polufinale kupa

ISTRA - RIJEKA 3:2 Sjajni Puljani senzacionalno ušli u finale Kupa

Foto: Pixsell

NEVJEROJATNA Istra je u polufinalu Kupa pobijedila Rijeku 3:2 i prvi put nakon 18 godina plasirala se u završnicu.

Istra je na poluvremenu vodila 3:0 golovima Šutala, Hare i Guzine, da bi se Rijeka preko Drmića i Murića u nastavku vratila, ali više od toga nije mogla. Istra će u finalu 19. svibnja igrati protiv pobjednika susreta Dinamo - Gorica.

Momčad Danijela Jumića odlično je ušla u utakmicu. Istra se orijentirala na čvrstu obranu i ubojite izlaske iz kontre koje je u prvom poluvremenu praktički sve realizirala. 

Sjajan ulazak Istre u utakmicu

Domaćini su poveli već u 7. minuti nakon što je Nevistić u dva navrata nevjerojatnim reakcijama prvo skinuo udarac, a pokušaj Navarra u čistom ziceru skrenuo je u korner iz kojeg je Istra povela. Nakon ubačaja iz kuta Šutalo je bio najviši u skoku i glavom je pogodio za 1:0.

Rijeka je krenula po izjednačenje, ali se gubila u nebrojenim pogreškama i nije mogla stvoriti pravu šansu. Bila je blizu u 17. minuti kad je Lučić skinuo udarac Menala, a u 23. minuti Istra je još jednom šokirala goste. Gržan je povukao kontru i dao do Guzine koji je fantastičnom loptom iza obrane našao Haru. Japanac zaobilazi Nevistića i zabija u prazan gol za 2:0.

Rijeka je počela paničariti i napadati s praktički svim igračima, što je Istri ostavljalo jako puno prostora za kontre i gotovo svaka je bila opasna. Gržan je uništavao Tomečaka po lijevoj strani, ali je loše pucao u dobroj situaciji u 34. minuti, no u 44. gostima nije bilo pomoći. Još jednu brzu akciju golom je zaključio Guzina. Njega je idealno proigrao Ivančić, a Guzina je snažnim udarcem pod gredu zabio za nestvarnih 3:0.

Tomić na poluvremenu napravio tri izmjene

Ne znamo što je Goran Tomić rekao svojim igračima na poluvremenu, ali Rijeka je iz svlačionice izašla kao druga momčad. U kabini su ostali Menalo, Gnezda-Čerin i Štefulj, a ušli su Velkovski, Kulenović i mladi Liber koji je povezao igru gostiju. 

Od prve sekunde nastavka Rijeka je jurnula po gol, stisnula je protivnika u šesnaesterac i smanjila u 53. minuti. Capan je poslao dugu loptu na vrh šesnaesterca gdje ju je Drmić majstorski primio prsima i onda preciznim udarcem iz okreta od stative pogodio za 3:1.

Mogli su domaćini riješiti susret pet minuta kasnije kad je Bosančić nakon ubačaja iz slobodnog udarca u dobroj situaciji pucao preko gola. Nakon toga Istra praktički nije izlazila sa svoje polovice, a Rijeka je napadala i napadala, no bez prave šanse. A onda ju je u igru u 70. minuti vratio Josip Šutalo koji je potpuno nepotrebno skrivio penal.

Rijeka smanjila, ali više nije mogla

U želji da petom igra loptom Istrin stoper udario je Capana i Duje Strukan je bez razmišljanja dosudio penal koji je rutinski realizirao Robert Murić.

Očekivala se potpuna ofenziva Rijeke i redanje prilika ispred Lučića, ali to se nije dogodilo. Tomićeva momčad je pokušavala, no svi njezini napadi razbijali su se o zid ispred Istrina golmana. Najveću priliku do kraja susreta imala je Istra, ali je Capan udarac Hare očistio s crte.

Tako je Istra tek peti put u 50 međusobnih susreta pobijedila Rijeku, a u finale je ušla prvi put nakon 2003. godine kad je to učinila pod imenom Uljanik i to kao drugoligaš.

Pročitajte više