Islandsko hrabro srce: Eurom posljednji put odjekivao borbeni poklič na koji se svi naježe

Foto: Guliver Image/Getty Images

NIJE VIKINŠKI, nego škotski poklič, točnije od Boisa, navijača Motherwella, od kojih su ga čuli i vidjeli navijači islandskog Stjarnana kada su gostovali u pretkolu Europa Lige pretprošlog ljeta, ali to nije ni bitno.

Jer suvenir koji su Islanđani donijeli iz Škotske, jedinstvena verzija s usporenim pljeskanjem na melodiju pjesme "Since I Was Young", postala je na Euru sinonim za igrače i navijače Islanda, u koje su se zbog borbenosti, zalaganja i pozitive kojom je oko sebe zračila reprezentacija malobrojne nacije s otoka usred Atlantika (čijih se 10 posto stanovništva preselilo u Francusku tijekom EP-a), zaljubili svi neutralni ljubitelji nogometa.
 
Naravno, hypeu oko Islanda i njihovog "vikinškog" pokliča itekako je pomoglo što su igrači koji su ga nakon svake utakmice izvodili s navijačima, bili senzacija Eura i bez poraza došli do četvrtfinala.
 
To doista nitko nije očekivao, a popularnost islandskih igrača, navijača i njihovog pokliča, eksplodirala je nakon pobjede u osmini finala nad Engleskom.
 
Nažalost, u četvrtfinalu ih je izbacila Fracuska s uvjerljivih 5:2, ali to nije smetalo Islanđane da najveći uspjeh u povijesti njihovog nogometa, proslave još jednim impreisvnim ritualom, posljednjim na ovom Euru, koji se izvodio u Parizu i Reykjaviku:

Pročitajte više