NEZAMISLIVO Svjetsko prvenstvo bez Italije! Šveđani se plasirali nakon 0:0 na San Siru

Foto: Getty Images / Guliver Image

PRVI put od 1958. Italija neće igrati na Svjetskom prvenstvu! Četverostruke svjetske prvake eliminirala je Švedska koja je poslije pobjede kod kuće (1:0) obranila prednost na San Siru (0:0) i napravila senzaciju.
 
 
Pokušali su Azzurri sve, imali su 75 posto posjeda lopte, šutirali 22 puta prema golu Švedske, ali na kraju nisu uspjeli izbjeći jedan od najvećih neuspjeha u svojoj bogatoj povijesti. Time je profitirala Hrvatska, koja će biti u drugom potu na ždrijebu za SP 1. prosinca u Moskvi. 
 
 
Krcati San Siro od prve minute bodrio je igrače Giampiera Venture, ali su hladni Šveđani uspjeli sačuvati svoju mrežu i plasirati se na 12. SP. 
 
 
Tri sporne situacije u prvom poluvremenu
 
Španjolski sudac Antonio Mateu imao je pune ruke posla u najvećoj utakmici dokvalifikacija. Samo u prvom poluvremenu dogodile su se tri sporne situacije, u kojima je sudac mogao pokazati na penal, ali nije.
 
Prvo je Parolo u 8. minuti pao u šesnaestercu nakon kontakta s igračem Švedske, ali je Mateu odmahnuo rukom. Međutim, onda su se dogodile dvije situacije na drugoj strani. Već u 13. je Darmian igrao rukom u šesnaestercu kada je Berg pokušao ubaciti loptu u peterac, a drugi put u 29. minuti. Lopta je pogodila Barzaglija, također u šesnaestercu, nakon ubačaja Forsberga i kontranapada.
 
Iako se čini kako je barem jedan penal morao dosuditi, Mateu nije pokazao na bijelu točku.
Candreva je u 27. poslao loptu preko gola iz izgledne pozicije poslije ubačaja Immobilea, a u 40. minuti Immobile je provukao loptu ispod vratara Olsena, ali je Granqvist intervenirao ispred gol-linije i spasio Skandinavce. 
 
No ni to nije bilo sve u prvom dijelu. Florenzi je u 44. minuti majstorski prošao s lijeve strane, ušao u šesnaesterac, ali je njegov udarac nogom po zemlji obranio inače fantastični Olsen večeras.
 
Sve za napad, ali uzalud
 
U drugom dijelu Italija je krenula na sve ili ništa, a Švedska se još više povukla sa svih 10 igrača u krilu vratara. U 47. dogodila se nova sporna situacija, kada je Darmiana na lijevoj strani šesnaesterca srušio Lustig, a sudac je pokazao da je Talijan u prijemu lopte igrao rukom.
 
Šest minuta kasnije stigla je nova prilika pred golom gostiju. Nakon ubačaja s lijeve strane Florenzi je u letu prekrasnim volej udarcem pokušao svladati Olsena, svi su na stadionu vidjeli loptu u mreži, ali je ona završila malo pored desne vratnice. 
Embed from Getty Images
 
Švedska se izmjenama sve više zatvarala, a Talijani sve više otvarali. Ventura je ponovno ostavio Insignea na klupi, ali i uveo El Shaarawyja, Bernardeschija i Belottija. 
 
Vremena je bilo sve manje pa su Azzurri pokušavali dugim loptama, centaršutevima i nakon kornera. Ipak, švedska obrana bila je postavljena odlično, a Olsen je branio sve pokušaje domaćina. 
 
 
Tako je skinuo udarac Parola glavom u 83. minuti i prekrasni volej El Shaarawyja četiri minute kasnije. Nanizala je Italija nekoliko kornera na kraju, čak je i Buffon došao u šesnaesterac, ali se ekipa Jane Anderssona uspjela obraniti i ispisati povijest na jednom od najvećih europskih i svjetskih stadiona.
Italiju čekaju dani puni tuge, a reprezentativnu karijeru završit će legendarni Buffon koji je to planirao učiniti nakon SP-a u Rusiji, ali sada s 39 godina nema smisla, a ni mogućnosti čekati Euro 2020. godine. 
 

#ITASWE Tweets

Pročitajte više