Ivana Habazin osvojila titulu, WBC izradio poseban pojas za obitelj Dražena Petrovića

Foto: Marin Tironi/Index.hr

NA SVOJ 33. rođendan i nesuđeni 58. rođendan svojeg idola Dražena Petrovića najbolja hrvatska boksačica Ivana Habazin treći je put u karijeri osvojila svjetski pojas, što nije uspjelo nikom prije nje u povijesti hrvatskog ženskog i muškog boksa. U košarkaškoj dvorani u Zaboku, samo koji kilometar od njenog Zlatara, nakon 10 rundi jednoglasnom je odlukom sudaca pobijedila Australku Dianu Prazak i osvojila WBC-ov Silver pojas u velter kategoriji.

Iako ovom pobjedom nije zapravo postala svjetska prvakinja, Silver pojas osigurava da joj sljedeća borba bude za pravi pojas, bilo protiv aktualne prvakinje Jessice McCaskill, bilo protiv neke druge protivnice ako Amerikanka iz nekog razloga odbije taj meč.

Ušla u ring u Draženovu dresu uz živu izvedbu "Život leti, kapetane"

Nakon svih muka koje je prošla uoči ove borbe, ne samo na pripremama nego posebno kao organizatorica priredbe, pred svojom je publikom Habazin došla do povijesnog trećeg pojasa, a uz prisutnost Draženove obitelji (majke Biserke, brata Ace i nećaka Marka) na eventu koji je nosio njegovo ime, emotivno se slomila i pobjednički govor održala u suzama.

Cijela priredba posvećena je košarkaškoj legendi. Nosila je ime Dražen Petrović Memorial Fight Night, a Ivana je u ring ušla uz "Život leti, kapetane" u izvedbi Klape Kampaneli uživo, noseći njegov dres s brojem 3 iz New Jersey Netsa. 

U slavlju nakon borbe u ring je pozvala i Petroviće te gđi Biserki darovala posebnu repliku svog novog pojasa s Draženovim motivima, a ona je obećala ponosno je izložiti u Draženovu muzeju. Oni su, pak, njoj darovali Draženov srebrnjak, a zatim je cijela dvorana svojoj heroini zapjevala "sretan rođendan".

"Ganulo je gđu Petrović, ali bome je ganulo i mene. Nisam u životu suzu pustila nakon meča. Stvarno je bilo teško i nakon svih prepreka ovo mi je najdraža pobjeda dosad", rekla je Habazin dok je u hodniku zabočke dvorane čekala doping test, objasnivši da je poseban pojas izradio WBC na ideju njenog menadžera Charlesa Muniza.

Australka se u nju zabijala poput malog oklopnog vozila

Za njom je bilo deset napornih rundi protiv vrlo izazovne suparnice. Australka Prazak poražena je peti put u karijeri, uz 14 pobjeda, ali nitko ju nije nokautirao. Niska i nabijena, poput malog oklopnog vozila, punih se deset rundi zalijetala u Ivanu i tražila borbu u bliskom kontaktu.

"Spremala sam se za takav infighting, da se mogu potući i pogoditi. Rekla sam da će borba biti teška jer je ona zahtjevna protivnica, spremna i tempaš. Mislim da sam pobijedila pola svojim, pola njenim stilom i to mi je drago. Kad nekog pobijediš njegovim stilom, još je bolje.

Boksala je točno kako sam očekivala. Možda bi bilo lakše da u nekim trenucima nisam prihvaćala njenu borbu jer onda se izmučiš. Nekoliko puta sam je uzdrmala, ali nitko ju nije nokautirao, može jako puno udaraca primiti i zaista je i ovu borbu odradila muški", rekla je Habazin, koju je posebno u desetoj rundi nosila publika, kao da traži nokaut.

"Čula sam ih u zadnjoj rundi, povuče te da daš sve od sebe, ali znala sam da vodim i nisam se htjela previše otvoriti da ne bi doletjela neka divlja kontra, bez obzira na to što je ona vrištala 'ajde', nisam htjela prihvatiti njenu borbu jer bi to bio najgluplji potez. Nekad moraš, ali kad ne moraš, ne moraš."

Slijedi borba za pravi pojas

Ivana je svoj profesionalni omjer popravila na 22-4 i osvajanjem Silver pojasa stekla pravo na borbu za onaj pravi, koji drži Amerikanka Jessica McCaskill, a to bi se trebalo dogoditi nekad iduće godine. Za dva tjedna stvari će biti puno jasnije.

"Jessica boksa 5. 11. u kategoriji do 63 kg, vidjet ćemo kako će proći. Ako izgubi, kao što mislim da hoće, morat će se vratiti u velter, a ako pobijedi, morat će birati između dvije kategorije. To jest cilj, a nakon njenog meča ćemo vidjeti koje su opcije", objasnila je Habazin.

Pobijedila još petorica Hrvata

Boksačka priredba s košarkaškim prizvukom poslužila je i nekolicini hrvatskih boksača da poprave svoje omjere. U glavnim uvodnim borbama naši poluteškaši Hrvoje Sep i Marko Ćalić su tehničkim nokautima u trećoj odnosno drugoj rundi pobijedili Gruzijca Niku Gvajavu te Nikolu Mrđu iz BiH. Pobjede su ostvarili i Ivica Bačurin i Filip Mimica, kao i MMA borac Patrik Čelić na boksačkom debiju.

Pročitajte više