skijanje

Ivica: Prdek, onaj zbunjeni dečkić, i ja zajedno na postolju

Foto: EPA-EFE

IVICA KOSTELIĆ se na Facebooku prisjetio trenutka kad je prije točno deset godina osvojio Mali kristalni globus u kombinaciji u Chamonixu.

Najbolji hrvatski skijaš svih vremena je u emotivnoj objavi prepričao što se tog dana događalo u Francuskoj. Ivica je nakon kombinacijskog spusta bio tek 24. s dvije i pol sekunde zaostatka za Beatom Feuzom i 2.42 sekunde zaostatka za Akselom Lundom Svindalom.

"Oboje su tada bili jako dobro slalomaši i bilo je pitanje hoću li to uspjeti nadoknaditi na jednoj od najlakših slalomskih staza u Svjetskom kupu. Svindal je bio izraziti favorit. Prije utrke sam se povukao u šumu radi koncentracije. Moja prednost je bio dobar startni broj u slalomu i to ne toliko zbog podloge koliko zbog činjenice što ću nastupiti dok će popodnevno sunce još biti na stazi, a do vremena starta mojih konkurenata, ono će zaći i na stazu će pasti sjena pa će njima vidljivost biti znatno slabija. Smatrao sam da ključ pobjede leži u jednoj supervožnji koja bi mi osigurala vodstvo sve do nastupa Svindala i Feuza.Obećao sam tada sam sebi da tijekom vožnje neću nijednom sići s rubnika, čak i ako to situacija bude zahtijevala. Gotovo uvijek sam imao barem 1% rezerve tijekom svojih utrka koja bi mi služila za izvlačenje iz teških situacija. Vožnja kombinacijskog slaloma u Chamonixu bila je jedna od tek nekoliko kada sam riskirao 100%. Ispalo je dobro i zasjeo sam na vodeće mjesto", napisao je Ivica.

Tako je završio siječanj 2011.! Saltom unatrag na ciljnoj crti „Kandahara“ u Chamonixu. Poslije kombinacijskog spusta...

Posted by Ivica Kostelic on Saturday, 30 January 2021

Natko Zrnčić Dim je u međuvremenu odradio sjajan kombinacijski spust i u cilj je ušao kao drugi, odmah iza Ivice.

"Zajedno smo čekali rasplet kao dva vodeća. Svindal ulazi treći sa +0.53, Feuz završava deseti. Slavlje su upotpunili Dalibor Šamšail i Tin Široki osvajanjem bodova. Ja sam tada puknuo od sreće i to je stvarno bio jedan od najsretnijih trenutaka u mojem životu. Osvojio sam Mali kristalni globus, zaključio siječanj s pobjedom i otpjevao himnu iz sveg glasa zagrljen na postolju s mojim prijateljem Prdekom, onim istim zbunjenim dečkićem s podrapanim rukavicama kojeg smo tata, Janica i ja davnih dana prigrlili kao svojeg malog brata i maskotu. Dvostruka hrvatska pobjeda na Svjetskom kupu u Chamonixu. Kad sam bio dijete, ovakva vijest spadala bi u rubriku znanstvene fantastike. 999 bodova osvojenih u jednom mjesecu. Ta brojka mi se čini kao privlačna ponuda iz trgovine za buduće generacije skijaša", zaključio je Ivica taj legendarni siječanj 2011. godine.

Pročitajte više