Iran osudio na smrt najboljeg nogometaša u povijesti zemlje?

Foto: EPA

BIVŠI iranski reprezentativac Ali Daei (53) osuđen je na smrt, objavio je azerbajdžanski medij Report. Tvrde kako je Daei osuđen zbog sudjelovanja u prosvjedima zbog smrti Mahse Amini, 22-godišnje Kurdkinje koja je bila uhićena nakon navodnog kršenja pravila odijevanja u zemlji. Njezina smrt objavljena je 16. rujna. Relevantni svjetski mediji nisu prenijeli vijest o tome da je Daei osuđen na smrt, a informaciju nije komentiralo ni vodstvo iranske države.

Daei je bivši kapetan i najbolji strijelac u povijesti iranske nogometne reprezentacije. Krajem rujna pozvao je iransku vladu da "riješi probleme iranskog naroda umjesto što koristi represiju, nasilje i uhićenja". "Daeiju su oduzeli putovnicu zbog onoga što je napisao na Instagramu", izvijestio je reformistički list Hammihan.

Daei je igrao za Bayern

"Ono što se dogodilo Aliju je za žaljenje. Ali je cijeli svoj život dao kako bi podigao iransku zastavu, on voli svoju zemlju i njene ljude i uvijek govori istinu", istaknuo je njegov brat Mohammad.  

Daei je bio jedan prvih iranskih igrača koji su se natjecali u europskima ligama, a igaro je za njemačke klubove Arminiju, Bayern München i Herthu Berlin. U reprezentaciji je odigrao 149 susreta te postigao rekordnih 109 golova.

 

Pročitajte više