Istominu prijeti kazna zbog sramotne predaje meča, sumnja se u namještanje

FOTO: EPA

TENISKA javnost i dalje je zaokupljena sramotnim potezom Denisa Istomina koji je izazvao buru reakcija poslije predaje meča u prvom kolu ATP turnira u Moskvi.

Istomin je predao meč Litavcu Ricardasu Berankisu pri rezultatu 4:6, 4:5 i 0:40, u trenutku kada je Berankis imao tri vezane meč-lopte na svom servisu. Uzbekistanski tenisač nije trebao ništa osim vratiti lopticu u narednom poenu ili je napucati u mrežu ili aut i Berankis bi odnio pobjedu. Ovako je Istomin ispao izuzetno nekolegijalan i nekorektan.

U trenutku kada se Berankis spremao servirati za meč, Istomin je hladno prišao sucu i rekao mu da zbog ozljede zgloba nije u stanju nastaviti meč. Litavac nije mogao vjerovati što se događa, pogotovo nakon što je Uzbekistanac bez ikakvih problema odšetao s terena, iako se prethodno žalio na zglob.

Istominov sramotan potez izazvao je lavinu komentara na društvenim mrežama, a mnogi su ga napali da je to učinio zbog kladionica. Ako se to i dokaže, ATP bi ga mogao drastično kazniti s obzirom na to da takvi slučajevi često budu povezani s kladioničarskom mafijom.

Moskva je poznata po sumnjivim mečevima

Kremljin Kup i ranije je bio pod istragom o namještanju mečeva, iako nikada ništa nije dokazano. Prije 11 godina Andy Murray nespretno se izrazio u javnosti nakon što ga je pobijedio Janko Tipsarević rekavši "da svi znaju da se to događa".

"Kada sam rekao da svi znaju da se to događa, mislio sam na to da su svi vjerojatno čuli kako su trojica ili četvorica igrača otvoreno govorili o tome kako im je nuđen novac da izgube mečeve, što su naravno odbili", govorio je tada Murray.

Nedavno je Jedinica za integritet tenisa (TIU) s 250 tisuća dolara kaznila ukrajinsku braću blizance Gleba i Vadima Aleksenka zbog višestrukog namještanja teniskih mečeva.

Nije prvi put da se povlače usred meč-lopte

Također, Istomin nije prvi koji je napravio nešto ovoga tipa na jednom teniskom meču. Takvih primjera bilo je i ranije. Na Roland Garrosu 2012. godine Alex Bogomolov Jr. gubio je od Arnauda Clemonta 6:2, 3:6, 4:6, 7:6, 5:4 i imao servis na meč-lopti za protivnika, kada je odustao zbog ozljede.

Ove godine slično se dogodilo i kod žena, na turniru u Acapulcu. Ukrajinka Dajana Jastremska predala je meč pri vodstvu Monice Puig 2:6, 6:4, 5:0 i 40:0.

Pročitajte više