podsjetimo, HRS- od gradova sudomaćina Svjetskog rukometnog prvenstva traži iznos od 3,5 milijuna kuna koji bi prema njihovim riječima bio utrošen za reklamu, PR i troškove organizacije. Gobac tvrdi da je suludo očekivati da će Savez sam financirati cijeli mega projekt i da je od početka bilo jasno da će gradovi morati participirati.

"To nije istina. Od samog početka uvjeravani smo da će nam pravna služba HRS-a poslati konačni ugovor prema kojem će biti regulirano partnerstvo grada i organizatora SP-a. To smo dočekali tek 10. listopada  U ugovoru je stajalo sve osim jedne točke, a ona se odnosila baš na dio troškova koji mora financirati grad. Tamo je stajala prazna crta. Istina je da su nas ljudi iz Saveza uvjeravali da nikakvih ekstra troškova osim sufinanciranja dvorane neće biti. Znali smo da moramo platiti neki dio za popratne gradske priredbe i osiguranje, ali ova cifra je nerealna, pravi porez na budale", objašnjava bijesni Štifanić i dodaje:

"13. studenog dobili smo konačnu cifru uz napomenu da Savez nije dobio dosta novaca od Vlade i sponzora i da grad mora sudjelovati s prije spomenutim iznosom. Ja jasno i glasno kažem da mi taj iznos nećemo platiti. Spremni smo financirati 50 posto realnih troškova."

"Ovaj ugovor niti pas maslom ne bi pojeo"

Štifanić objašnjava zašto su ti troškovi nerealni. Kao primjer je naveo cijenu smještaja u Poreču koju je Savez naveo, a koja je prema porečkom gradonačelniku prava prevara. U cijeloj priči tvrdi postoje i neki drugi interesi mimo rukometa, a spomenuo je i putničku agenciju Ban Tours.

"Primjera radi, u troškovima je navedena cijena smještaja u hotelu Valamar od 150 eura, a mi dobro znamo da je ta cijena 75 eura. Da stvar bude najbolja oni nisu direktno pregovarali s hotelom, nego je posao isposlovan preko posrednika - putničke agencije Ban Tours. Jasno je da tu ima i nekih drugih interesa. Slobodno to napišite", govori Štifanić.

Prema tvrdnjama gradonačelnika Poreča Svjetsko rukometno prvenstvo je neprofitabilno, a HRS uopće nije iznio koliko će novaca biti potrošeno, a koliko zarađeno.

"Prezentirano nam je da će ovo biti treći najjači sportski događaj na svijetu iza Svjetskog i Europskog nogometnog prvenstva. Ako je to tako onda se pitamo gdje su prihodi. Kako se može dogoditi da je taj događaj neprofitabilan. Gdje su novci?"

"Ako se ne dogovorimo, HRS treba rasformirati"

Štifanić ipak poziva na razum, a u slučaju nemogućnosti dogovora predlaže da se Hrvatski rukometni savez rasformira.

"Jučer smo imali izvanrednu sjednicu Gradskog vijeća i jednoglasan zaključak je da mi te novce nemamo i ne planiramo dati. To je porez na budale, a taj ugovor je napisan da ga niti pas maslom ne bi pojeo. Ako ne dođe do dogovora Savez treba rasformirati. Predlažem da se svi skupa nađemo, sjednemo i dogovorimo druge uvijete. To je još uvijek moguće. Apeliram na razum jer je ovo prevelik događaj da bi se ovako s njim igrali", zaključuje gradonačelnik.

Hoće li nakon svega uopće biti moguć dogovor puno jasnije će biti u ponedjeljak kada se sastaju čelnici Hrvatskog rukometnog saveza na izvanrednoj sjednici Izvršnog odbora koji za temu ima ovo goruće pitanje. Štifanić smatra da bi jedino Zagreb mogao financirati i organizirati sastanak gradova sudomaćina i Organizacijskog odbora SP-a, a da bi na sastanku obavezno morao prisustvovati i premijer Sanader.

"Već tjedan dana bezuspješno pokušavam doći do Milana Bandića. Nadam se da će ipak prevladati razum", kaže Štifanić.

Marko Petrak
Foto: Porec.hr

Pročitajte više