Ivica Kostelić na planinama 8000 km od Hrvatske: Neoprezni skijaš lako postane žrtva

Foto: PIXSELL

LEGENDARNI hrvatski skijaš i osvajač četiri olimpijske medalje Ivica Kostelić (44) nakon završetka karijere bavi se raznim sportovima, jedrenjem, biciklizmom, a sada se vratio skijanju, ali puno ekstremnijem obliku, i to u dalekoj Aljasci. Trenutno se nalazi na području Haines, gdje je u novoj avanturi, a svojim pratiteljima javlja se preko društvenih mreža:

"Od djetinjstva, inspiriran pričama Jacka Londona sa divljeg sjevera, osjećao sam potrebu, gotovo poriv, ​​da odem tamo i osobno vidim tu beskrajnu divljinu, to veličanstveno kazalište ljudske izdržljivosti i bijele tišine. Impresionirani, možda osupnuti utiscima sa svih strana, polako smo napredovali laganom strminom ledenjaka prema dnu planine Rainbow što se strmo uzdizala i isticala svojom masivnošću. Uspon je trajao više od 4 sata.

Snježna podloga je bila nekonzistentna, ponegdje ledena pa smo prešli na cepine i dereze. Brdon i ja smo penjali prema vrhu do kojeg ipak nismo popeli, procijenivši da je ledena i nepovezana snježna podloga bila preveliki rizik. Startali smo stotinjak visinskih metara ispod vrha, ali i to je bila fantastična linija za skijati! Prevladavajući nagib između 50 i 55 stupnjeva i oko 320 m visinske razlike.

"Neoprezni skijaš može brzo postati žrtva"

Kao što sam rekao, snijeg je bio nekonzistentan pa je bilo malo zeznuto skijati. Ipak smo Brdon i ja sigurno odradili spust, a Stef je sve ovjekovječio dronom i fotografskim aparatom. Specifičnost aljaškog snijega je visoka stabilnost usprkos velikim strminama. Međutim, iako su prave lavine rjeđe nego u Alpama i drugdje, na Aljasci skijaš pokreće površinski dio snježnog pokrivača, koji se pretvara u mini-lavinu koju zovu "sluff".

Iako nije nepoznanica i drugdje, sluff u ovim predjelima zna biti vrlo izražen, a što je veća strmina, to je "sluff" brži. Neoprezni skijaš može brzo postati žrtva ovakvog sipkog snijega koji se nabire ovisno o dužini spusta i može odnijeti skijaša kao i lavina. Stoga je na Aljasci "sluff management" jedna od najbitnijih skijaških tehničkih komponenti, a drago mi je da sam odmah od prvog spusta ovdje naučio neke lekcije."

Rainbow Peak✅ White Fang✅ Sitting Bull✅ Stigavši u Haines, moja mala ekipa koja se sastoji još od Mateja Bradaškje i...

Objavljuje Ivica KostelicPonedjeljak, 1. travnja 2024.

Pročitajte više