Ipak revolucija: FIFA traži doživotni "ban" za pogibeljne startove

PITALI smo se može li slučaj Eduarda da Silve kojeg je pogibeljni start Martina Taylora udaljio od nogometa najmanje na godinu dana prisiliti vlastodršce da razmisle o promjeni pravila, kao  što je to nekada isprovocirao leteći Nizozemc Marco van Basten. Čini se da Fifa ipak nije ostala hladnokrvna na bujicu kritika koje je Duduova nesreća samo izdignula na površinu te se potvrdilo da najvrjedniji igrači europskih klubova pate za zaštitom od protivničke "čizme".

Predsjednik Fife Sepp Blater tvrdi kako vjeruje da krivce za pogibeljne startove treba doživotno suspendirati iz nogometa,  prenio je u petak britanski The Times. Blatter je ovu izjavu pomno tempirao, s obzirom da se u subotu u škotskom Gleneaglesu sastaje međunarodni odbor koji će vijećati o pravilima igre.

"Pogibeljni startovi trenutno su najvažnije pitanje u nogometu. Igrači koji to rade s jasnom namjerom trebali bi dobiti doživotnu zabranu igranja nogometa", jasno je poručio predsjednik.

Da Fifa pomno razmatra odluku o doživotnom "banu" sugeriraju aspekti s kojih je problem razmatran. Tako je Blatter dignuo glas na trenere dresere, kao i ljude u crnom.

"Mehanizam koji sve to pokreće sasvim je evidentan. Treneri su pod pritiskom, znaju da moraju pobijediti i treniraju svoje igrače da idu po pobjedu po bilo kojoj cijeni. U svlačionicama nema mikrofona. Treneri tjeraju igrače. Do kada? Dok suci na terenu ne kaže dosta. Neki suci, pak, u sebi razmišljaju; 'Koliko dugo ću pustiti da se igra bez žutog  kartona?'"

"Oni misle da su dobri suci ako su u stanju odraditi 20 minuta neprekinute igre. To je krivo; suci moraju dijeliti crvene i žute kartone ako treba i u trećoj minuti i od njih ćemo zahtijevati takav pristup", kazao je Blatter.

Eduardo da Silva stradao je već u trećoj minuti susreta Birminghama i Arsenala na St. Andrewsu. The Times također podsjeća kako je Blaterrova izjava stigla dok je u fokusu zbivanja teška ozljeda Eduarda da Silve.

Napad je zločin i na nogometnom terenu

Predsjednik Fife ustvrdio je i kako su nekad glavni problem bili startovi s leđa, dok se danas beskompromisno ide na igrača s prednje strane.

"O tome ćemo razgovarati na sastanku u Škotskoj tijekom ovog vikenda. Suce više nećemo savjetovati, nego ćemo im dati jasne instrukcije  da budu strogi prema nasilju."

S pravne strane gledano, Blatter pogibeljne startove poistovjećuje s fizičkim napadom.

"Napad je kriminalno djelo, bilo da se dogodio na nogometnom terenu ili negdje drugdje. To je zločin i tako ga se treba tretirati", zaključio je Blatter.

D.R.
Foto: AFP

Pročitajte više