Ispovijest bivšeg hrvatskog reprezentativca: Koljeno Luisa Suareza me umalo pretvorilo u invalida

Foto: Screenshot YouTube

JOEY DIDULICA u svojoj karijeri četiri je puta branio za hrvatsku nogometnu reprezentaciju, no neki veći trag u nacionalnoj vrsti nije ostavio. Ipak, Didulicu će nogometni svijet pamtiti zbog dva jako ružna događaja. U jednom je bio žrtva, u drugome je on bio krivac.
 
26. svibnja 2005. na rasprodanom Ernst Happel stadionu igrao se najveći austrijski derbi između bečke Austrije i Rapida.
 
Didulica je, kao golman bečke Austrije, koljenom u duelu pogodio Axela Lawareea u glavu, slomio mu nos, te nanio ozljedu oka i potres mozga. Taj ih je događaj odveo i na sud, a Rapidovi su navijači pozivali na osvetu i ozbiljno su prijetili hrvatskom vrataru.

Na sudu je Didulica dobio parnicu, a 18 tisuća eura sudskih troškova donirao je dječjoj bolnici u Beču.
 
Nekoliko godina kasnije Didulica je završio karijeru zbog nekoliko teških ozljeda glave. 
 
"Još uvijek osjećam glavobolje zbog tih ozljeda glave iz 2011. Već sam se pomirio s tim. Nakon što sam napustio Austriju, prvi sam put nokautiran."
 
Bilo je to na utakmici protiv PSV-a, kada ga je sunarodnjak Jason Čulina pogodio u glavu. Sat vremena je bio bez svijesti, a tek je nakon četiri dana prepoznao vlastitu obitelj.
 
Čak 526 dana nije branio, a tek što se vratio na travnjak ponovio se isti scenarij. Njegov AZ je igrao protiv Ajaxa. Luis Suarez, tada član Kopljanika pucao je penal, Didulica je obranio, a Urugvajac je u pokušaju da iz odbijanca ugura loptu u mrežu koljenom u glavu pogodio hrvatskog Australca.
 

"Dobio sam koljenom u glavu u utakmici protiv Ajaxa , a pogodio me Luis Suarez . Ruka mi je nakratko bila oduzeta! Otad glavobolje nikad nisu trajno nestale. Volio bih da sam mogao i dalje igrati. Suarez me nazvao i ispričao mi se. Bila je to nesreća, život ide dalje, prihvatio sam ispriku, kad smo se vidjeli i rukovali smo se'', rekao je Didulica za austrijski Sportnet.
 
No, u Austriji ste još uvijek omražena osoba kod Rapidovih navijača.
 
"Haha, kad smo bili toliko uspješni s Austrijom. U tri, četiri godine izgubili smo samo jedan derbi. Za Rapidove navijače bio sam simbol mržnje jer smo bili predobri. Ali srećom, isto tako sam idol navijačima Austrije. Da, Rapidovi navijači htjeli su preskočiti ogradu i ubiti me, ali nikad se nisam plašio."
 
No, Lawaree vam nikad nije oprostio?
 
"Razgovarali smo samo na sudu, još je uzrujan. Iskreno, Suarez je meni okončao karijeru, zbog njega sam dobio pločicu u vratu i umalo završio u invalidskim kolicima. A i nedavno kad sam ga sreo, nije bilo nikakve mržnje. Ali, ako je Lawaree još ljutit na mene, razumijem ga. Ne mogu vratiti vrijeme."
 
 
 

Pročitajte više