Italija zgrožena huliganstvom i rasizmom: "Spasimo se! Vlado, uključi se!"

Foto: Getty Images

ITALIJA je na prekretnici. Sada ili nikada.

Rasističko vrijeđanje Napolijeva stopera Kalidoua Koulibalyja na prvenstvenoj utakmici Intera i Napolija na Meazzi u srijedu, kao i smrt Interova navijača u sukobu s Napolijevim ultrasima, rezultiralo je tektonskim poremećajima na Apeninskom poluotoku.

Tijekom jučerašnjeg dana razmatralo se o privremenoj suspenziji prvenstva, ali odluka je odbačena jer se smatralo kako bi prekid simbolizirao pobjedu huliganstva nad nogometom. Pobjedu zla nad dobrim.

Sada ili nikada

Današnje naslovnice tiskovnih izdanja talijanskih medija uglavnom su monopolizirane skandaloznim incidentima. Gazzetta dello Sport i ostali nacionalni i regionalni utjecajni mediji zgražaju se već viđenim, pomalo i tradicionalnim primitivizmom.

Osuđuju počinitelje, mržnju, morbidne napjeve. Prozivaju i državu. Pozivaju nadležne institucije da djeluju konkretnim djelima. Ne obećanjima.

"Izbacimo nasilje i rasizam iz nogometa", apelira Gazzetta dello Sport i huliganstvo definira kao najistaknutiji problem talijanskog nogometa.

Il Tempo apostrofira kako bi prema rasizmu trebalo zauzeti "nultu toleranciju".

"Spasimo se", zapomaže Corriere dello Sport i savjetuje državni vrh da pokaže odlučnost u uklanjanju ukorijenjenog vandalizma.

Osobito je kritičan Tuttosport. 

"Italiji je potreban VAR da bi se stadioni i društvo pročistili", savjet je torinskog sportskog dnevnika vlasti da, prema uzoru na engleski državni aparat, primjenom tehnologije pobijedi u dugogodišnjem ratu s huliganima i rasistima koji na tribinama teroriziraju i blate talijanski nogomet.

Res, non verba

"Djela, ne šuplja obećanja i prazne riječi", zaključuje Tuttosport i direktno se obraća političkoj eliti.

Svi talijanski mediji, kao i mnoge nogometne zvijezde poput Cristiana Ronalda i Mohameda Salaha, združeni su u kolektivnoj podršci Kalidouu Koulibalyju, Senegalcu koji je bio posljednja meta rasističkog zlostavljanja. Prisjećaju se i navode kako su žrtve nekoć bili i Mario Balotelli, i Sulley Muntari, i Urby Emanuelson, i Mbaye Niang.

Izdvajaju i obećanje ministra unutarnjih poslova i potpredsjednika aktualne talijanske vlade Mattea Salvinija.

"Na sastanak ću pozvati predstavnike klubova i vođe navijačkih skupina", prenosi se izjava vođe krajnje desnice u Italiji kojem se predbacuje licemjerstvo jer se nekidan uljudno pozdravio s jednim od Milanovih ultrasa koji je još nedavno robijao zbog kriminalnih radnji poput trgovine drogom. 

Talijanski mediji prenose i Interovo priopćenje u kojem se milanski klub solidarizira s Kalidouom Koulibalyjem, ali i ograđuje od zagovaranja diskriminacije.

"Naša je povijest protkana poštovanjem. Predani smo promicanju tradicionalnih ljudskih vrijednosti (...) i od svojeg utemeljenja promoviramo integraciju. Stoga se osjećamo obveznim da, još jedanput, ponovimo da svatko tko ne razumije ili ne prihvaća našu povijest nije jedan od nas", glasi dio Interova dopisa.

Prema posljednjim informacijama, Mauro Icardi kapetansku vrpcu u sljedećoj Interovoj utakmici trebao bi - kao simboličnu gestu - prepustiti tamnoputom suigraču Kwadwu Asamoahu.

Pročitajte više