Ivanković: Kad jednom Šibeniku stvoriš toliko šansi, moraš biti zadovoljan (video)

ERMIN ZEC zabio je dva pogotka i bacio Dinamo na koljena. No, Tadić i Ibanez iskoristili su povlačenje domaćina u nastavku susreta.Posljednji susret 11. kola HNL-a okončan je rezultatom 2:2.

Dinamo je u Šibenik stigao oslabljen, Ivanković je teškom mukom posložio momčad koja je odigrala katastrofalnih 45 minuta. Dva je puta šibenska ekipa do bola ponizila sporu Modru obranu, a domaćinima su konfuznom igrom svesrdno pomagali i igrači iz Dinamovog veznog reda. Zec je zabio u 16. minuti, nakon proigravanja Rodića, da bi Dinamo već u 33. minuti bio u manjku dva pogotka; ovaj put kompletnu zadnju liniju izbacio je iz igre Roglić, a Zec je morao samo iskoristiti zbunjenost polu-istrčalog Kelave. Josip Tadić smanjio je vodstvo Šibenika dvije minute prije kraja prvog dijela. Nakon sjajne partije u prvom poluvremenu igrači Šibenika u nastavku su se nesvjesno povukli i prepustili dominaciju gostima. Dinamo je stvorio nekoliko stopostotnih prigoda, Ivanković je uveo Hrgovića, Suareza i Šokotu, dok je domaći trener Ivica Kalinić iz igre izvukao oba napadača. U 85. minuti Ibanez je iz slobodnog udarca s više od 30 metara udaljenosti kroz šumu nogu prevario vratara Hrvoja Slavicu i donio Modrima teško osvojeni bod.

Zanimljivo je nakon susreta bilo čuti opservacije Branka Ivankovića:

"Prije svega moram reći da nakon što smo gubili 2:0 moramo biti zadovoljni osvojenim bodom. Nismo dobro otvorili utakmicu, nismo odgovorili domaćinu na agresivnost i duel, ali uspjeli smo se vratiti u poluvremenu. Kada se sjetim prilika koje smo stvorili preko Mandžukića i Šokote, pomislim kako smo mogli i pobijediti. No, rezultat je na kraju realan."

Niste imali rješenja za šibenskog brzanca Ermina Zeca?

"Upozoravao sam svoje igrače na sastancima na opasnost koja prijeti od Zeca i Rodića. Na žalost, nismo imali eksplozivnost u trenucima kada nam je ona trebala, kada smo trebali eliminirati šibenske polukontre i kontre. U nastavku smo zato imali inicijativu, držali pritisak i zasluženo izjednačili."

U Dinamovoj igri od susreta u Pragu nema pomaka...

"Šibenik je vrlo agresivna momčad protiv koje je teško organizirati pravu igru. Teško je u takvoj utakmici duela očekivati puno pravih prigoda. Ali kad jednom Šibeniku u gostima stvoriš toliko šansi koliko smo mi stvorili, jednostavno moraš biti zadovoljan."

Osvrnuo se Ivanković i na neigranje Dina Drpića, koji je zbog "stresa proživljenog zbog boravka u pritvoru" dobio povišenu temperaturu.

"Drpić je napravio prometni prekršaj, kao što to čine mnogi ljudi. No, on jer igrač Dinama i time je situacija puno zanimljivija javnosti. Nakon stresne situacije dobio je i temperatutu 38,5 te je splet okolnosti rezultirao njegovim neigranjem."

Kalinić: Najavljivao sam bod, ali sada možemo žaliti

Unatoč propuštenoj prigodi da po prvi puta u svojoj trenerskoj karijeri dođe do pobjede nad Dinamom Ivica Kalinić nije bio utučen, a ponajmanje ljut na svoje igrače.

