Ivić analizira za Index: Otkaz ili odlazak Bilića ne dolaze u obzir!



NAKON neuspjeha hrvatske nogometne reprezentacije u kvalifikacijama za SP u Južnoj Africi, o razlozima pada i budućnosti Kockastih za Index je pričao naš najiskusniji nogometni stručnjak Tomislav Ivić.

Iviću je, naravno, krivo zbog raspleta kvalifikacija, no mišljenja je da ne treba očajavati. Vjeruje da će se reprezentacija već u sljedećim kvalifikacijama pokazati u dobrom izdanju, a upozorava da bi odlazak Bilića s klupe bila velika greška.

"Aktualnom problemu reprezentacije ne smije se pristupati površno, treba sve proučiti od samog početka. U reprezentaciji ima izvanrednih stvari, ali ima detalja koje treba nadodati. Trebalo bi napraviti analizu u stožeru, a ja bih je bio sretan da je mogu vidjeti", rekao je Tomislav Ivić, pa izrazio podršku izborniku i njegovim suradnicima.

"Jedno je kad se priča izvana, no kadar najbolje poznaju oni koji rade s tim igračima. Treba pustiti Bilića da sa stručnim štabom sve još jednom prođe i donese konačni zaključak".

Naš najiskusniji nogometni stručnjak mišljenja je da bi Bilić definitivno trebao ostati na klupi reprezentacije.

"Smjena Bilića ne dolazi u obzir, on najbolje poznaje igrače, neke je uveo iz mlade reprezentacije i zna posao. Bio bi mu to drugi mandat, još je mlad, može samo dodatno oplemeniti taj sastav. Svi koji bi došli umjesto Bilića ne mogu biti bolji, mogu eventualno biti kao on. Trebalo bi ostaviti garnituru koja je prošla kroz ove kvalifikacije", mišljenja je šjor Ivić.

Iako sad dio javnosti smatra da smo u ponoru i da nam slijedi teško vrijeme za nogomet, Ivić zagovara jednostavna rješenja. Nagli rezovi i velike promjene ne bi odvele ničemu.

"Treba se osloniti na grupu igrača koja će ostati, oni će omogućiti da dođu novi mladi igrači. Obzirom na njihove godine, većina ovih igrača može proći još tri reprezentativna ciklusa".



Olića nagovoriti na ostanak, Šimuniću i Križancu oprostiti!

Naš najkompetentniji nogometni stručnjak zabrinut je zbog Ivice Olića i vjeruje da bi momčad bez njega izgubila na kvaliteti.

"Ja bih najradije da Ivica ostane. Ako mu se Bilić i njegovi suradnici posvete i razgovaraju s njim, vjerujem da će pristati nastaviti s reprezentacijom. Sve mu teže pada igrati na dva fronta, no njegova kvaliteta je teško zamjenjiva. Mi imamo nekoliko igrača na toj poziciji, no svi su puno sporiji od njega. Treba nam jedan takav probojni ljevak".

Najtrofejniji hrvatski trener ne želi se opterećivati pričama o opijanju igrača prošlog vikenda, no mišljenja je da se to treba zaboraviti i okrenuti budućnosti. Smatra da bi velik gubitak bio kad Križanac i Šimunić više ne bi igrali.

"Samo Bilić i reprezentativci znaju što se tamo dogodilo ili nije dogodilo, napisi po medijima ne pomažu. Križanac i Šimunić su iskusni stoperi, teško ćemo naći bolje. Sa njima bi trebalo sve izgladiti, kako bi obojica nastavili s momčadi".

Očekivati česte ozljede Eduarda, s mladima raditi kvalitetnije

Ivić vjeruje da naša reprezentacija, uz male korekcije, može biti uspješna u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo, no dugoročno očekuje pad. Razlog za to vidi u neadekvatnom radu s mladima.

"Mi smo mala zemlja i u ovom trenutku moramo iskoristiti sve najbolje što imamo. Jednog dana, ako se ne posvetimo radu s omladinskim pogonom, uslijedit će nam sušno razdoblje. Mi uopće nemamo adekvatna mjesta za rad, a taj rad bi trebao postati akademski. Nogometne škole Dinama, Hajduka, Varteksa..., trebale bi postati akademije nogometa. Druge zemlje više rade, imaju novaca, veće su investicije i selekcija je onda jača".

Ka se priča o onome što imamo, Ivić je dvojicu igrača izdvojio kao nositelje u sljedećim razdobljima.

"Uvijek to ostaje na Modriću, Eduardu... Vidjelo se koliko Luka nedostaje u ovim posljednjim utakmicama", rekao je Ivić, pa potom objasnio Duduovu situaciju.

"Eduardo je poslije ozljede ušao u ciklus di se još više ozljeđuje. Engleska liga jako je zahtjevna, tamo se traži nevjerojatna fizička sprema, a Eduardo nije toliko snažan igrač. Ipak, on ima koncentraciju pred golom kao malo tko, tako da ga treba koristiti kao najisturenijeg napadača. No što se njega tiče, treba očekivati da će se često ozljeđivati".

Optimizam za budućnost, osim u boljem radu s mladima, šjor Ivić vidi u našoj mladoj reprezentaciji. Mišljenja je da u toj momčadi ima igrača koji bi jednom mogli postati nositelji igre seniorske momčadi.

"Gledao sam mlade protiv Srbije i vidio sam dobrih igrača. Rješenje je da se svako mjesto podupla, da imamo adekvatnu zamjenu za prvotimca koji eventualno ne može nastupiti. I tu smatram da Bilić može najbolje obaviti posao, budući da je i sam radio u toj reprezentaciji".

Pročitajte više