IRAN - PORTUGAL 1:1 Iranci u 95. minuti promašili zicer kojim su mogli izbaciti europske prvake

Foto: Screenshot

PORTUGAL je u 3. kolu skupine B remizirao s Iranom 1:1 u 3. kolu skupine B i kao drugoplasirani ide u osminu finala Svjetskog prvenstva gdje će igrati s Urugvajem.

Igrala se 93. minuta susreta u Saranjsku, i koliko god se Iranci borili na granici fanatizma, nije izgledalo kao da će zakomplicirati rasplet ove skupine. Dvije minute kasnije imali su mrtvu šansu za prolazak u drugi krug. Mehdi Taremi neće mirno spavati. Ne samo večeras, nego vjerojatno godinama...

Momčadi Carlosa Quieroza trebala je pobjeda protiv europskog prvaka, a oni su od prve minute igrali kao da je to nešto sasvim izvedivo i bez ikakve namjere da se predaju. No, prvo im je Ricardo Quaresma u nadoknadi prvog poluvremena zabio najljepši gol turnira, a Ronaldo je u 52. imao penal i priliku da potpuno slomi otpor žilavih Azijaca. Sam ga je izborio, pucao je neprepoznatljivo loše i Beirnavand je obranio. U 83. minuti sudac je Ronaldu progledao kroz prste nakon što mu je za udaranje laktom dao samo žuti karton, iako je išao gledati snimku.

To kao da je dalo dodatnu snagu i motiv Irancima da pokušaju napraviti senzaciju, a Portugalci su igrali bezidejno i kao da su samo čekali kraj utakmice. Dočekali su ga i jedva preživjeli. U 92. minuti lopta je pogodila Cedrica Soaresa u ruku, isto kao i Yussufa Polusena na utakmici Danska - Australija. Sudac Enrique Caceres se nećkao, onda otišao pogledati snimku i na zaprepaštenje Portugalaca pokazao na bijelu točku.

Karim Ansarifard je mirno realizirao penal i Iran je jurnuo po senzaciju. U tim trenucima Španjolska je izjednačila čime je Portugal u 30-ak sekundi pao na drugo mjesto, no nitko nije očekivao da će Ronaldo i društvo na kraju priče ispasti. Nisu, ali bili su prokleto blizu. Požrtvovni Iranci krenuli su svim silama u zadnji, očajnički napad. Lopta dolazi Mehdija Taremija koji na leđima ima dva portugalska igrača i svih 80 milijuna Iranaca. Okreće se i puca iz čiste šanse s desetak metara, ali pogađa vanjski dio mreže.

Očaj na licima iranskih igrača kad je sudac dvije minute kasnije označio kraj teško je riječima opisati. Momčad koja je odigrala očajno protiv Maroka u utakmici koju je morala dobiti ako je računala na prolazak najbolje je odigrala protiv najjačih. Protiv Španjolske su imali dvije velike šanse za bod, a protiv Portugala zicer za osminu finala. Nisu se prepali moćnih protivnika i dobili su simpatije svih neutralnih gledatelja, ali od simpatija se ne živi nego od golova.

Portugalci su svoje zabili, a Iranci nisu i to je to. Ronaldo i društvo nisu imali previše prilika, ali izvukli su se na genijalnost pojedinaca. Prvo na Ronaldovu, a onda na Quaresminu. Iran je u 34. minuti imao odličnu šansu, ali je Ezatolahi iz jako dobre situacije glavom pucao ravno u Ruija Patricija. U 72. je Ghoddos dobro pucao s 20-ak metara, no lopta je otišla nekoliko centimetara pokraj stative prije nego što je krenula neviđena drama u završnici.

Portugal će igrati u osmini finala protiv Urugvaja, a Iran ide kući. Da je ovako odigrao protiv Maroka u 1. kolu, sad bi bio možda i prvi u skupini. Da je zabio jednu od onih prilika protiv Španjolske imao bi bod i gol više. Da je Taremi u 95. minuti pogodio zicer, oni bi išli na Urugvaj, a Portugal kući. Da je...