"Da je utakmica trajala 45 minuta uzeli bi tri boda. Ovako ih nismo niti zaslužili jer je Dinamo u drugom poluvremenu bio bolja i konkretnija momčad. Postigli su pogotke u pravo vrijeme i zasluženo uzeli bod. Da mi je netko prije utakmice ponudio ovakav rezultat, naravno da bih prihvatio. No, sada možemo žaliti, iako svi oni koji su očekivali više od nas nisu realni. Zadovoljan sam s onim što je pokazala moja momčad, sveukupno smo zadovoljni i nemamo razloga za tugu."

Kalinić je Šibenik doveo do četvrtog mjesta ljestvice, a jedan od zaslužnijih za ulet šibenika je mladi BiH reprezentativac Ermin Zec.

"Radi se o jednom fenomenu koji je kao dijete i totalni anonimac stigao iz Iskre iz Bugojna i dokazao svoj talent. Zaslužuje da ga pogleda i izbornik A selekcije BiH Ćiro Blažević."

Situaciju kod posljednjeg pogotka na utakmici, djela Luiza Ibaneza, Kalinić je prikazao vrlo realno;

"Teško je govoriti je li Slavica mogao bolje postaviti živi zid jer je primio pogodak u svoju stranu. Puno je bilo nogu, velika gužva i mislim da jednostavno nije vidio loptu. No, kao što sam rekao, nema mjesta nezadovoljstvu."

Prvo poluvrijeme:

Utakmica na Šubićevcu prekinuta je prije nego je zapravo i počekla; Šibenski Funcuti zasuli su teren bakljama i izvjesili transparente potpore vukovarskom branitelju Blagi Zadru.

U 16. minuti Šibenčani su, nakon dominantnog početka uz nekoliko izglednih prigoda, sasvim zasluženo došli do vodstva. Dinamova obrana bila je prespora za uigrani šibenski duo Rodić - Zec i Funcuti su dobili pravi razlog za slavlje. Roglić je izbacio u kontru razigranog Zeca koji je pretrčao Bišćana i iskosa s desne strane matirao Kelavu!

Ermin Zec opasno je priprijetio Kelavi već u trećoj minuti susreta; ušao je u šesnaesterac, namjestio se, ali je njegov udarac od bloka završio u korneru. Dinamovci su odgovorili u 9. minuti ali je Josip Tadić zakasnio na loptu ubačenu na peterac domaćina. Umjesto Dinamovog buđenja, gledali smo šibensku buru; u 15. minuti domaćini najavljuju pogodak udarcem Bulata s ruba špesnaesterca. Kelava je skinuo loptu, a Lovren otklonio opasnost.

U 20. minuti kombiniraju šibenski napadači Rodić i Zec, no potez viška spasio je Kelavu od nove neugodnosti. Stasiti Rodić pokušao je i udarcem iz daljine, pomalo pretenciozno te je lopta otišla visoko preko gola.

U 22. minuti Igor Bišćan zaradio je prvi žuti karton na utakmici. 28. minuta donijela je izglednu prigodu za Dinamo; Mihael Mikić primio je dubinsku loptu i ubacio dva metra ispred šibenskog gola, gdje Tadić pokušava petom pronaći put do mreže. No, promašio je loptu i propustio izjednačiti rezultat.

U 33. minuti Ermin Zec povećao je vodstvo Šibenika na 2:0! Dinamova obrana opet je reagirala katastrofalno, a da stvar bude gora, opet iz je iz igre izbacio isti duo, Roglić - Zec. Veznjak Šibenika dugom je, visokom loptom iz igre izbacio kompletnu zadnju liniju Dinama, a brzonogi Zec prebacio je neodlučnog Kelavu, koji je stidljivo istrčao na pola puta.

U 36. je minuti požutio Patrice Kwedi, Dinamovac na posudbi u Šibeniku. Na Šubićevcu smo, tradicionalno, gledali žutru, borbenu i efikasnu utakmicu. Nakon jednog u nizu grubih prekršaja, Dinamu se ukazala prilika iz slobodnog udarca. Igrala se 39. minuta, loptu je namjestio Milan Badelj, a Mandžukić je glavom opalio preko gola.

