Ivić: Za europske menadžere naš je nogomet kao juha bez soli

PRODUŽIO je boravak u Splitu za jedan dan kako bi na Poljudu pogledao susret Hajduka i Dinama. A onda se Tomislav Ivić javio iz Belgije. "Morao sam ostati, za mene tu ima puno novih stvari." - raspoložen kao i uvijek, kada treba pričati o nogometu.

"Porazgovarao sam sa Slavenom Bilićem, ali nismo analizirali utakmicu. Više smo pričali u odnosima u nogometu, o nekim ponašanjima...."

Iviću su u loži prišli i mnogi menadžeri, poput Tona Pronka, čovjeka koji je već 20 godina glavni Ajaxov skaut i koji je vidio cijelo more međunarodnih utakmica. Treba li se uopće čuditi da takvi ljudi sa stadiona odlaze nezadovoljni, ili još gore, potpuno ravnodušni?

"Europski menadžeri poput njega uopće ne znaju gledati naše utakmice. Samo mi govore, pa ovo nema nikakvog ritma, ovako se ne igra u Europi. Ne, nisu zadovoljni s onim što vide, za njih je naš nogomet kao juha bez soli. Mi moramo reći da sve to skupa izgleda dobro, jer su to naša djeca. Ali kad netko iz vani dođe, Bože moj, tu nešto jednostavno fali..." - potvrdio je Ivić.

No, on za sebe uvijek nađe nešto zanimljivo. Osim nedorečenog Dinama s obrambenim zidom od šest igrača, vidio je i nedovoljno izdržljiv Hajduk...

"Dinamo osvaja prvenstvo, a Hajduk će biti drugi, to je ono što svi znamo. Ovakvih utakmica je premalo u našoj ligi, treba nam barem 20-ak jačih susreta. Sve što Hajduk ili Dinamo pokazuju protiv manjih klubova, to nije dovoljan trening za budućnost. Hajduk je zapeo iz petnih žila, onemogućio je Dinamu da uopće igra nogomet. Postigli su dva gola, istina ne iz izrađenih šansi, ali takvi se golovi također broje, dok Dinamo u prvom dijelu nije zapucao na gol. To znači da Dinamo protiv takve ekipe koja u sredini igra zgusnuto ili koja je trkački moćna i čiji igrače stoje blizu, ne može igrati. Ako oni sutra u Europi naiđu na protivnika slične igre, koji za razliku od Hajduka može držati takvu igru 90. minuta, teško da mogu proći." - otpočeo je detaljnu analizu.

U tom slučaju, što bi Dinamova struka trebala učiniti? 
"Dinamo treba mijenjati detalje u igri, ali isto tako Dinamo treba bolji kadar za Europu. Istina, oni postojeći kadar mogu pripremiti puno bolje od onoga što sam vidio na Poljudu, ali samo ako dobro izanaliziraju zbog čega su slabo odigrali prvi dio. Ako oni shvate da su svojom moći razbili Hajduk, grdo će se prevariti. Dinamo je počeo igrati kada Hajduk više nije mogao. Fizička sprema Hajduka je loša. Kada bi Splićani igrali onako dobro kao u prvom dijelu, ali uz bolju fizičku spremnost, nitko u Hrvatskoj ne bi ih mogao pobijediti. Za unapređenje igre, Hajduk mora na toj igri dodatno poraditi. Hajduk je gust, ali iz takve formacije ne zna izaći naprijed."

Ante Rukavina u Hajduku?
"Dinamo ima kvalitetnije igrače, a s takvima je lakše igrati. Radi se o izuzetno brzom mladiću koji još uvijek nije formiran. Mediji su ga digli iznad onoga što on objektivno jest, ali toga ima svugdje, ne samo u Hrvatskoj. Jedno je igrati u Hajduku, a drugo u Šibeniku. Naravno da je lakše igrati u manjem klubu protiv kojeg se protvnik manje trudi. Rukavini treba adaptacije, treba poraditi na njegovom formiranju i gurnuti ga u sredinu koja će ga bolje upošljavati. Tada bi on bio veći kvalitet. Vulić često pravi rošade, Bartolivića gurne u vezni red gdje može poslužiti, ali on nije vezni igrač."

Možda Rukavinu ne treba vaditi iz igre nakon sat vremena?"Vulić nije izgubio utakmicu zbog krivih izmjena. Radi se o tome da on, primjerice, tri umorna igrača zamijeni sa tri svježa. No, ta trojica opet naiđu na sedam umornih, pa mu izmjene ništa ne donose. Da bi Hajduk nastavio igrati kao prvih 60 minuta, Vulić bi trebao promijeniti 11 igrača. Tek onda Dinamo ne bi mogao proći."

Luka Modrić potvrdio je kvalitetu. Još jednom. je li dovoljno za ono što se traži u Europi?"Modrić je stvarno odličan igrač, takve sam igrače imao i volio. Međutim, danas su kriteriji u Europi drugačiji. Kad skauti dođu gledati Modrića, oni ne gledaju kakav je, nego koliki je. I zato će on slabije proći, nego što objektivno vrijedi. Modrić u Dinamu zbog potrebe igra lijevo krilo, a on to nije. On je hitar vezni igrač koji izvlači loptu, može praviti napad, vraćati se u obranu, dok je kao lijevo krilo osuđen na proboj, zaustavljanje lopte, na desnu nogu i potom na vraćanje lopte natrag. Kao takav samo koči Dinamov napad. Kad je mali došao na svoje mjesto u drugom poluvremenu, odmah je to druga slika. Dinamo je, recimo i to, u prvom dijelu igrao sa šest obrambenih igrača. A ti igrači nemaju dovoljno kvalitete da uposle ekipu koja stoji naprijed, zato dolazi do disharmonije. Sa izmjenama je Ivanković dobio više kvalitete, dostatne za jedan Hajduk koji to nije mogao pratiti. Oni su zabili dva pogotka na način da su se jednostavno ušetali u Hajdukov gol. Nije bilo nikakvog šuta, samo su došli do gola i plasirali loptu."

Dea Redžić
Foto: V.G./AFP

Pročitajte više