Rezultati by SofaScore

ŠPANJOLSKA - MAROKO 2:2

IRAN - PORTUGAL 1:1

TIJEK SUSRETA:

KRAJ UTAKMICA

SARANJSK: 90+5' Mrtva šansa za Iran! Nakon što su izjednačili Iranci su imali zicer za prolazak, ali je Azmoun pogodio malu mrežicu. Nevjerojatno!

SARANJSK: 90'+4' GOOOOOOOOOOOOOL! Iran je izjednačio iz penala!

KALINJINGRAD: 90'+2' GOOOOOOOOOOL! Iago Aspas je zabio za 2:2!

KALINJINGRAD: 87' Prilika za Španjolsku! Asensio je natrčao glavom na loptu, ali je pucao jako i neprecizno.

KALINJINGRAD: 82' GOOOOOOOOOOL! Vodi Maroko! El Nesyri je sjajnim udarcem glavom nakon kornera pogodio za 2:1!

KALINJINGRAD: 81' Prilika za Maroko! Amrabat je bio u odličnoj situaciji, ali je očajno pucao i Španjolci se spašavaju.

SARANJSK: 72' Prilika za Iran! Ghoddos se odlično oslobodio čuvara i pucao s 20-ak metara, ali lopta odlazi jako blizu lijeve stative.

KALINJINGRAD: 69' Thiago je dobio dobru loptu na rubu šesnaesterca, ali puca očajno i lopta ide visoko preko gola.

SARANJSK: 64' Quaresma je dobio žuti karton i Portugal u tom segmentu sad vodi 4:1 u odnosu na Španjolsku.

KALINJINGRAD: 63' Prilika za Španjolsku! Pique je nakon kornera najviši u skoku, ali zamalo promašuje gol.

KALINJINGRAD: 62' Prilika za Španjolsku! Isco puca glavom u drugi kut, ali Saiss glavom s crte izbija u korner.

KALINJINGRAD: 55' Stativa Maroka! Amrabat je strašno opalio s 20 metara iskosa, De Gea je ukopano promatrao loptu, a ona se od spojnice odbila nazad u teren

SARANJSK: 52' PROMAŠEN PENAL! Ronaldo je izborio kazneni udarac i sam ga izveo, ali je pucao nisko u kut i Beirnavand ga je pročitao

KALINJINGRAD: 50' Prilika za Maroko! Što je sad De Gea napravio!? Potpuno krivo je istrčao na jednu laku loptu i očajno je izbio, ali Boussoufa nije uspio doći do otvorenog šuta

KALINJINGRAD: 49' Sumnjiva situacija! Ramos je vratio loptu u kazneni prostor gdje ju je Pique smirio rukom, ali sudac je samo odmahnuo rukom. Na usporenoj snimci se vidjelo da je trebao dosuditi kazneni udarac...

46' Počeo je nastavak

POLUVRIJEME Maroko je otvorenim gardom krenuo na Španjolsku i mogao je voditi da je Boutaib u 25. minuti iskoristio čistu šansu. No, pred kraj poluvremena su ostali bez daha i Španjolci su postali sve opasniji, ali nisu uspjeli realizirati dvije dobre prilike. U Saranjsku je Portugal u nekoliko navrata opasno živio protiv hrabrih Iranaca, ali ih je u osminu finala najvjerojatnije poslao Ricardo Quaresma koji je u sudačkoj nadoknadi zabio najbolji gol na ovom Svjetskom prvenstvu. Kako sada stvari stoje, Portugal će kao pobjednik skupine u gornji dio ždrijeba, a Španjolska će u osmini finala igrati s Rusijom, a onda možda i s Hrvatskom...

KALINJINGRAD: 45'+2' Prilika za Španjolsku! Iniesta je sjajnom loptom našao Diega Costu koji na vrhu peterca promašuje loptu

SARANJSK: 45' GOOOOOOOOOOOL! KAKVA GOLČINA QUARESME! Odigrao je kratak dupli pas s Adrienom Silvom i onda fantastičnim udarcem vanjskim dijelom kopačke s 20 metara pogodio suprotne rašlje. Gol turnira!

KALINJINGRAD: 43' Ziyech tuče s 25 metara, ali neprecizno.

SARANJSK: 40' Ronaldo tuče s 30 metara, no lopta pogađa nekog u bloku i usporava pa je Beirnavand lako hvata.