Modri su ipak iskoristili pad koncentracije u redovima Šibenika i u pravo vrijeme zabili pogodak koji ih vraća u susret. Dvije minute prije kraja poluvremena stigla je zapravo prva prava uigrana akcija Modrih; Sammir je lijepim potezom proigrao Mandžukića na sam rub šesnaesterca, da bi Dinamov napadač petom uspolio Tadića koji je uspio othrvati Raiču i zabiti za smanjenje vodstva. Šibenik je na odmor otišao sa sasvim zasluženom prednošću, jer osim što je "ubio" Dinamo u sredini terena, Modra je obrana previše kiksala da bi stanje na semaforu bilo drugačije. Istina, Branku Ivankoviću nedostaje mnogo igrača i jedva uspijeva posložiti momčad, no kadetske greške ne bi se smjele ponavljati igračima koji nose dres hrvatskog prvaka.

Drugo poluvrijeme:

Na poluvremenu je trener Branko Ivanković u svlačionici ostavio Milana Badelja, a u igru je ušao Mirko Hrgović. Nakon 14 minuta igre u drugom poluvremenu Mihael Mikić mjesto u momčadi ustupio je Guilermu Suarezu.

U 50. minuti iz slobodnjaka je zaprijetio Hrgović, ali lopta odlazi preko gola. Utakmica se maksimalno rasplamsala, Dinamo je tražio drugi pogodak, ali ni Šibenčani nisu ostali dužni. Ermin Zec izvozao je u 53. minuti Carlosa na lijevoj strani, peto, gurnuo loptu i krenuo prema šesnaestercu, da bi Dinamovom Brazilcu preostalo tek da rukama obori šibenskog napadača 18 metara od gola. Celišćak je namjestio loptu za udarac, no lopta se od živog zida odbila od živog zida preko gola, uz malu pomoć Kelave. Korner Šibenika nije rezulitrao novom opasnošću.

U 67. minuti Mandžukić je bio vrlo blizu pogotka, no šibenski vratar Slavica fantastičnom je intervencijom spasio svoju momčad. Josip Tadić proigrao je svog kolegu iz napada dugom loptom, iskosa na lijevu stranu šesnaesterca. Mandžukić je ostao u raskoraku, ali je uspio opaliti iz teške pozicije u bliži kut Slavice koji brani njegov udarac.

Dinamo je sve više pritiskao, Šibenčani su padali i igra se sve više odvijala na njihovij polovici. U 73. minuti priliku je sa samo nekoliko metara udaljenosti zapucao Mirko Hrgović, nakon još jednog lijepog proigravanja petom Marija Mandžukića.

U 73. minuti domaći trener Ivica Kalinić zatvara utakmicu; iz igre je izašao dvostruki strijelac Zec, a ušao je branič Arijan Ademi. Ubrzo je Ivanković obavio posljednju izmjenu; priliku je pružio Tomi Šokoti, koji je Dinamu već dva puta donio pobjedu protiv Šibenika.

No, Dinamo je od poraza ipak spasio Ibanez, pogotkom iz slobodnog udarca. Tek što se trener Šibenika odrekao napadačkih ambicija izvođenjem Rodića iz igre, neizgled bezopasni slobodnjak s udaljenosti od 30 metara rezultirao je pogotkom za Modre.

Početni sastavi:

Šibenik: Slavica, Kwedi, Milanović, Roglić, Zec, Bulat, Alispahić, Rodić, Celišćak, Kulušić, Raič

Dinamo: Kelava, Ibanez, Lovren, Sammir, Tadić, Mikić, Carlos, Badelj, Mandžukić, Vrdoljak, Bišćan

Sudac: Šimčić (Koprivnica)

D.R.
Foto: Index

Pročitajte više