Ivan Paurević i Marko Vasilj - nova blistava generacija nogometaša iz dijaspore

STASITI veznjak A-juniora Borussije Dortmund, Ivan Paurević, za kojega stručnjaci kažu da po načinu igre podsjeća na Zvonimira Bobana, odbio je igrati za Njemačku, unatoč neprestanom lobiranju tamošnjeg nogometnog saveza DFB kod njegovih roditelja, Drage i Janje Paurević podrijetlom iz Teslića. Naime, Ivan je odlučio igrati za Hrvatsku, pa je trud, osobito glavnog tajnika HNS-a Zorislava Srebrića, urodio plodom.

Ivan je rođen 1. srpnja 1991. u njemačkom gradu Essenu, gdje od malenih nogu kod domaćeg Rot-Weiss Essena igra nogomet. Prije četiri godine počelo je zanimanje za njega velikih klubova kao što su Ajax Amsterdam, Bayern München, FC Schalke 04, Bayer Leverkusen i Borussia Dortmund.  Ivan i njegovi roditelji su se odlučili za Borussiju iz Dortmunda, jer su im ponudili najbolju koncepciju.

Još uvijek gimnazijalac, sa 191 centimetrom visine, pojavio se ovih dana na okupljanju za kamp U18 u Umagu. "Hrvat sam, navijam za Hrvatsku pa je sasvim normalno da želim i igrati za svoju reprezentaciju. Normalno je i da Nijemci pokušavaju dobiti svakog igrača koji igra za neki klub ovdje u Njemačkoj. Sigurno im je manje drago što sam se tako odlučio, ali to je moj izbor. Sretan sam nositi šahovnicu na prsima, to sam uvijek želio, to sada imam, rekao je Ivan za portal croatia.ch.

Sigurno je bitan faktor odluke, to jest usmjerenja Ivana Paurevića u pravcu HNS-a, odigrala i Koordinacija Hrvatske Nogometne Škole za Njemačku, udruga koja se na teritoriju Njemačke brine o otkrivanju mladih hrvatskih talenata, te njihovom usmjeravanju prema Zagrebu.  Mladi ofenzivni veznjak Paurević pažljivo prati nogometna događanja u Hrvatskoj, pogotovo u Hajduku i Dinamu, i kako kaže, kada bi ga netko pitao za koga navija, "ne bi se mogao odlučiti, jer su jedan i drugi klub pravi i veliki klubovi".

Marko Vasilj na meti Liverpoola i Hrvatske

Samo nekoliko stotina kilometara dalje nalazi se još jedan nogometni dragulj, švicarski Hrvat Marko Vasilj koji je trenutno član Winterthura i na meti otočkog giganta Liverpoola. Vasilj je nedavno bio i desetak dana u tamošnjem kampu za mlade i talentirane igrače: "To se ne da s ničim usporediti. To je san za svakog nogometaša. U Akademiji ima i škola i kantina i već i juniori imaju oko sebe sedam trenera, a ja sam imao i osobnog vozača"

Talentirani vratar vrlo je interesantan našem nogometnom savezu i lako bi mogao stopama Ivana Rakitića. Inače, Vasilj je rođen 6. svibnja 1991. rođen u Kilchbergu, u kantonu Zürich i od djetinjstva živi u Glattbruggu, ali uz švicarsku ima i hrvatsku putovnicu. Igrati jednog dana u reprezentaciji njemu je sveti cilj, a za sada se još ne zamara pitanjem hoće li to biti Švicarska ili Hrvatska.

"Naravno da je cilj igrati u reprezentaciji. To je najviše, što se može doživjeti. U Švicarskoj je konkurencija relativno velika, razmislit ću još i izabrat ću zemlju u kojoj su veće šanse da zaigram", rekao je Marko za švicarske medije, ističući da se ipak osjeća Švicarcem.

V.B.
Foto: croatia.ch

Pročitajte više