Iz Rusanove u zatvor: Markovićevi senatori padaju zbog gospodarskog kriminala i bludnih radnji

SLUČAJ Šime Zirduma, člana Izvršnog odbora HNS-a, koji je optužen da je bludničio nad mladom nogometašicom, podsjetio nas je da su Vlado Zec i Antun Novalić bili pravomoćno osuđeni nekadašnji dopredsjednici HNS-a.

Dugogodišnji član Izvršnog odbora Hrvatskog nogometnog saveza i neizostavni veseljak na svim putovanjima reprezentacije Šime Zirdum, glavni je akter seksualnog skandala, najnovije opačine koja se vezuje uz ugledne nogometne pregaoce iz Rusanove.

Mlada (16) nogometašica koja je sudjelovala na na turniru u Krapinskim toplicama gdje je Zirdum bio zadužen za našu žensku selekciju, prijavila ga je policiji da ju je seksualno zlostavljao.

Nakon kriminalističke obrade u PU virovitičko-podravskoj (sa čijeg područja je oštećena djevojka) on je u petak priveden istražnoj sutkinji Županijskoga suda u Bjelovaru zbog osnovane sumnje u počinjenje kaznenoga djela bludnih radnji na štetu maloljetnice

Zirdum je trebao biti vođa delegacije hrvatske A reprezentacije koja je u Nišu trebala igrati protiv Srbije ali je prenoćio na "alternativnoj lokaciji".

Vlado Zec: Od tvorca "Nogometnog čuda iz Velike" i drugog čovjeka HNS-a do 4.5 godine zatvora

On je osuđen jer je gospodarskim malverzacijama svojoj tvrtki nezakonito pribavio 34 milijuna kuna. Sud ga je proglasio krivim tereteći ga da je malverzacijama Kamen Ingradu pribavio korist od 34 milijuna kuna pri čemu su oštetili Županijsku upravu za ceste.

Kada je prije dvije godine pokrenut postupak protiv Zeca, iz HNS-a su ovako komentirali:

"Radi se o redovnom postupku nadležnih državnih organa, a mi možemo govoriti samo o sportskom aspektu. Zec je član Izvršnog odbora HNS-a i moram istaknuti da u tom svojstvu nije napravio ništa što bi iziskivalo određen postupak. Naravno, ono što je radio kao gospodarstvenik je u nadležnosti državnih organa koji se time bave" - oprezno je započeo Srebrić.

"Nama je žao, ali moramo povući izrazitu distinkciju između Zeca kao gospodarstvenika i Zeca kao djelatnika Saveza. Podsjećam da je izabran na prijedlog županijskog saveza." - kazao je glavni tajnik HNS-a, pa dodao: "Moram istaknuti da Savez nije nikada financijski pomogao niti klubu Kamen Ingrad, a naročito ne tvrtki Kamen Ingrad, nikakvim sredstvima ili kreditima."

"Mi se moramo ograditi od svakog nedopuštenog djelovanja, ali isto tako reći da Zec nije radio ništa loše u domeni sporta. Nadamo se da će klub Kamen Ingrad prevladati ove poteškoće, naročito zato što je poznato da u Velikoj dobro rade s mladim uzrastima."  ustvrdio je tada Srebrić.

Danas, kada je Zirdum "pao" zbog pipkanja mlade nogometašice, iz HNS-a opet odašilju poruke s presumpcijom nevinosti: "Mi nismo sud da bismo prejudicirali krivnju i ne možemo ga isključiti iz Izvršnog odbora dok ne bude procesuiran. Ako se dokaže da je počinio kazneno djelo protiv ćudoređa, bit će suspendiran sa svih funkcija u nogometnoj organizaciji, što predviđa i Zakon o športu" izjavio je potpredsjednik HNS i pravni stručnjak Ivan Brleković.

Zec i Zirdum odlučivali tko će biti izbornik

Naveli smo slučaj ove dvojice ljudi od iznimnog povjerenja i utjecaja u HNS-u ne samo zbog njihove "zaigranosti" s tuđim milijunima ili intimnim dijelovima tijela, nego zbog toga da vas podsjetimo koliko njihov glas znači u Savezu; njih su dvojica bili jedni od 19 članova HNS-a koji su, primjerice, prije tri godine birali novog izbornika, Slavena Bilića.

Novalić umro pod teretom optužbi

Jučer je preminuo Antun Novalić, čovjke koji je u drugoj polovici 90-ih bio apsolutni gospodat hrvatskog nogometnog istoka. Također je držao potpredsjedničko mjesto u HNS-u, a bio je i predsjednik Osijeka. Novalić je u zatvoru ukupno proveo 14 mjeseci.

Polovicom 2007. Županijski sud u Osijeku proglasio ga je krivim u slučaju Gradska banka za pribavljanje znatne imovinske koristi zbog zloporabe položaja i ovlasti, i to nakon sedam godina procesa. Dobio je tada dvije i pol godine zatvora, skraćene za 14 mjeseci provedenih u pritvoru. U drugom slučaju Novalić je bio optužen da je kao predsjednik NK Osijek protuzakonito prisvojio 57 milijuna kuna od transfera nogometaša Petra Krpana, Marka Babića, Jurice Vranješa, Igora Pamića i Tončija Žilića. U tom slučaju je oslobođen nakon što je kroz sudski postupak utvrđeno da je igrače plaćao vlastitim novcem, pisao je Glas Slavonije.

Protiv Antuna Novalića na osječkom Županijskom i Općinskom sudu vodilo se pet sudskih kaznenih postupaka, a samo jedan je okončan pravomoćnom kaznom. Županijski sud potvrdio je presudu zbog krivotvorenja službene isprave (kao predsjednik NK Osijek), za što mu je izrečena uvjetna osuda s kaznom zatvora od osam mjeseci i rokom kušnje od dvije godine, podsjeća isti izvor. Novalić je često isticao kako je žrtva montiranih procesa, a upravo je boravak u zatvoru bio krivac za njegovo zdravstveno stanje, pa je jučer preminuo u Osijeku nakon duge i teške bolesti.

Pročitajte više