KALINJINGRAD: 37' Prilika za Španjolsku! Busquets je sam u skoku na pet metara nakon kornera, ali njegov udarac odlazi preko gola.

KALINJINGRAD: 36' Sve teže izlaze Marokanci na kraj s kratkim pasevima Španjolaca. Iniesta nalazi Isca savršenom loptom, ali nitko ne prati akciju i Afrikanci čiste.

SARANJSK: 34' Prilika za Iran! Jahanbakhsh ubacuje iz slobodnog udarca, Ezatolahi je nadskočio cijelu obranu, ali je glavom pucao ravno u Rui Patricija.

SARANJSK: 33' Žuti karton dobio je Raphael Guerreiro zbog rušenja Jahanbahkhsha što znači da Portugal sada "vodi" 3:1 u žutim kartonima, što bi moglo biti važno.

KALINJINGRAD: 32' Marokanci su potpuno izgubili živce. Dobili su već četiri žuta kartona. Prvo je El Ahmadi požutio zbog rušenja, a onda je Amrabat nagazio Ramosa, nakon čega su da Costa i Boussoufa dobili kartone zbog prigovora.

KALINJINGRAD: 27' Jordi Alba je odlično pronašao Diega Costu usred šesnaesterca, ali najbolji strijelac Španjolske promašuje loptu.

KALINJINGRAD: 25' Mrtva šansa za Maroko! Opet je Boutaib pobjegao cijeloj španjolskoj obrani, malo izgubio korak i pucao ravno u De Geu. Nevjerojatno je kako Španjolska kiksa u obrani...

KALINJINGRAD: 24' Isco ubacuje iz kornera, Ramos je najviši u skoku, ali puca ravno u golmana.

SARANJSK: 23' Jahanbakhsh je pobjegao Portugalcima, ali Rui Patricio je izašao na vrijeme i pokupio loptu.

KALINJINGRAD: 19' GOOOOOOOOOOL! Isco je zabio! Kratko je trajalo slavlje Marokanaca. Iniesta i Isco odigrali su prekrasnu akciju i Isco je s nekoliko metara lako zakucao loptu za 1:1!

KALINJINGRAD: 18' Iniesta je pucao s 20-ak metara, ali preko gola.

KALINJINGRAD: 14' GOOOOOOOOOOOL! VODI MAROKO! Nevjerojatna pogreška Španjolaca. Iniesta i Ramos su izgubili loptu na centru, nisu znali tko će je uzeti pa im ju je oduzeo Boutaib i pobjegao prema golu te rutinski pogodio za vodstvo! Španjolci su ovim rezultatom i dalje drugi, što znači da idu u dio ždrijeba u kojem nije Hrvatska...

SARANJSK: 13' Quaresma je ubacio s krila, a iranskom golmanu je vrlo laka lopta ispala ispred gola, ali Iranci izbijaju.

11' Igra se vrlo otvoreno na obje utakmice. Iran se odlučio nadigravati s Portugalom, a Marokanci nemaju ništa za izgubiti protiv Španjolske.

KALINJINGRAD: 10' Sergio Ramos je s dvije noge startao na loptu i onda po gležnjevima opalio jednog igrača Maroka, ali sudac nije dosudio ništa. Na usporenoj snimci se vidjelo da je zahvatio protivnika i dobro bi prošao da je dobio samo žuti karton...

SARANJSK: 9' Prilika za Portugal! Lopta se odbila do Joaa Marija na desetak metara, koji iz čiste situacije puca preko gola.

SARANJSK: 7' Prilika za Iran! Odličnu kontru je povukao Jahanbakhsh, riješio se Joaa Marija i našao Amirija na rubu kaznenog prostora, ali ovaj puca 15 metara od gola...

KALINJINGRAD: 4' Prilika za Španjolsku! Marokanci gube loptu na svojoj polovici, Španjolci s nekoliko kratkih dodavanja nalaze Isca na lijevoj strani koji je trebao ubaciti u sredinu, ali se odlučio na udarac i pucao u golmana.

SARANJSK: 3' Prilika za Portugal! Ronaldo je dobio odličnu loptu, ušao je u šesnaesterac iskosa s lijeve strane, ali je pucao ravno u golmana.

1' Počele su utakmice

Pročitajte više